Αρχική ΓΝΩΜΕΣ “Ινστιτούτο Απασχόλησης ΟΑΕΔ” : Ακόμα ένας φορέας;

“Ινστιτούτο Απασχόλησης ΟΑΕΔ” : Ακόμα ένας φορέας;

0

Α. Στην διάρκεια της λαίλαπας της περιόδου 2010-2017 στην Πατρίδα σε πρώτο ζήτημα έχει εξελιχθεί η αντιμετώπιση της ανεργίας των μισθωτών, καθώς και της υποαπασχόλησης ή και της αποαπασχόλησης των αυταπασχολουμένων επιχειρηματιών, μικρών ή μεγάλων, ζήτημα που πέραν του οικονομικού-κοινωνικού περιεχομένου του πλέον έχει λάβει και απειλητικές δημογραφικές διαστάσεις, αφού η μαζική εξωτερική μετανάστευση των Ελλήνων και των Ελληνίδων αποστερεί την κοινωνία μας από το αύριό της. Πολλοί Φορείς, ημεδαποί, αλλοδαποί και διεθνείς, μεμονωμένοι διανοητές και ερευνητές, οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, που κατά τό άρ. 22 Συντάγματος έχουν καθήκον την εποπτεία και την μέριμνα της αγοράς εργασίας στην Χώρα, έχουν δημοσιοποιήσει Προτάσεις και λύσεις (;) για το σημερινό αδιέξοδο, ενώ σχεδόν όλοι οι με όποιο τρόπο εμπλεκόμενοι στο ζήτημα έχουν ιδρύσει και λειτουργούν από ένα Ινστιτούτο ή Κέντρο Ερευνών για την μελέτη παραμέτρων του όλου ζητήματος (πχ. Ινστιτούτα του ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ, ΣΕΤΕ κά, Ελληνική Στατιστική Αρχή, Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΚΚΕ, CEDEFOP).

Β. 1. Κατά παράδοξο τρόπο, αν και κατ’εξοχήν αρμόδιος για την απασχόληση ο ΟΑΕΔ, έως σήμερα δεν έχει συγκροτήσει ένα ειδικό Kέντρο επιστημονικής προσέγγισης του ζητήματος της ανεργίας, τεκμηρίωσης της απασχόλησης και πρότασης δημοσίων πολιτικών.

Aν και στον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού ήδη από το 2012-2013 έχουν συγχωνευθεί οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας και μόνος αυτός πια έχει απομείνει ο κύριος βραχίονας της όποιας ανταποδοτικής κοινωνικής πολιτικής, κατά τον Ν. 678/1977 (Α’ 246) [περί τ. ΟΕΕ] (άρ. 5) μολονότι προβλέπεται η ίδρυση, στελέχωση και η λειτουργία ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ωστόσο η υποχρέωση αυτή επί …σαράντα (40) έτη (1977-2017) από κανένα ιθύνοντα δεν υλοποιήθηκε, αλλά οι σημερινές συνθήκες δομικής κρίσης στην αγορά εργασίας επιβάλλουν δραστικές λύσεις και ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων.

2. Το Ινστιτούτο προς διάκριση από το λειτουργούν ήδη “Ινστιτούτο Εργασίας” σε ένα εκ των κοινωνικών εταίρων από αρκετά έτη (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) θα μπορούσε να επονομασθεί “Απασχόλησης”, για να συμπεριλάβει και την μελέτη λύσεων προς την χειμαζόμενη επιχειρηματική και εργοδοτική κοινότητα, και να αποτελέσει απλή Υπηρεσία εντός ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ είναι ο μόνος επιφορτισμένος από την Πολιτεία Φορέας για την παντοειδή ενασχόληση με την εργασία την προώθηση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης προς τον εργασιακά ενεργό πληθυσμό της Χώρας. Συνεπώς το “Ινστιτούτο Απασχόλησης ΟΑΕΔ” θα μπορούσε να αναχθεί στο κύριο επιστημονικό, συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό, όργανο για τον Οργανισμό και τελικώς για το εποπτεύον Υπουργείο Εργασίας. Μέσα για την αποστολή αυτή θα μπορούσαν να είναι η διεπιστημονική προσέγγιση της εργασίας, η ενίσχυση της έρευνας, της μελέτης και της προαγωγής του Εργατικού Δικαίου και της Επιστήμης της Κοινωνικής Πολιτικής με Ετήσιες και Περιοδικές Εκθέσεις και Έρευνες, η δικτύωση και η διασύνδεσης του Ινστιτούτου με τους εγχώριους, τους κοινοτικούς, τους διεθνείς και τους υπερεθνικούς συλλογικούς και ερευνητικούς Φορείς και δίκτυα. Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ο ειλικρινής και πλήρης δημόσιος διάλογος, η σύνταξη Μελετών με δέσμες λύσεων κατ’ανάθεση του ΔΣ ΟΑΕΔ για την επιστημονική υποποστήριξη και αναβάθμιση του έργου και του ρόλου του ΟΑΕΔ στην επίσημη θεσμική δημόσια διαβούλευση για τον Εθνικό Σχεδιασμό ανασυγκρότησης της Ελληνικής Οικονομίας. Στα πλαίσια του Ινστιτούτου θα μπορούσε να λειτουργήσει και το ελλείπον σήμερα “Ιστορικό Αρχείο του ΟΑΕΔΟΕΕΟΕΚ”, για να υποστηρίξει το πρώτο στην Χώρα μας Μουσείο Εργασίας και Απασχόλησης. Την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο θα μπορούσε να αποτελέσει τον Φορέα μέριμνας και διατήρησης της επαφής και των σχέσεων με την Χώρα για το σύνολο του μεταναστεύσαντος προς το Εξωτερικό Ελληνικού εργατικού και επιστημονικού προσωπικού με την προοπτική της παλιννόστησης.

3. Το Ινστιτούτο από πλευράς οργάνωσης θα μπορούσε να διοικείται από επταμελές Επιστημονικό Συμβούλιο με τριετή θητεία συγκροτούμενο από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους ΔΣ ΟΑΕΔ και τέσσερα (4) Μέλη εγνωσμένου κύρους, γνώσεων, εμπειρίας σε θέματα Εργασίας και Απασχόλησης με συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες, όπως μεταξύ άλλων και η σύνταξη Ετήσιου Προγράμματος Δράσης, αλλά και Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων, υποβαλλόμενες αμφότερες προς το εποπτεύον Υπουργείο. Το προσωπικό του Ινστιτούτου θα αποτελείται από υπηρετούντες ήδη στον ΟΑΕΔ ή και αποσπαζόμενους απασχολούμενους από το εποπτεύον Υπουργείο ή άλλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης επί τριετία και μόνο, το δε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό θα μπορεί να ανευρίσκεται από την Χώρα μας ή από τις Χώρες ΕΕ ανά ανατιθέμενο ερευνητικό πρόγραμμα και αντικείμενο με συμβάσεις επιστημονικού έργου ετήσιας διάρκειας.

Γ. Η ίδρυση και η λειτουργία του Ινστιτούτου θα μπορούσε να επιβάλλει την συνεργασία με τους ομόλογους Φορείς επί βασικών θεμάτων (πχ δημοσιοποίηση κοινών ποσοστών περί την ανεργία και την απασχόληση) και σκοπό δεν έχει την προσθήκη στο αχανές Ελληνικό Δημόσιο ακόμα μίας Υπηρεσίας για προσλήψεις, “βόλεμα” και σπατάλες. Διά του Ινστιτούτου ο ΟΑΕΔ ευέλικτα, με επιστημονική δεοντολογία και συνέπεια, μα κυρίως φιλότιμο και συναίσθηση της βαρείας ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τους δικαιούχους του, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει σε πραγματικό χρόνο μόλις δύο (2) μηνών (!) λύσεις από τον αναξιοποίητο πλούτο των δικών του “data”, των δικτύων και των υποδομών του περί την εργασία και την απασχόληση, που κατά …θλιβερό σήμερα λόγω κρίσης προνόμιο (!) καθημερινώς αποκτά και τηρεί, και να καθοδηγεί οργανωμένα και μελετημένα την υλοποίηση νέων λύσεων και παροχών προς τους δικαιούχους του, αλλά και να υποδείκνύει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην χειμαζόμενη Εθνική Οικονομία.

Τελικά το Ινστιτούτο Απασχόλησης ΟΑΕΔ δεν θα είναι ακόμα ένας Φορέας του κατασυκοφαντημένου Ελληνικού Δημοσίου…

*Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν τον Φορέα απασχόλησης του υπογράφοντος

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
“ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΣΑ Νομική Υπηρεσία ΟΑΕΔ”
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…