Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πόσα θα χάσουν οι χαμηλόμισθοι από τα νέα μέτρα

Πόσα θα χάσουν οι χαμηλόμισθοι από τα νέα μέτρα

0
psalidi-misthoi

Τα αντίμετρα δεν αντισταθμίζουν τις επιβαρύνσεις από τη μείωση του αφορολογήτου

Εως έναν μισθό ή σύνταξη θα χάσουν από το 2020 όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 403 ευρώ, ενώ από το 2018 θα μπει ψαλίδι 450 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές και επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση σημαντικών φοροαπαλλαγών θα οδηγήσουν τα χαμηλά εισοδήματα σε μεγάλες επιβαρύνσεις, ενώ τα αντίμετρα που πρόκειται να εφαρμοστούν σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα υποστεί το σύνολο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αγροτών.

Τα βασικά μέτρα που πλήττουν εκατομμύρια πολίτες με τα μέτρα που φέρνει το κλείσιμο της συμφωνίας είναι η μείωση του αφορολογήτου από το 2020 (ή και νωρίτερα, αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος), η μείωση των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) έως 18% και η κατάργηση επιδομάτων και φοροαπαλλαγών. Από την άλλη, αποφασίστηκαν αντίμετρα που πράγματι στόχο έχουν να καλύψουν μέρος έστω της χασούρας των φτωχών νοικοκυριών.

Το αφορολόγητο θα μειωθεί κατά 3.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (άγαμος, έγγαμος χωρίς παιδιά, έγγαμος με 1 παιδί, 2 παιδιά, 3 παιδιά και άνω), με αποτέλεσμα εφόσον εφαρμοστεί το αντίμετρο της μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% τότε η αύξηση της φορολογίας να φθάνει έως 600 ευρώ ετησίως. Σε αυτό το ποσό αν προσθέσει κάποιος και το ποσό που χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% λόγω μηνιαίας παρακράτησης ανεβαίνει ο λογαριασμός έως και 43 ευρώ τον χρόνο για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ (ή 1.429 μηνιαίως αν πρόκειται για μισθό ιδιωτικού τομέα). Για υψηλότερους μισθούς το ποσό αυτό ανεβαίνει σημαντικά.

Στην περίπτωση που κάποιος εμφανίσει ιατρικές δαπάνες οι οποίες ξεπερνούν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος, τότε η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 10% του ποσού των ιατρικών-φαρμακευτικών δαπανών. Αυτή η έκπτωση θα καταργηθεί από το 2018 μετά από απαίτηση κυρίως του ΔΝΤ για να επιτευχθεί με σιγουριά ο στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά συνολικά το ψαλίδι των 450 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγών και επιδομάτων που απαιτούν οι δανειστές, φαίνεται να έχουν αποφασιστεί τα εξής:

-Μείωση επιδόματος ανεργίας.

-Μείωση οικογενειακών επιδομάτων μέσω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

-Κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων σε όσους λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

– Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης.

– Κατάργηση έκπτωσης φόρου 10% ιατρικών δαπανών.

– Κατάργηση έκπτωσης 1,5% φόρου μισθωτών – συνταξιούχων (μηνιαία παρακράτηση).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Γίνονται υποχρεωτικά για τις επιχειρήσεις

Πράσινο φως στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια Το δρόμο για την υπο…