Αγριογούρουνα «οργώνουν» τα χωράφια τους και καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους – Ζητούν άμεση παρέμβαση της πολιτείας. Συνάντηση με τον Αποστόλου ζητά ο Ζαγναφέρης
Μελέτη καταγραφής και διαχείρισης του πληθυσμού τους ζήτησε το Δασαρχείο αλλά απάντηση δεν πήρε. Στο πλευρό των αγροτών ο Φορέας Διαχείρισης Βιστονίδας – Ισμαρίδας -Δέλτα Νέστου
Άλυτο παραμένει εδώ και χρόνια το πρόβλημα των αγροτών των χωριών του δήμου Τοπείρου που δίνουν καθημερινά την άνιση μάχη με τα αγριογούρουνα τα οποία βρίσκονται εν αφθονία στο Μεγάλο Δάσος και σ’ όλη την περιοχή και βγαίνουν την νύχτα και καταστρέφουν τις σοδειές τους.
Σε απόγνωση οι αγρότες του κάμπου – Απειλούν ότι θα πάρουν τα όπλα
Το πρόβλημα είναι χρόνιο αλλά φέτος είναι σε έξαρση όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ερασμίου Τερζής Αθανάσιος, οποίος εκφράζει κραυγή αγωνίας μέσω της επιστολής, ζητώντας άμεση παρέμβαση της πολιτείας: «όλοι οι αγρότες της περιοχής του Ερασμίου είναι σε απόγνωση. Όλη νύχτα κάνουν περιπολίες μέχρι το πρωί για να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους αλλά αρκεί μια ώρα για να γίνει η καταστροφή. Κοπάδια αγριογούρουνα …οργώνουν κυριολεκτικά το χωράφι τρώγοντας τον σπόρο του καλαμποκιού πριν φυτρώσει. Αναγκάζονται σε επανασπορά δύο και τρείς φορές ή να αλλάξουν καλλιέργεια. Όλα αυτά όμως είναι έξοδα και δεν έχουν από πουθενά αποζημίωση γιατί η σπορά δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Έχουν αγανακτήσει τόσο που θέλουν να βγουν με όπλα να τα κυνηγήσουν, να τα σκοτώσουν. Γι αυτό απευθύνουμε έκκληση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην περιφέρεια να βοηθήσουν. Τους προτείναμε μια λύση που δεν κοστίζει πολύ. Να χορηγηθεί τροφή, καλαμπόκι κυρίως στους αγριόχοιρους κυρίως την περίοδο της σποράς αλλά να γίνει και μια καταγραφή και ένας έλεγχος του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην περιοχή από τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς και υπηρεσίες», τονίζει ο κ. Τερζής.
Στο πλευρό των αγροτών ο Φορέας Διαχείρισης Βιστονίδας – Ισμαρίδας -Δέλτα Νέστου
Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται και ο πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Βιστονίδας – Ισμαρίδας και Δέλτα Νέστου κ. Μάνος Κουτράκης, ο οποίος αναφέρει πως ο Φορέας συμφωνεί με τις λύσεις που προτείνονται από τους αγρότες καθώς επίσης και ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί μια μελέτη καταγραφής ώστε να γίνει διαχείριση του πληθυσμού τους: «Υπάρχει υπερπληθυσμός αγριόχοιρων στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν υπάρχει ανταγωνιστικό είδος ώστε να επέλθει η ισορροπία στο οικοσύστημα, ο αγριόχοιρος γεννά πολλά μικρά, έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή λόγω της Εγνατίας και δεν επιτρέπεται το κυνήγι επειδή η περιοχή ανήκει στο Εθνικό Πάρκο. Αυτό λειτουργεί και αρνητικά σε άλλα είδη.Υπάρχουν τρόποι για να εξισορροπηθεί ο πληθυσμός, προαπαιτείται όμως μια μελέτη καταγραφής. Ο Φορέας μπορεί να συνεισφέρει με δράσεις που θα έχουν επιλεγεί ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος και να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής», επισημαίνει ο κ. Κουτράκης.
Μελέτη καταγραφής και διαχείρισης του πληθυσμού ζήτησε το Δασαρχείο αλλά απάντηση δεν πήρε
Το Δασαρχείο Ξάνθης, όπως μας πληροφορεί ο Δασάρχης κ. Μήλιος, έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο να χρηματοδοτήσει μια μελέτη καταγραφής του πληθυσμού των αγριόχοιρων και να τεθεί το πλαίσιο ωστόσο απάντηση μέχρι στιγμής δεν πήρε. Να σημειώσουμε πως στην περιοχή κάνουν περιπολία θηροφύλακες από το Δασαρχείο ωστόσο περιπολούν για την πάταξη της λαθροθηρίας. Οι αγρότες επανειλημμένως – όπως σημείωσε ο κ. Τερζής – ζήτησαν την βοήθειά τους δηλαδή να ανάβουν τους προβολείς για να εκφοβίσουν τα αγριογούρουνα αλλά δεν την έχουν. Όπως υποστήριξε ο κ. Μήλιος τόσο τα κανονάκια όσο και οι προβολείς είναι ημίμετρα και αναποτελεσματικά καθώς τα αγριογούρουνα έχουν εξοικειωθεί με τους θορύβους και το φως και γενικά με την ανθρώπινη παρουσία.
Συνάντηση με τον Αποστόλου ζητά ο Ζαγναφέρης
Για το θέμα ενημερώθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Ζαγναφέρης ο οποίος όπως μας πληροφόρησε, έχει ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου προκειμένου να θέσει το θέμα αυτό, επιζητώντας μια αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Μαριάννα Ξανθοπούλου