Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με προβληματισμούς και προτάσεις η συνεδρίαση της ΓΣ της ΚΕΕΕ στη Δράμα

Με προβληματισμούς και προτάσεις η συνεδρίαση της ΓΣ της ΚΕΕΕ στη Δράμα

0
keee drama3

Εκπρόσωποι των 59 επιμελητηρίων της χώρας, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι φορέων συμμετείχαν στην εαρινή συνεδρίαση στις 12-13 Μαΐου

Η αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ για την επιχειρηματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών στο επίκεντρο της συζήτησης

Για πρώτη φορά στην εκατόχρονη πορεία του το Επιμελητήριο Δράμας φιλοξένησε τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στις 12 και 13 Μαΐου, όπου προσκλήθηκαν 118 πρόεδροι και εκπρόσωποί τους από τα 59 επιμελητήρια της χώρας.

Το Επιμελητήριο της Δράμας είχε καταθέσει σχετική αίτηση τον Νοέμβριο του 2016 και η πρότασή του εγκρίθηκε τελικά για την διοργάνωση της εαρινής συνέλευσης 2017, απόφαση που υποδέχθηκε ο φορέας και ο πρόεδρός του Στέφανος Γεωργιάδης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος και Μαρία Σπυράκη, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, που μάλιστα γιόρτασε με τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας τα γενέθλιά του τη δεύτερη μέρα της ΓΣ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, που παραδοσιακά παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες της ΚΕΕΕ Κώστας Καββαθάς και οι επικεφαλής των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αργύρης Περουλάκης και Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, αντίστοιχα. Ακόμη, προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν συνεργαζόμενα Επιμελητήρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Συνοριακών Περιοχών της Ευρώπης Martin Guillermo Ramirez, καθώς και εκπρόσωπος των Ευρωεπιμελητηρίων (Eurochambers).

keee drama1Το παρών έδωσε βέβαια και το Επιμελητήριο της Ξάνθης με τον πρόεδρο Στέλιο Μωραΐτη, τον οικονομικό επόπτη Σπύρο Κάλφα, την διευθύντρια Δέσποινα Σιαμίδου, τον Δημήτρη Χατζόπουλο και την υπεύθυνη των προγραμμάτων Ανθή Παναγιώτου.

Τα μέλη των Επιμελητηρίων και όλους τους παρευρισκόμενους υποδέχθηκε στη Δράμα ο κ. Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας την επιχειρηματική ταυτότητα της περιοχής, αναδεικνύοντας τη δυναμική συγκεκριμένων κλάδων, όπως τα μάρμαρα και το κρασί. Παράλληλα, τοποθετήθηκε επί των δυσκολιών που βιώνουν σήμερα οι επιχειρήσεις και μάλιστα σχολίασε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που προωθεί η κυβέρνηση είναι μη εφαρμόσιμος και καταδικασμένος να αποτύχει.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του φορέα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και να προωθεί τα ζητήματά του. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον συμψηφισμό χρεών με το Δημόσιο, που ακόμα δεν έχει προχωρήσει, ενώ ως σημαντικό παράδειγμα για τις νίκες που επιτυγχάνει ο φορέας, ανέδειξε τη μάχη κατά της ΑΕΠΙ, με αναφορά και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Στέλιο Μωραΐτη, για τον ρόλο του σε αυτή την προσπάθεια. Για το θέμα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι επιτεύχθηκε μετά από σκληρό αγώνα, αλλά επεσήμανε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης προτιμήθηκε μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία, που δεν αποτελεί εγγύηση για τη μη στρέβλωσή της. Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ έκλεισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στις εκλογές των Επιμελητηρίων και ενημερώνοντας ότι αναμένεται το Νομοσχέδιο για τον επιμελητηριακό θεσμό. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που υπάρχει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δε θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής των εκλογών στις αρχές Νοεμβρίου 2017 και εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση, αν και πρέπει να διατηρηθεί κάποια επιφυλακτικότητα, καθώς… «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Στους προσκεκλημένους και τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τις αρχές, αλλά και μεταξύ τους για μικρά και μεγάλα θέματα που απασχολούν την επιβίωση και την προοπτική των επιχειρήσεων.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…