Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στο ΣτΕ ο διαγωνισμός για τα κουνούπια

Στο ΣτΕ ο διαγωνισμός για τα κουνούπια

0
koynoypia psekasmos

«Τσιμπάει» με στοιχεία για τους όρους του διαγωνισμού ο συμμετέχων που απορρίφθηκε

Κατατέθηκε μήνυση για πιθανές ποινικές ευθύνες κατά των μελών της Επιτροπής του διαγωνισμού. Εν αναμονή της απάντησης της περιφέρειας

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να βρεθεί στον «αέρα» είναι το …εναέριο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της περιφέρειας ΑΜΘ μετά τις σοβαρές καταγγελίες για τον διαγωνισμό που είδαν το φως της δημοσιότητας και την απόφαση ενός από τους συμμετέχοντες του κ. Πρέντζα Δημήτριου, Ιδιοκτήτη της ατομικής επιχείρησης «Air1 – Εκμετάλλευση Ελικοπτέρων», να προσβάλει τους όρους του διαγωνισμού, με την κατηγορία ότι είναι «φωτογραφικός» υπέρ συγκεκριμένου αναδόχου, ότι δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και μονοπωλιακές καταστάσεις στις δύο μεγάλες περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος ανάδοχος και ότι ζημιώνεται τελικά το Δημόσιο γιατί δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και εξ αιτίας αυτής της μονοπωλιακής κατάστασης δεν λαμβάνει μεγάλο ποσοστό έκπτωσης.

Σοβαρές καταγγελίες με επιχειρήματα για τους όρους του διαγωνισμού

Οι καταγγελίες του κ. Πρέντζα, στοιχειοθετούνται από μια σειρά επιχειρήματα . Ήτοι: Ότι «στον φετινό διαγωνισμό της ΑΜΘ τέθηκε για πρώτη φορά όρος στην διακήρυξη που απαιτεί οι υποψήφιοι Ανάδοχοι να έχουν συγκεκριμένη εμπειρία σε αεροψεκασμούς με ελικόπτερα με χρονικά αλλά και ποσοτικά όρια για την απόδειξη της εμπειρίας». Ειδικότερα η διακήρυξη επιτάσσει την απόδειξη εμπειρίας σε αεροψεκασμό προνυμφοκτονίας σε 286.000 στρέμματα και αεροψεκασμό ακμαιοκτονίας σε 300.000 στρέμματα. Όμως, κατά τα απαιτούμενα της διακήρυξης, αποκλείονται από αυτήν, οι υποψήφιοι ανάδοχοι που έχουν εμπειρία σε αεροψεκασμό εντός της προηγούμενης τριετίας, αλλά σε λιγότερα στρέμματα αυτών που επιτάσσει η διακήρυξη, καθώς και όσοι έχουν εμπειρία σε αεροψεκασμό περισσότερων στρεμμάτων από αυτών της διακήρυξης, πλην όμως δεν διαθέτουν εμπειρία εντός της προηγούμενης τριετίας. Ο κ. Πρέντζας που έχει λάβει μέρος και στον προηγούμενο διαγωνισμό υποστηρίζει ότι ο εν λόγω όρος της διακήρυξης ουσιαστικά πριμοδοτεί (φωτογραφίζει) ίσως και κατ’ αποκλειστικότητα τους επιτυχόντες αναδόχους ή ανάδοχο της προηγούμενης τριετίας στο έργο καταπολέμησης κουνουπιών από αέρος των διακηρύξεων των δύο περιφερειών, της Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης των ετών από 2014 έως 2016, που είναι οι μοναδικές στην Ελλάδα, αυτής της έκτασης. Να σημειώσουμε πως την προηγούμενη τριετία, τα έργα των δύο αυτών μεγαλύτερων περιφερειών, τα ανέλαβε ένας συγκεκριμένος υποψήφιος. Επιπλέον ένα άλλο επιχειρήματα που καταθέτει ως «ύποπτο» είναι ότι μόνο για φέτος στους όρους αυξήθηκε χωρίς λόγο το προαπαιτούμενο να κατέχει ο υποψήφιος ανάδοχος αντί δύο ελικόπτερα όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες διακηρύξεις, τέσσερα και όλως τυχαίως, πάλι μόνο ένας υποψήφιος είχε τέτοια επάρκεια (τεσσάρων ελικοπτέρων)!

Προσφυγή στο ΣτΕ με αίτημα ακύρωσης του διαγωνισμού

Όπως μας πληροφόρησε ο δικηγόρος του κ. Στέργιος Γιαλάογλου, ο κ. Πέντζας είναι αποφασισμένος να κινηθεί δικαστικά. Ήδη έχει κατατεθεί στην Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας προσφυγή κατά των όρων του διαγωνισμού καθώς και στην Επιτροπή Νομιμότητας της Αποκεντρωμένη. Αμφότερες απορρίφθηκαν ως «απαράδεκτες», με αναφορά όμως στο τυπικό μέρος του διαγωνισμού. Παράλληλα ο κ. Πρέντζας κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης για τους όρους του διαγωνισμού της Επιτροπής Νομιμότητας, στο ΣτΕ. Να σημειώσουμε αν η απόφαση του ΣτΕ δικαιώσει τον κ. Πρέντζα τότε ακυρώνεται η διακήρυξη και του δίνει το δικαίωμα της αποζημίωσης. Παράλληλα μ’ αυτό θα αναζητηθούν και πιθανές ποινικές ευθύνες με μήνυση που κατατέθηκε κατά των μελών της Επιτροπής διαγωνισμού για απιστία κατά του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος ενώ η Διακήρυξη έχει τεθεί και υπ’ όψιν του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με δελτίο Τύπου θα απαντήσει η Περιφέρεια

Το «Ε» απευθύνθηκε στον καθ’ ύλην αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη της επίμαχης περιόδου κ. Νίκο Ευφραιμίδη ο οποίος απέφυγε ν’ απαντήσει αποποιούμενος και οποιαδήποτε ευθύνη και παρέπεμψε στην περιφέρεια η οποία – όπως μας είπε – θα απαντήσει με δελτίο Τύπου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…