Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης ο Δημήτρης Λουρίκας από την Ροδόπη

Νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης ο Δημήτρης Λουρίκας από την Ροδόπη

0
lourikas dimitris kontino

Εξελέγη η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού τμήματος ΤΕΕ Θράκης μετά από μήνες προσπαθειών για διοίκηση ευρύτερης συναίνεσης

Εσωκομματικές και ενδοπαραταξιακές τριβές σε τοπική ΝΔ και ΔΚΜ αντίστοιχα για την επιλογή υποψηφίου – Επιφυλακτικότητα από την έλλειψη ‘’επιμελητηριακής’’ εμπειρίας του νέου προέδρου

Νέο πρόεδρο απέκτησε μετά από αρκετούς μήνες το Περιφερειακό Παράρτημα του ΤΕΕ Θράκης την περασμένη Πέμπτη, με τον κ. Δημήτρη Λουρίκα, πολιτικό μηχανικό από τη Ροδόπη, να εκλέγεται επικεφαλής του Τμήματος. Θυμίζουμε ότι οι διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου διήρκησαν πολλούς μήνες, αφού τα μέλη της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης είχαν εκλεγεί από το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους.

Σχεδόν έξι μήνες μετά τις εκλογές εξελέγη η Διοικούσα Επιτροπή

Την Πέμπτη 4 Μαΐου συνεχίστηκε η διακοπείσα συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας, που αποτελείται από 52 μέλη, η οποία έχοντας εκλέξει πρόεδρο και αντιπρόεδρο εξέλεξε τελικά γενικό γραμματέα και προχώρησε στην εκλογή των μελών της 9μελούς διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης, που αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τα 6 μέλη. Αναλυτικά, πρόεδρος εκλέχθηκε ο Δημήτρης Λουρίκας, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Ασημίδης από την Ξάνθη και γενικός γραμματέας ο Αδαμάντιος Παπαδόπουλος από τον Έβρο. Και τα τρία μέλη του προεδρείου προέρχονται από την πλειοψηφούσα παράταξη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών (ΔΚΜ). Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής είναι οι: Πολυζώης Παρασκευόπουλος, Μιχαήλ Κούγκουλος, Γεώργιος Παπαδήμος, Τριαντάφυλλος Σφυρής, Αργύρης Πλέσιας και Κωνσταντίνος Βαβάτσικος, με τους τρεις τελευταίους να προέρχονται από την Ξάνθη. Οι κύριοι Κούγκουλος, Παπαδήμος και Σφυρής προέρχονται από την παράταξη των Ανεξάρτητων Μηχανικών Θράκης, ενώ η ΔΗΣΥΜ εκπροσωπείται από τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης Αργύρη Πλέσια και τον Κων. Βαβάτσικο.

Έντονες εσωκομματικές και ενδοπαραταξιακές τριβές για την επιλογή προέδρου

Στις εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου του ΤΕΕ Θράκης υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες έντονο εσωκομματικό παρασκήνιο και ενδιαφέρον από πλευράς ΝΔ, στην οποία πρόσκειται η ΔΚΜ. Στο εκλεκτορικό σώμα της ΔΚΜ συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι ΝΟΔΕ Ροδόπης, Γιάννης Βεζυργιαννίδης, και Έβρου, Άκης Παρασκευόπουλος, ο παλιός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου στα αυτοδιοικητικά και τομεάρχης της ΝΔ στον Έβρο, Παντελής Σοφιανός και ο πρόσφατα διορισθείς στην διοίκηση της Εργανάπτυξης, Ξανθιώτης Γιώργος Λυπηρίδης. Για τις προτάσεις υπήρξαν αντιδράσεις από τις άλλες παρατάξεις, που θεώρησαν ότι η κομματική ιδιότητα των υποψηφίων δεν ήταν συμβατή με την αξιοπιστία του ΤΕΕ Θράκης. Αρχικά αποσύρθηκαν οι υποψηφιότητες των κυρίων Βεζυργιαννίδη και Παρασκευόπουλου, ενώ τις τελευταίες μέρες υποψήφιοι για την προεδρία ήταν οι Σοφιανός και Λουρίκας, με τον δεύτερο να επικρατεί του κ. Σοφιανού με 11 ψήφους έναντι 7. Όπως αναφέρουν μέλη του ΤΕΕ Θράκης, ο κ. Λουρίκας έχει πιο ουδέτερο πολιτικό προφίλ και αποτέλεσε έκπληξη η επικράτησή του έναντι του στενού συνεργάτη του Περιφερειάρχη, ο οποίος είχε στηρίξει την υποψηφιότητά του.

Επιφυλακτικές οι υπόλοιπες παρατάξεις μετά την αποτυχία ευρύτερης συναίνεσης

Παρότι αρχικά υπήρχε αισιοδοξία και προτάσεις για διοίκηση ευρύτερης συναίνεσης στην οποία θα συμμετείχαν η ΔΚΜ, οι Ανεξάρτητοι Μηχανικοί και η ΔΗΣΥΜ εκφράζοντας σχεδόν το 90% των μηχανικών που ψήφισαν, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Οι πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και επειδή όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Πλέσιας ‘’αδιέξοδα στην δημοκρατία δεν υπάρχουν’’ εξελέγη διοίκηση από την πλειοψηφούσα παράταξη. Σύμφωνα με το σύστημα της απλής αναλογικής που ακολουθεί το ΤΕΕ είναι σχεδόν αδύνατη η απόλυτη πλειοψηφία (51%), γι’ αυτό και τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια το ΤΕΕ Θράκης διοικούνταν από δύο και ενίοτε τρεις παρατάξεις. Επειδή όμως δεν γίνεται και να μείνει ακυβέρνητος ένας φορέας που αποτελεί όχι απλά το σωματείο των μηχανικών, αλλά είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους, δόθηκε η λύση αυτή. Καθώς ο κ. Λουρίκας δεν συμμετείχε στο παρελθόν στην Διοικούσα και δεν έχει την απαραίτητη επιμελητηριακή εμπειρία, υπάρχει μια επιφυλακτικότητα αναφορικά με την διοίκησή του. Ο Γιάννης Δουκέλης των Ανεξάρτητων Μηχανικών σημείωσε παρόλα αυτά ότι και με την λύση αυτή διαφυλάσσεται η αντιπροσωπευτικότητα στην Διοικούσα ανάλογα με την δυναμική, ενώ δεν έθεσε αποκλειστικά υπεύθυνη την ΔΚΜ για την μη συμφωνία συνδιοίκησης, αφού όπως δήλωσε στο «Ε» όλες οι παρατάξεις προέβαλαν κάποιον όρο που εφόσον δεν ικανοποιούνταν δεν συναινούσαν. Ο ίδιος τόνισε ότι το ΤΕΕ Θράκης προχωράει στην επόμενη μέρα και η πορεία θα δείξει πώς θα λειτουργήσει, με την σύσκεψη για τις νομαρχιακές επιτροπές να αναμένεται σε δύο περίπου εβδομάδες.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…