Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα «Ασχοληθείτε με τον αθλητισμό, τα οφέλη είναι αμέτρητα»

«Ασχοληθείτε με τον αθλητισμό, τα οφέλη είναι αμέτρητα»

0
makris mpampis

Ο 60χρονος δρομέας Χαράλαμπος Μακρής στέλνει το μήνυμα στους νέους: «Αθλητισμός σημαίνει υγιής οργανισμός»

Η Ξάνθη και οι διαδρομές στα βουνά περιμετρικά από αυτήν προσφέρονται για τρέξιμο

Το «δρομικό κίνημα» στην Ξάνθη ολοένα και μεγαλώνει και, δεν θα ήταν υπερβολή αν υπολογίζαμε σε εκατοντάδες τους συμπολίτες μας που τρέχουν καθημερινά σε κάποιο γήπεδο (ΔΑΚ) ή άλλη αθλητική εγκατάσταση, στο δρόμο που ενώνει το κέντρο της πόλης με την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ (προς Νοσοκομείο), αλλά και στις διαδρομές που βρίσκονται στα βουνά περιμετρικά της πόλης που είναι και το μέρος που προτιμούν οι περισσότεροι δρομείς μιας και βρίσκονται σε ένα καταπράσινο τοπίο μέσα στη φύση.

Ο ανηφορικός δρόμος προς την Ιερατική Σχολή, στην έξοδο της πόλης προς Σταυρούπολη, και τα μονοπάτια που ξεκινούν από εκεί είναι από τις «αγαπημένες» διαδρομές των περιπατητών και δρομέων – όλων των ηλικιών – μιας και βρίσκονται αρκετά κοντά ώστε κάποιος να ανηφορίσει με τα πόδια και να απολαύσει εκεί τις ομορφιές που προσφέρει το δάσος και η φύση, σε διαδρομές μάλιστα που έχουν καθαρή «χάραξη» και σηματοδότηση που διευκολύνουν περισσότερο την πεζοπορία.

Εκεί συναντήσαμε τον 60χρονο πεζοπόρο και ερασιτέχνη αθλητή/δρομέα Χαράλαμπο Μακρή ο οποίος, όπως ανέφερε, έχει το περπάτημα και το τρέξιμο στο καθημερινό του πρόγραμμα σε… όλη του τη ζωή. Η διαφορά είναι πως ενώ αρχικά το έκανε για «χόμπι» και για τη βελτίωση της υγείας του, εδώ και αρκετά χρόνια αποφάσισε να συμμετέχει και σε αγώνες, χωρίς να διεκδικεί κάποια έπαθλα αλλά έχοντας ως στόχο τον τερματισμό θέλοντας παράλληλα να στείλει και το μήνυμα της άθλησης στους νεότερους.

Ο κ. Μακρής μιλώντας στο «Ε» είπε χαρακτηριστικά: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο χωριό Περιθώρι του Νομού Δράμας. Κατάγομαι από κτηνοτροφική οικογένεια κι έτσι από μικρό παιδί ήμουν στις πλαγιές και τα βουνά βοηθώντας τους δικούς μου με τις ασχολίες τους. Έκτοτε μου έμεινε ότι πρέπει να κάνω αυτό τον τρόπο ζωής. Ήταν και είναι κάτι που με γεμίζει κι έτσι όταν αργότερα ήρθα στην Ξάνθη για δουλειά – εργαζόταν στη βιομηχανία ζάχαρης για 37 χρόνια σαν μηχανικός συντηρητής και εδώ και ένα χρόνο είναι συνταξιούχος – συνέχισα το τρέξιμο στα βουνά της περιοχής».

Ο 60χρονος δρομέας, βλέποντας στην καθημερινότητα πολλούς νέους να μην αθλούνται αλλά να προτιμούν τον «καθιστικό» τρόπο ζωής καταθέτει τους προβληματισμούς του: «Δυστυχώς βλέπω πολλούς νέους και νέες να μην αφιερώνουν έστω τον ελάχιστο χρόνο για να αθληθούν, αλλά αντιθέτως προτιμούν να κάθονται όλη μέρα για καφέ, καπνίζοντας, τρώγοντας ανθυγιεινά και να έχουν ¨παραδώσει¨ τους οργανισμούς τους σε ανάλογες βλαβερές συνήθειες. Σίγουρα θα πρέπει ως νέοι να πιουν το καφεδάκι τους και να διασκεδάσουν αλλά θα πρέπει να προσέξουν και λίγο τον οργανισμό τους, για να μπορούν να αποκτήσουν ένα υγιές σύστημα. Θα πρέπει όλοι να βρουν χρόνο έστω μία ώρα την ημέρα για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».

Ο ίδιος αν και ερασιτέχνης αθλητής, βλέποντας τις ευεργετικές ιδιότητες της άθλησης και του τρεξίματος στον οργανισμό του αναφέρει: «Τα οφέλη του τρεξίματος και της άθλησης στον οργανισμό είναι αμέτρητα. Αν κάποιος ξεκινήσει και αφιερώνει λίγο από το χρόνο του καθημερινά, θα δει δραματικές διαφορές στον οργανισμό του. Θα αποκτήσει καλύτερη αντοχή, δύναμη, ευλυγισία, καλύτερη κορμοστασιά, θα ¨καθαρίσει¨ το μυαλό του και γενικότερα θα έχει μία πολύ καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση. Όλα αυτά βέβαια δεν θα έρθουν από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά σιγά – σιγά με ενασχόληση σε καθημερινή σχεδόν βάση».

«Η Ξάνθη προσφέρεται για περπάτημα και τρέξιμο. Μία βόλτα στο βουνό θα σας πείσει»

Στη συνέχεια της κουβέντας που είχαμε με τον κ. Μακρή ο ίδιος αναφέρθηκε στις διαδρομές που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης και ποιες θα πρότεινε ο ίδιος σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την ενασχόληση με την πεζοπορία ή το τρέξιμο:

Χ.Μ.: «Η Ξάνθη προσφέρεται πάρα πολύ για περπάτημα ή τρέξιμο. Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία σπίτια είναι στις παρυφές του βουνού κι έτσι μπορεί ο καθένας μετά τη δουλειά του αντί να ξαπλώσει στον καναπέ και να δει τηλεόραση, να ανέβει μία βόλτα περπατώντας στο βουνό να δει τα όμορφα μέρη, να ανασάνει καθαρό αέρα και να ¨καθαρίσει¨ και το μυαλό του. Υπάρχει ένα φανταστικό δίκτυο μονοπατιών που έχει δημιουργηθεί από συλλόγους αλλά και ιδιωτικές εθελοντικές πρωτοβουλίες και διευκολύνει τους πεζοπόρους. Σε έναν «αρχάριο» θα πρότεινα για ξεκίνημα περπάτημα στο Άλσος, ή να ανηφορίσει προς τις αντιπυρικές ζώνες της ιερατικής σχολής και το γηπεδάκι που βρίσκεται επάνω από αυτήν. Εφόσον ¨δυναμώσει¨ κάπως θα μπορέσει να ανέβει περπατώντας και μέχρι την κορυφή «Στ. Τσακίρης» ή αλλιώς το «Αυγό» όπως το ξέρουμε. Δεν χρειάζεται καν να πάρει κάποιος το αμάξι του για να έρθει εδώ. Για πιο προχωρημένους βέβαια υπάρχει το «Τσαλ» ή ακόμη και ο Λειβαδίτης. Θα ήθελα να σημειώσω επίσης πως για όλους που ασχολούνται με το τρέξιμο υπάρχουν και διάφορες διοργανώσεις διαφορετικών αποστάσεων από μικρές όπως το «xanthi old city trail», ο «δημοκρίτειος ημι-μαραθώνιος» αλλά και τεραστίων αποστάσεων όπως ο αγώνας «ROUT» στο Λειβαδίτη που διοργανώνει ο φίλος μου Ηλίας Σπυριδόπουλος και έχει φτάσει να έχει σημαντική απήχηση ακόμη και εκτός συνόρων. Να τονίσω βέβαια ότι στην ανάπτυξη και αύξηση του δρομικού κινήματος στην Ξάνθη έπαιξε ρόλο η ίδρυση του συλλόγου «xanthirunners» με τη βοήθεια του φίλου μου Γιάννη Πυργελή και των άλλων μελών. Χαρακτηριστικό είναι πως στον περσινό Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών συμμετείχαμε ως παρέα μία ομάδα 20 Ξανθιωτών. Στον Μαραθώνιο «Μ. Αλέξανδρος» (Πέλλα – Θεσσαλονίκη) άλλοι 15. Υπάρχει μία πολύ καλή οργάνωση και καλό κλίμα ανάμεσα στους Ξανθιώτες δρομείς και οι πιο έμπειροι βοηθούν με τις συμβουλές τους τους αρχάριους».

Για τους αγώνες που έχει συμμετάσχει στο παρελθόν ο κ. Μακρής έκανε ένα μίνι – απολογισμό: «Έχω 28 μετάλλια, όχι σε πρώτες θέσεις αλλά μετάλλια τερματισμού σε πρέποντα χρόνο που ορίζει η επιτροπή των αγώνων. Μεταξύ άλλων δύο φορές ολοκλήρωσα τον αγώνα VFT 164χλμ. στο Παρανέστι, επίσης έχω τερματίσει σε αγώνες 108, 115, 118 και 125 χλμ., 7-8 φορές στον Μαραθώνιο Αθηνών, στον Μαραθώνιο Πέλλα – Θεσσαλονίκη και σε άλλους αγώνες μικρότερων αποστάσεων, ενώ φέτος θα πάρω μέρος για 8η χρονιά στον δυσκολότερο θα έλεγα μαραθώνιο τον «Olympus Marathon» που είναι τρέξιμο 46χλμ. στις πλαγιές του Ολύμπου».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο 60χρονος δρομέας έστειλε το δικό του μήνυμα:

Χ.Μ.: «Όπως κατάφερα και εμφύσησα στα παιδιά μου – έχω μία κόρη που σήμερα είναι γυμνάστρια και έναν γιο που υπηρετεί στην αστυνομία – την ενασχόληση με την άθληση και το τρέξιμο, έτσι θέλω να δουν και άλλα νέα παιδιά ότι σε αυτή την ηλικία μπορώ να τρέχω και να παραδειγματιστούν ώστε να αποκτήσουν έναν υγιή και δυνατό οργανισμό. Πολλοί με ρωτάνε γιατί τρέχω ακόμη και αν έχω βαρεθεί. Εγώ τους απαντώ αυτό ¨Είμαι ερωτευμένος με τη ζωή, με τη φύση και όλο αυτό που βλέπω γύρω μου όταν έρχομαι στο βουνό για τρέξιμο¨. Όσοι δεν το έχουν κάνει, ας έρθουν μία φορά για βόλτα στα μέρη που προαναφέραμε και πιστεύω θα τους δοθεί το ερέθισμα και το κίνητρο για να βάλουν στο πρόγραμμα τους την άθληση».

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Τάι Τσι & Τσι γκονγκ την Κυριακή

Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αγριάνη Την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11.00 το Κέντρο…