Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα ‘’φουρνιά’’ διπλωματούχων μηχανικών από το ΔΠΘ

Νέα ‘’φουρνιά’’ διπλωματούχων μηχανικών από το ΔΠΘ

0
orkomosia28-4-17

Ορκίστηκαν την Παρασκευή 107 νέοι μηχανικοί στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου γεμάτοι όνειρα εν μέσω οικονομικής κρίσης

«Η νέα γενιά ας είμαστε συνεπείς σε μια χώρα ασυνέπειας» προέτρεψε ο πρωτεύσας όλων των Τμημάτων, Κωνσταντίνος Κάτσινος

 

Η Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης γιόρτασε μια ακόμη ορκωμοσία διπλωματούχων μηχανικών. Το πρωί της Παρασκευής 107 διπλωματούχοι πλέον μηχανικοί από τα πέντε τμήματα της Πολυτεχνικής Ξάνθης ορκίστηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του αμφιθεάτρου «Καραθεοδωρή». Κατάμεστο το αμφιθέατρο με γονείς, συγγενείς και φίλους, λουλούδια, χαμόγελα και συγκίνηση για την επιτυχία των νέων επιστημόνων. Μια νότα αισιοδοξίας κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα με την αγωνία για την επαγγελματική αποκατάσταση να παραμερίζεται προσωρινά, δίνοντας την θέση της στην χαρά των νέων παιδιών για το πολυπόθητο ‘’χαρτί’’. Αγαπητά πρόσωπα συγκεντρώθηκαν για να τους καμαρώσουν να δίνουν τον όρκο άσκησης των καθηκόντων τους με ευσυνειδησία, εντιμότητα για την υπηρέτηση των ανώτερων σκοπών της επιστήμης.

Ευχές και συμβουλές για το νέο στάδιο της ζωής τους κόντρα στην κρίση

orkomosia kont28-4-17Την εκδήλωση παρουσίασε η γραμματέας της Κοσμητείας κα Γερακίνα Γκαδρή. Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Αναπληρωτής Πρύτανη, Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Παντελής Μπότσαρης, ο οποίος δήλωσε πως και οι καθηγητές κλέβουν λίγη από την χαρά των νέων μηχανικών, καθώς τελείωσε μια φάση της ζωής τους και ξεκινά μια άλλη. Εξέφρασε την ικανοποίηση όλων των συναδέλφων που ο κόπος καθηγητών και φοιτητών κατέληξε αισίως, καλώντας τους νέους του συναδέλφους να είναι περήφανοι για το Πολυτεχνείο, για το όνομα και την θέση του Έλληνα μηχανικού, που στέκεται ψηλά στο παγκόσμιο επιστημονικό στερέωμα. Παρακαλώντας τους να μην ξεχνούν το Πανεπιστήμιο, τους καθηγητές και την οικογένειά τους που τους στήριξαν σε όλη αυτή την πορεία, τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία. Εν συνεχεία ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Χρήστος Καραγιάννης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, απευθύνθηκε κατ’ αρχάς στους γονείς των νέων διπλωματούχων, τους αφανείς ήρωες, που όχι μόνο βιώνουν καθημερινά το καρδιοχτύπι για τα παιδιά τους που βρίσκονται μακριά, αλλά παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια για την οικονομική τους ενίσχυση. Μιλώντας προς τους μέχρι χθες φοιτητές και στο εξής συναδέλφους, τους διαβεβαίωσε ότι στις μέρες μας το κλειδί της επιτυχίας είναι η εξειδίκευση και η αριστεία, οι οποίες θα επιλέγονται στον κόσμο που θα προκύψει από τις τωρινές συγκυρίες.

Εγκάρδιες ευχές και από τις τοπικές αρχές

Ως είθισται, τις ευχές του απηύθυνε σε αποφοίτους και γονείς και ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, που τιμά πάντα την ημέρα αυτή στην Πολυτεχνική. «Είναι μία μέρα χαρμολύπης για το Δημοκρίτειο, για να δανειστώ έναν θεολογικό όρο, γιατί προσφέρει από την μια στην κοινωνία νέους που θα δημιουργήσουν, αλλά από την άλλη νιώθει την λύπη του αποχωρισμού. Η πατρίδα επενδύει αυτές τις δύσκολες στιγμές στους νέους επιστήμονες και περιμένουμε από σας καλύτερες μέρες», τόνισε ο Μητροπολίτης. Τους διπλωματούχους μηχανικούς, τους γονείς και τους καθηγητές συνεχάρη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Δρεμσίζης, εκ μέρους του Δημάρχου, ο οποίος θύμισε στους αποφοίτους τα λόγια του Χένρυ Φορντ, ιδρυτή της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας Ford: «Εμπόδια είναι τα τρομακτικά πράγματα που βλέπεις όταν τα μάτια σου δεν είναι προσηλωμένα στο σκοπό σου».

Ελένη Αμερικάνου: «Μέσα από την καινοτομία θα ξεχωρίσετε»

pano filoi28-4-17Η Αναπληρώτρια πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Καθηγήτρια Ελένη Αμερικάνου, μιλώντας εκ μέρους όλων των προέδρων Τμημάτων της Πολυτεχνικής, σημείωσε κατ’ αρχάς ότι η εκπαίδευση αποτελεί ένα συλλογικό έργο που μόνο έτσι καρποφορεί. Συνεχάρη τους αποφοίτους που έφτασαν ως εδώ παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαβάζοντας ένα μήνυμα που απέστειλε παλιός φοιτητής της Πολυτεχνικής σε καθηγητή του: «Μετά από λίγους μήνες εδώ κατέληξε στο πόσο τυχερός είμαι που πέρασε σε ελληνικό πανεπιστήμιο και έχω αυτό τον τρόπο μάθησης». Προέτρεψε τους νέους μηχανικούς να μην σταματήσουν τον αγώνα για κατάκτηση της γνώσης στον δύσβατο δρόμο που έχουν μπροστά τους και δήλωσε περήφανος που είχε πολλούς φοιτητές οι οποίοι χαίρονταν για την ίδια την γνώση και όχι απλά για ένα χαρτί. «Ήρθατε σε επαφή με ανθρώπους και οράματα που σας βοήθησαν να γίνεται καλύτεροι άνθρωποι. Η δική σας κριτική είναι πιο ουσιώδης από κάθε αξιολόγηση. Μόνο το δίπλωμα δεν μπορεί να σας οδηγήσει στην πρόοδο που θα φέρει η ευρύτερη παιδεία και καλλιέργειά σας», τους τόνισε χαρακτηριστικά. Ευχόμενοι θάρρος, δύναμη, υγεία και τύχη σε όλους, τους θύμισε την φράση του ποιητή Αντόνιο Ματσάδο: «Ταξιδιώτη, δεν υπάρχει δρόμος. Τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας».

Πρώτος των πρώτων ο Κωνσταντίνος Κάτσινος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με βαθμό 8,86

katsinos konstantinos28-4-17Ακολούθησε η απονομή επαίνου και χρηματικού βραβείου στον πρωτεύσαντα απόφοιτο όλων των Τμημάτων, Κωνσταντίνο Κάτσινο, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, με βαθμό 8,86. Στον σύντομο λόγο του ευχαρίστησε την κοινωνία της Ξάνθης και όλους τους ανθρώπους που κέρδισαν την καρδιά του με την φιλοξενία τους τα πεντέμιση χρόνια που έζησε στην Ξάνθη, τους γονείς, τους συμφοιτητές, τους καλούς και κακούς καθηγητές, αφού από όλους κέρδισε εμπειρίες, τονίζοντας πως η αρχή που είχε πάντα στην ζωή του, ότι ο κόπος φέρνει ανταμοιβή, επιβεβαιώθηκε. Όπως σημείωσε, η πραγματική γνώση συνοδεύεται από ταπείνωση, καθώς μαθαίνεις πόσα λίγα γνωρίζεις. Ευχόμενος σε όλους τους συναδέλφους του καλή σταδιοδρομία, τους προέτρεψε να γίνουν μια νέα γενιά συνέπειας σε μια χώρα ασυνέπειας. Ακολούθως, απήγγειλε τον όρκο με το χέρι στο Ευαγγέλιο χωρίς την γνώριμη ταυτόχρονη ορκωμοσία στο Κοράνι, αφού δεν υπήρχε μουσουλμάνος απόφοιτος. Υπήρξε όμως για δεύτερη φορά πολιτικός όρκος, τον οποίο εκφώνησε ο απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Παναγιώτης Κουρουκλίδης με βαθμό 8,48, με το ίδιο κείμενο αλλά την λέξη ‘’δεσμεύομαι’’ αντί του ‘’ορκίζομαι’’ κατόπιν αιτήματος 2-3 αποφοίτων. Επί της σκηνής του Αμφιθεάτρου παρήλασαν για να παραλάβουν τα πτυχία τους οι 107 απόφοιτοι μηχανικοί, 22 του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, 24 του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, 12 του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, 30 του τμήματος Αρχιτεκτόνων και 19 του νεώτερου τμήματος Παραγωγής και Διοίκησης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…