Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρύτανη πραγματοποιεί επίσκεψη χθες και σήμερα στo ακριτικό μας πανεπιστήμιο
Σχεδιάζεται κοινό μεταπτυχιακό σε θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Προγραμματισμός και μέριμνα και για την εκμάθηση ελληνικών στην Ρουμανία
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επισκέπτεται χθες και σήμερα επίσημη αντιπροσωπεία του Ρουμανικού Πανεπιστημίου Petroleum-Gas University of Ploiesti, προκειμένου να σχεδιαστούν από κοινού οι δράσεις που έχουν συμφωνηθεί, στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας που υπογράφηκε το προηγούμενο καλοκαίρι. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς το ρουμάνικο πανεπιστήμιο, αποτελεί ένα από τα κορυφαία του είδους, καθώς και η εκμάθηση Ελληνικών στους Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν στην βαλκανική πόλη.
Η αντιπροσωπεία, που επισκέφθηκε χθες την Κομοτηνή και την Ξάνθη και σήμερα αναμένεται να μεταβεί στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη Θράκη και παράλληλα τις δομές και τη λειτουργία του ακριτικού μας πανεπιστημίου. Φιλοξενούμενοι του Δημοκριτείου είναι ο Πρύτανης Καθηγητής κ. Pascu Mihai Coloja, τρεις Καθηγητές, εκ των οποίων ο Καθηγητής κ. Dragos Gabrielzisopol είναι μέλος του ρουμανικού κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, καθώς και ο πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη Dr. Martin Ladislau Salamon, που συνόδευσε τα μέλη της αντιπροσωπείας. Οικοδεσπότης σε όλη την περιήγηση ήταν βέβαια ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, με τον οποίο οι Ρουμάνοι ακαδημαϊκοί, επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη.
Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της συνεργασίας, για το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ενώ βαρύνουσας σημασίας είναι η συμμετο΄χη του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, που μίλησε για την εκμάθηση ελληνικών, καθώς και την 4η έκδοση της Ολυμπιάδας νεοελληνικής γλώσσας στη Ρουμανία το φθινόπωρο.
Martin Ladislau Salamon, Γενικός Πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη
Το πανεπιστήμιο του Ploiesti έχει μεγάλη παράδοση στο να παίρνει φοιτητές από την Ελλάδα, εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, με τους παλαιότερους από αυτούς να αποτελούν τις βάσεις για τις μεταξύ μας σχέσεις, είτε καταλαμβάνοντας κάποιες θέσεις εργασίας, ή έχοντας κάνει οικογένειες με Ρουμάνους ή Ρουμάνες.
Έτσι θέλουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε αυτές τις σχέσεις μεταξύ μας με διάφορους τρόπους, όπως αυτή η συνεργασία των πανεπιστημίων.
Dragos Gabrielzisopol, Βουλευτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας
Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα σήμερα που βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και του βουλευτού. Είναι χαρά μου που εδώ βρίσκονται πολλά άτομα απ’ αυτά που έχουν ξεκινήσει τη συνεργασία των πανεπιστημίων και έχουμε πετύχει πολλά πράγματα.
Από το 1998 είμαι αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων στο κοινοβούλιο της Ρουμανίας, πρόεδρος στο σύλλογο Ελλήνων στο Βουκουρέστι και αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι αντιπροσωπεύω την ελληνική κοινότητα της Ρουμανίας στο Κοινοβούλιο σε τομείς όπως είναι η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.
Μιας και κατέχω αυτές τις θέσεις διευκόλυνα αυτή την προσπάθεια και γι’ αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω τους πρυτάνεις του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου και αυτού του Ploiesti. Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράψαμε θα φέρει θετικά αποτελέσματα που θα φανούν στο μέλλον. Θα υπάρξει ανταλλαγή φοιτητών, κάποια νέα προγράμματα και ένα νέο master για φοιτητές που θα αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τομείς στους οποίους έχουμε πολλές γνώσεις και εμπειρία.
Το Φθινόπωρο θα συμμετάσχουμε στην 4η έκδοση της Ολυμπιάδας νεοελληνικής γλώσσας στη Ρουμανία, την οποία στηρίζει η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας.
Pascu Mihai Coloja, Πρύτανης Σχολής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πανεπιστημίου Ploiesti
Με την ευκαιρία της πρόσκλησης του πρύτανη, προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις για μία περαιτέρω συνεργασία, βάσει του πρωτοκόλλου που υπογράψαμε πέρσι ανάμεσα στα δύο πανεπιστήμια. Για αρχή θα ξεκινήσουμε μία συνεργασία που περιλαμβάνει διάφορους τομείς που έχουν σχέση με την επεξεργασία του πετρελαίου και των παραγώγων του όπως και την προστασία του περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία εξόρυξης του πετρελαίου.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι πάρα πολλοί Έλληνες έχουν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο μας και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση με ακόμη περισσότερους Έλληνες φοιτητές σε ένα υψηλό επίπεδο. Ελπίζουμε σε μία καλή συνεργασία προς όφελος και των δύο πλευρών και να ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν σε αυτές τις επαφές.
Αθανάσιος Καραμπίνης, Πρύτανης ΔΠΘ
Έχω μεγάλη χαρά και θεωρώ μεγάλη τιμή που φιλοξενούμε μία αντιπροσωπεία που δεν είναι μόνο του πανεπιστημίου αλλά και της ρουμανικής βουλής. Είχαμε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια με την κυβέρνηση της Ρουμανίας μία συνεργασία ως Δημοκρίτειο για θέματα κοινής δραστηριοποίησης και ανάπτυξης για το πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Έτσι προέκυψαν διάφορες συνεργασίες και σε αυτό το πλαίσιο καθώς η χώρα μας μπαίνει πολύ δυνατά σε μία ενεργειακή τροχιά κι επειδή η χώρα μας δεν έχει το «know how» ούτε της εξόρυξης, ούτε της παραγωγής, έρευνας, επεξεργασίας κοιτασμάτων πετρελαίου θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε ένα από τα βήματα που θα κάνουμε να είναι ένα κοινό μεταπτυχιακό με ένα πανεπιστήμιο που θεωρείται από τα κορυφαία του κόσμου σε αυτούς τους τομείς, και παράλληλα να γίνουν εκεί τμήματα εκμάθησης της γλώσσας για παιδιά που έχουν γεννηθεί εκεί ή βρίσκονται πολλά χρόνια και ξεκόβονται από τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Θεωρώ ότι είναι μία δράση η οποία έπρεπε να έχει αναλάβει το πανεπιστήμιο εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και, αν θέλετε, είναι μία απάντηση και στους καιρούς οι οποίοι θέλουν τη χώρα και ειδικότερα το Δημοκρίτειο να ταλανίζεται. Το Δημοκρίτειο έχει χαράξει μία πορεία αταλάντευτη, την υπηρετεί και ξανακαλούμε όσους θέλουν να βοηθήσουν να έρθουν μαζί μας, όσοι δεν θέλουν να βοηθήσουν να κάτσουν να μας κοιτάνε.
Κώστας Ζαγναφέρης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που επισκέφθηκαν την περιοχή μας και ειδικότερα την Ξάνθη. Το ΔΠΘ αποτελεί θα έλεγα για την περιοχή μας τον «φωτοδότη» του πολιτισμού και των επιστημών καθώς επίσης τα τελευταία χρόνια με μπροστάρη τη διοίκηση είναι και ο καλύτερος πρεσβευτής της περιοχή μας στις βαλκανικές χώρες. Στα πλαίσια αυτών των εργασιών, μαζί με το πανεπιστήμιο του Πλοέστι υπήρξε αυτή η συνάντηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της μεταξύ μας συνεργασίας. Εμείς τους βεβαιώνουμε πως σε ότι χρειαστεί και μπορούμε θα είμαστε δίπλα τους.
Â
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr