Η κατοικία της δασκάλας πιάνου του Μάνου Χατζιδάκι, Άννας Αλτουνιάν, στην οδό Αγίου Γεωργίου ‘’καλεί’’ σε βοήθεια
Από το 2005 που κατατέθηκε μελέτη αποκατάστασης από τους ιδιοκτήτες το μόνο που έγινε είναι να μπουν κάποιες σκαλωσιές – Συνεχίζει να υφίσταται η επικινδυνότητα, παρά την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε εκδοθεί
Η παλιά πόλη της Ξάνθης με τα γραφικά της σοκάκια, τα επιβλητικά αρχοντικά και τις καλοφτιαγμένες κατοικίες είναι γνωστή πανελλαδικά και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα. Ένα πολιτιστικό κεφάλαιο για την πόλη και την Θράκη, που είναι και επίσημα προστατευόμενος οικισμός από το 1976.
Ανάμεσα στα 1.200 περίπου χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίσματα τα 140 θεωρούνται πολύ αξιόλογα, 130 απλώς αξιόλογα, ενώ άλλα 260 χαρακτηρίζονται ως ενδιαφέροντα. Είναι όμως και στην πράξη προστατευόμενη η παλιά πόλη ή σε πολλές περιπτώσεις μένει αφημένη στην τύχη της και στην φθορά του χρόνου; Μπορεί να είναι αξιόλογα, με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, να συνδέονται με την ζωή σπουδαίων προσωπικοτήτων, αλλά κάποια παλιά σπίτια έχουν γίνει επικίνδυνα, με τον χρόνο να αφήνει έντονα τα σημάδια πάνω τους. Σπασμένα κεραμίδια, τρύπιες στέγες, σπασμένες πόρτες και παράθυρα, σοβάδες που κρέμονται κρύβουν παγίδες για τους διερχόμενους. Μεγάλο μέρος, ίσως το ένα τρίτο κατά κάποιους, της παλιάς πόλης είναι ακατοίκητο. Τεράστια γραφειοκρατία ακόμη και στην παραμικρή παρέμβαση, μεγάλο κόστος για να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν παρόμοια υλικά, αλλά ακόμη και προβλήματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς με πολλούς κληρονόμους που δεν συμφωνούν ως προς το τι θα πράξουν με το σπίτι. Ένα από αυτά βρίσκεται στην οδό Αγίου Γεωργίου 6, απέναντι από τον ομώνυμο ναό.
Το σπίτι της δασκάλας του Μάνου Χατζιδάκι, Άννας Αλτουνιάν
Ως γνωστόν, ο μεγάλος συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις όχι απλά γεννήθηκε στην Ξάνθη, αλλά πήρε και την πρώτη του μουσική κατάρτιση. Δασκάλα του στο πιάνο η εξαιρετική, όπως λεγόταν, για την εποχή Άννα Αλτουνιάν, αρμενικής καταγωγής. Το σπίτι όπου κατοικούσε τουλάχιστον κατά την δεκαετία του 1930 ήταν το ανωτέρω. Μια γωνιακή διώροφη κατοικία με μικρή αυλή μπροστά από το κωδωνοστάσιο του Αγίου Γεωργίου. Τον Αύγουστο του 2016 η Επιτροπή Ποιότητας του δήμου Ξάνθης αποφασίζει την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στις οδούς Αγ. Γεωργίου και Αγ. Αθανασίου. Παρότι είχαν τοποθετηθεί σκαλωσιές και υποστυλώματα εσωτερικά και εξωτερικά επί του δρόμου, τα οποία ακόμη υφίστανται, ο κίνδυνος πτώσης σοβάδων παραμένει. Το πλέον επικίνδυνο σημείο είναι το παραδοσιακό σαχνισί (κλειστό μπαλκόνι με ξύλινες κυρτές δοκούς από κάτω), που έχει γίνει ήδη διαμπερές σε κάποια σημεία.
Μιλώντας στο «Ε» η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, Αδριανή Διαγουμά, μας ενημέρωσε ότι το 2005 είχε κατατεθεί μελέτη αποκατάστασης από τους ιδιοκτήτες. Έκτοτε στον φάκελο του οικήματος εμφανίζονται κάποια έγγραφα μεταξύ της Επιτροπής Ετοιμορρόπων, που ενημερώνει με την σειρά της την Αποκεντρωμένη της Περιφέρειας. Το συγκεκριμένο κτήριο μάλιστα υπάγεται τόσο στο Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Νεωτέρων Μνημείων για τον ιστορικό τόπο, όσο και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Η μόνη κίνηση από το 2005 είναι κάποιες ειδοποιήσεις της υπηρεσίας επειδή οι ιδιοκτήτες δεν προχώρησαν σε καμία σωστική ενέργεια ή αποκατάσταση. Η κα Διαγουμά τόνισε ότι όλη η παλιά πόλη είναι ιστορικό μνημείο, οπότε η κατεδάφιση είναι η έσχατη λύση και δεν εφαρμόζεται ελαφρά τη καρδία. Δήλωσε μάλιστα ότι η υπηρεσία θα προβεί σε αυτοψία τις επόμενες μέρες, γιατί ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ορατός για πεζούς και οχήματα.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ