Στην δεύτερη θέση πίσω από την Ισπανία ανάμεσα σε 47 χώρες παγκοσμίως ‘’αναρριχήθηκε’’ η Ελλάδα με 486 βραβευμένες ακτές
Δύο παραλίες του δήμου Τοπείρου και τρεις του δήμου Αβδήρων κέρδισαν το βραβείο στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισής τους
Την άκρως τιμητική δεύτερη θέση στον κόσμο κατέχει από προχθές η Ελλάδα αναφορικά με τις βραβεύσεις ακτών και μαρινών. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τα οποία καθίστανται πιο σημαντικά δεδομένου ότι στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Φέτος η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.
Ξεπέρασε την Τουρκία στις βραβευμένες ακτές η Ελλάδα και ανέβηκε στην 2η θέση
Με 486 βραβευμένες ακτές η Ελλάδα κατέχει φέτος την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος με 71 σημαίες ο νομός Χαλκιδικής. Σε μια χρονιά που έχει χαρακτηρισθεί από το Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα. Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις προχθές στην Αθήνα. Στην βραβευμένη παραλία του δήμου Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε το πρωί εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με την συμμετοχή περισσοτέρων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη.
Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών και μαρινών, έγινε το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens με παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού μεταξύ των οποίων: ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, η Γενική Γραμματέας Τουρισμού Βασιλική Κουρνέτα, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γεώργιος Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ Γεώργιος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας Σταύρος Κατσικάδης, ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ Μάνος Κόνσολας και ο καθηγητής τουριστικής ανάπτυξης και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρης Τσάρτας. Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον κ. Γιώργο Δρακόπουλο σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, τον κ. Δημήτρη Μητσάτσο Γενικό Διευθυντή της HELMEPA, την κα Αλίκη Βαβούρη τέως Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος και τον κ. Νίκο Πέτρου πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος για την περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) που είναι ο Διεθνής Συντονιστής της “Γαλάζιας Σημαίας”.
Τι προϋποθέτει η βράβευση με Γαλάζια Σημαία
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι η ποιότητα υδάτων σ’ αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά. Όπως ενημέρωσε ο δήμος Αβδήρων, για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο έχει μεριμνήσει για την τοποθέτηση στις παραλίες του πρόσθετων ξύλινων διαδρόμων για τη διευκόλυνση πρόσβασης στην θάλασσα, νέων αποδυτηρίων, καθώς και ξύλινων ομπρελών για τους λουόμενους.
Πρωτιά για την Ξάνθη στην Θράκη, συνολικά 26 Γαλάζιες Σημαίες στην ΑΜ-Θ
Αναλυτικά, οι 26 ακτές που βραβεύθηκαν φέτος με τη Γαλάζια Σημαία στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι οι εξής:
ΕΒΡΟΣ [2]
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλαζ Αλεξ/πολης
Κυανή Ακτή
ΡΟΔΟΠΗ [4]
Δήμος Κομοτηνής
Αρωγή
Φανάρι/Ιουλία
Φανάρι/Camping
Μέση
ΞΑΝΘΗ [5]
Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα
Εράσμιο
Δήμος Αβδήρων
Άβδηρα/Πόρτο Μόλο
Μυρωδάτο
Μάνδρα
ΚΑΒΑΛΑ [15]
Δήμος Θάσου
Μακρύαμμος
Χρυσή Αμμουδιά 2/Golden Beach Camping
Πευκάρι 2/Alexandra Beach
Πρίνος-Δασύλιο 2/Ilio Mare Beach
Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1
Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Τόσκα/Tosca Beach
Καλαμίτσα
Περιγιάλλι
Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Σαρακήνα
Οφρύνιο/Τούζλα
Ορφάνι
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ