Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Γλυκό» το μέλλον για το πετμέζι ζαχαροκάλαμου

«Γλυκό» το μέλλον για το πετμέζι ζαχαροκάλαμου

0
petimezi

Ένα super food που παράγει ο Σύλλογος Γυναικών Γενισέας. Μεγάλο ενδιαφέρον από Ιταλία και Ιράν

Ιδού το Ζαχαροκάλαμο ιδού και το στοίχημα για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας

Έναν κρυμμένο θησαυρό, φυλαγμένο στην αρχέγονη μήτρα της δικής τους παράδοσης, ανακάλυψαν και «ανάστησαν» οι Γυναίκες της Γενισέας με την καλλιέργεια Ζαχαροκάλαμου που ξεκίνησαν 7 χρόνια μετά από το 1999 όταν και ίδρυσαν τον σύλλογό τους. Η αρχική ιδέα που έγινε στη συνέχεια στόχος ήταν αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των παππούδων τους, να αναβιώσουν την ξεχασμένη καλλιέργεια σε νέα επιχειρηματική βάση, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για διάσωση και διάδοσή της, αναγνωρίζοντας τη σημασία της και την οικονομική υπεραξία που μπορεί να προσφέρει στην περιοχή.

Πήραν ξανά το σπόρο από την παλιά πατρίδα τους

Οι παππούδες τους, η γενιά που ξεριζώθηκε από τον Πόντο κράτησε ζωντανό τον σπόρο που έφερε απ’ την πατρίδα και η μνήμη της καλλιέργειας που κράτησε μέχρι και την δεκαετία του ‘50 παραμένει ζωντανή για τις Γυναίκες της Γενισέας. Η πρόεδρος του Συλλόγου κα Αναστασία Αμανατίδου και οι γυναίκες της Γενισέας ακούν ακόμα διηγήσεις και κάποιες έχουν παιδικές θύμισες από τις δουλειές στα χωράφια και την αποχύμωση του Ζαχαροκάλαμου που ήταν κάτι σαν …ιεροτελεστία και γιορτή.Όπως όμως μας αναφέρει η κα Αμανατίδου η πρώτη απόπειρα καλλιέργειας έγινε με αμερικανικό σπόρο καθώς ο δικός τους χάθηκε όταν εγκαταλείφθηκε η καλλιέργεια την δεκαετία το 1960. Από το 2006 έως το 2012 καλλιεργούσαν Ζαχαροκάλαμο όμως: «…δεν ήταν αρκετά εύγεστο με αυτό το σπόρο και αποφασίσαμε να το σταματήσουμε όταν μάθαμε ότι στην Τραπεζούντα υπάρχει πληθυσμός που καλλιεργεί. Πήγαμε το 2013 και μας χαρίσανε τον σπόρο. Τον φέραμε εδώ και από το 2014 καλλιεργούμε το αυθεντικό σπόρο αυτό που έφεραν οι παππούδες μας».

ekthesi petimeziΠετμέζι από Ζαχαραροκάλαμο, ένα super food

Οι γυναίκες του Συλλόγου επένδυσαν χρήμα, χρόνο και προσωπική δουλειά στην καλλιέργεια Ζαχαροκάλαμου. Ξεκίνησαν με 20 στρέμματα και κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την μεταποίηση και το μηχάνημα που χρησιμοποιούν για την αποχύμωση. Όπως μας είπε η κα Αμανατίδου πρόκειται για ένα τρακτεροκίνητο μηχάνημα που έγινε με βάση το αυθεντικό που είχε κάποιος στο χωριό τους από τότε που καλλιεργούσαν και με την βοήθεια του τότε Νομάρχη Γιώργου Παυλίδη και του τότε δημάρχου Βασίλη Τσολακίδη το ανακατασκεύασαν και το χρησιμοποιούν για να αποχυμώσουν το ζαχαροκάλαμο για να φτιάξουν το πετμέζι: «Φτιάχνουμε από το ζαχαροκάλαμο πετμέζι που είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, ένα προϊόν super food όπως μας έχουν δείξει οι εξετάσεις και οι πιστοποιήσεις που έχουμε πάρει από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και απ’ το ΕΘΙΑΓΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας με πολλές ιδιότητες, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Κάνει καλό στην υγεία και έχει λιγότερες θερμίδες και από την ζάχαρη και το μέλι. Είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατες αναλύσεις του Μπενάκειου στην μελάσα που το προωθούν οι αμερικάνοι ως super food, έδειξαν ότι πρόκειται για μια πρόσμιξη οργανικών και ανόργανων συστατικών και πως ένα μπουκάλι περιέχει 0.56 πολυφαινόλες ενώ το πετιμέζι περιέχει 4.4.».

reitseliΜεγάλη ζήτηση το πετμέζι ζαχαροκάλαμου από Ιταλία αλλά και από το Ιράν

Όπως ανέφερε η κα Αμανατίδου ο Σύλλογος έχει προβάλλει το πετιμέζι σε πολλές εκθέσεις με τη βοήθεια της Περιφέρειας και του δήμου Αβδήρων. Πρόσφατα μάλιστα έλαβαν μέρος στην έκθεση «Ελλάδας Γεύσεις» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο περίπτερο του δήμου Αβδήρων. Η αποδοχή που έχει το πετιμέζι τους είναι εξαιρετική και έχουν δεχτεί βροχή προτάσεων για εξαγωγές. Ήδη έχουν κλείσει παραγγελίες με Ιταλία και η φετινή παραγωγή θα κατευθυνθεί όλη εκεί. Όπως σημείωσε η κα Αμανατίδου το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο γευσιγνωσίας της Ιταλίας έφερε φέτος για 2η χρονιά του πρωτοετείς του στην Γενισέα για να έλθουν σε επαφή με το προϊόν με το οποίο έχουν ενθουσιαστεί. Μάλιστα είπε και πως τους ζήτησαν να τους βοηθήσουν να μεγαλώσουν την καλλιέργεια στα 60 στρέμματα και την παραγωγή πετιμεζιού. Επίσης έχουν προτάσεις για εξαγωγές από πολλές χώρες μεταξύ αυτών και το Ιράν.

gynaikes  geniseasΟ Σύλλογος Γυναικών ζητά έμπρακτη στήριξη μιας προσπάθειας που αφορά όλη την περιοχή

Οι οιωνοί για εξαγωγές είναι άριστες και το προϊόν τους έχει μπει στα ράφια των καταστημάτων με προϊόντα υγιεινής διατροφή από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη όμως οι δυνατότητες αύξησης της παραγωγής πετιμεζιού είναι περιορισμένες καθώς η καλλιέργεια περιορίζεται στα 20 στρέμματα ζαχαροκάλαμου που αποδίδουν περίπου 2 τόνους (75 – 90 κιλά το στρέμμα). Όπως αναφέρει η κα Αμανατίδου για τα 20 στρέμματα πληρώνουν εργατικά 8.000 ευρώ και για να είναι ανταγωνιστικό το προϊόν και να το γνωρίσει το ευρύ κοινό το πουλάνε 8 ευρώ, μια τιμή που δεν καλύπτει τα έξοδα και τον κόπο τους αφού απασχολούνται όλες οι οικογένειες επί 1,5 μήνα κατά την αποχύμωση.Διέξοδος και προοπτική θα δοθεί μόνο με την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης ώστε να μεγαλώσουν την παραγωγή και να πάρουν και νέο μηχάνημα κι αυτό προσδοκούν.«Είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να δώσει δουλειά σε όλο τον νομό μας. Αυτό προσπαθούμε να το πούμε σε όλους τους πολιτικούς αλλά είναι μόνο λόγια. Μιλούν όλοι για την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και έχουν μπροστά τους ένα παράδειγμα που μπορεί να δώσει ανάπτυξη και προοπτική και δεν κάνουν τίποτε…», καταλήγει η κα Αμανατίδου.

Ιδού το Ζαχαροκάλαμο ιδού και το στοίχημα για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας

Σε μια εποχή που ο πρωτογενής τομέας έχει αναγνωριστεί ως ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης και μέγα στοίχημα και ζητούμενο αποτελεί η στροφή σε εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες με χαμηλό ενεργειακό κόστος …ιδού το Ζαχαροκάλαμο! Το ένα στρέμμα ζαχαροκάλαμου ισοδυναμεί σε απόδοση με 5 στρέμματα καλαμποκιού, απαιτεί το μισό νερό και δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνο. Επιπλέον το προϊόν που παράγεται απ’ αυτό έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει περιζήτητο στις αγορές του εξωτερικού και του εσωτερικού αφού έχει εφαρμογή τόσο στην ζαχαροπλαστική όσο και στην μαγειρική και επιπλέον είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

zaxarokalamo palia

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…