Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Καταστροφικό το χαλάζι της Κυριακής

Καταστροφικό το χαλάζι της Κυριακής

0
xalazi

Σφοδρή και μεγάλης διάρκειας χαλαζόπτωση έπληξε Κιμμέρια, Λευκόπετρα , Σέλερο, Συδινή και Πολύσιτο και δεύτερη φορά μέσα στον Μάιο τους Τοξότες και το Πετροχώρι

Ζητούν μεγαλύτερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για επανασπορά οι αγρότες και λύση στο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα στον δήμο Τοπείρου

Δυο απανωτά χτυπήματα από χαλάζι δέχτηκαν οι αγρότες του νομού μας με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειές τους. Καλαμπόκια, βαμβάκια, ελαιοκράμβη, ακτινίδια, δέντρα, δέχτηκαν το «μαστίγωμα» της σφοδρής χαλαζόπτωσης της προηγούμενης εβδομάδας (3 Μαΐου) με επίκεντρο τη περιοχή των Τοξοτών, Ευμοίρου και του Πετροχωρίου αλλά και της Κυριακής 14 Μαΐου.

Σφοδρή και μεγάλης διάρκειας η χαλαζόπτωση της Κυριακής

Η χαλαζόπτωση της Κυριακή έπληξε τα Κιμμέρια, Λευκόπετρα , Σέλερο, Συδινή και Πολύσιτο ενώ για δεύτερη φορά μέσα σε μιάμιση εβδομάδα τους Τοξότες και το Πετροχώρι. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης , η χαλαζόπτωση της Κυριακής ήταν σφοδρή σε ένταση αλλά και σε διάρκεια καθώς διήρκησε 20 λεπτά στην περιοχή των Κυμμερίων και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε όλες τις καλλιέργειες. Για παράδειγμα «χτύπησε» τα καλαμπόκια στο κοτσάνι, κατέστρεψε τα φύλλα στα βαμβάκια, ενώ έπληξε ιδιαίτερα τις δενδροκαλλιέργειες σε κεράσια, αμύγδαλα, ακτινίδια κ.α. σε ποσοστό 60-70%. Αυτό που ακολουθεί είναι το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που θα εκτιμήσει και θα βεβαιώσει το μέγεθος της καταστροφής και θα καταβάλλει την αποζημίωση που προβλέπεται. Μια αποζημίωση που δεν ικανοποιεί ωστόσο τους αγρότες: «Για επανασπορά δίνει ο ΕΛΓΑ 15 -20 ευρώ το στρέμμα. Αυτό δεν καλύπτει τα έξοδα. Το έχω πει πολλές φορές. Οι αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ είναι από τις δικές μας ασφαλιστικές εισφορές. Είναι δικά μας χρήματα και αυτό που ζητάμε είναι να μας καλύπτουν από τις καταστροφές, πράγμα που δεν το κάνουν», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Χαλαζοχτυπημένοι και …αγριογουρουνοχτυπημένοι οι αγρότες του Τοπείρου

Εκτός από …χαλαζοχτυπημένοι οι αγρότες του δήμου Τοπείρου είναι και αγριογουρουνοχτυπημένοι από τα αγριογούρουνα του Μεγάλου Δάσους που κάνουν επιδομές στις καλλιέργειες. Ένα θέμα που όπως λέει ο κ. Δαλάτσης: «Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για τους αγρότες του δήμου Τοπείρου και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε. Εμείς σαν σύλλογος θα στείλουμε επιστολές και θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους τρεις βουλευτές μας, θα ενημερώσουμε το υπουργείο και τον ΕΛΓΑ. Πρέπει να δουν το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν. Δεν ζητάμε λύσεις που θα καταστρέφουν το περιβάλλον αλλά δεν μπορούμε συνεχώς να σπέρνουμε και να μην θερίζουμε. Αν θέλουν θα βρουν λύση. Επιτέλους ας ρίχνουν τροφή για να μην έρχονται στα χωράφια μας. Το ζήτημα επείγει και πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυγενάκης από Αλεξανδρούπολη: «Ναυαρχίδα των έργων στην ΑΜΘ είναι το αρδευτικό της Ξάνθης»

«Είναι ένα από τα έξι έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πρωτογενούς τ…