Σχόλια 04/05/17

0
panagia-soumela
Αδιαφορία του κόσμου
Η αδιαφορία σκοτώνει, αμβλύνει την δυναμική, δημιουργεί αναστολές, προβληματισμούς και εν τέλει διαλύει τη σχέση. Με το τέλος όλης αυτής της θαυμάσιας εκδήλωσης-θεσμού του Μουσικού Φεστιβάλ, οφείλουμε να πούμε και δυο λόγια αλήθειας. Πρώτον, ο θεσμός στηρίζεται και έχει επιτυχία διότι αγκαλιάστηκε απ’ όλους. Δεύτερον, έχει μέσα του τον Εθελοντισμό κι αυτό είναι το παν. Τρίτον οι άνθρωποι του Μουσικού Σχολείου (μαθητές και καθηγητές) δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ο δήμος αγκάλιασε το Φεστιβάλ που καθιερώθηκε ως θεσμός πλέον.
Όλα αυτά στη θετική πλευρά. Διότι υπάρχει και η αρνητική. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προβολής του Φεστιβάλ. Τοπικά (κυρίως) και βέβαια Περιφερειακά. Λείπει όμως κάτι ουσιαστικό κι αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους. Φέτος η συμμετοχή του κοινού, των Ξανθιωτών ήταν μικρή. Αδικαιολόγητα μικρή. Εντάξει, ο κόσμος έχει προβλήματα, κυρίως οικονομικά, η διάθεση δεν είναι καλή, πού να στηθεί κάποιος ν’ ακούσει μουσική. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αναλυθεί.
Γ.Δ.


Καβαλιώτικη επιθυμία;
Κυκλοφόρησε ως φήμη κι επειδή δεν είναι εύκολη η διασταύρωσή της, την δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη. Ακούστηκε λοιπόν πως κάποιοι στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας σκέφτονται να υλοποιήσουν εκεί ανάλογο Φεστιβάλ μ’ αυτό της Ξάνθης. Δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι νομίζουν. Όμως το ίδιο Πολιτιστικό γεγονός δίπλα-δίπλα, μάλλον ειρωνικά χαμόγελα θα δημιουργήσει και η αντιγραφή του πρωτοτύπου θ’ αποτελέσει αποτυχία.
Όμως οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές και σ’ αυτό δεν χωρεί αμφιβολία.
Γ.Δ.


Αφιέρωμα στην Παναγία Σουμελά
Στις 5 Μαΐου ημέρα Παρασκευή, η πόλη της Ξάνθης θα υποδεχτεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, προστάτιδος του ποντιακού ελληνισμού. Σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν θρησκευτικές εκδηλώσεις και η εικόνα θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Με αφορμή λοιπόν την αποδοχή αυτή, η εφημερίδα μας θα δημοσιεύσει ένα ειδικό αφιέρωμα για την Παναγία Σουμελά, την ομώνυμη Μονή στον Πόντο και θα κάνει αναφορά σε πρόσωπα και γεγονότα της σημαντικής εκείνης περιόδου.
Γ.Δ.


dimotiki-pinakothiki-kalevra
Το αρχοντικό Καλεύρα, σήμερα Δημοτική Πινακοθήκη, στο κέντρο της Παλιάς Πόλης
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Πρωτοβουλία
Ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους συνδρομητές της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης –Αποχέτευσης του Δήμου Ξάνθης. Μαζί με τον τελευταίο λογαριασμό υπήρχε ένα καλαίσθητο ενημερωτικό προσπέκτους για την Προστασία των ζώων τόσο των αδέσποτων όσο κι αυτών συντροφιάς. Με το ενημερωτικό έντυπο γίνεται γνωστό ότι ο δήμος Ξάνθης υλοποιεί προγράμματα διαχείρισης και περισυλλογής αδέσποτων ζώων. Παράλληλα επισημαίνεται η απαραίτητη συνδρομή όλων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
-Ομολογουμένως θετική προσπάθεια που ελπίζουμε να βρει την ανάλογη ανταπόκριση.
Γ.Δ.


Μείωση φόρων
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, προγραμματίζει την μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από 35% που είναι σήμερα στο 15%! Τεράστιο ποσοστό μείωσης με στόχο τη διευκόλυνση των εταιρειών αυξάνοντας τα κέρδη τους να προχωρούν σε νέες επενδύσεις αλλά και να αποφεύγουν την όποια διάθεση φοροδιαφυγής λόγω υψηλού συντελεστή.
Εμείς εδώ, στην Ελλάδα μας, αυξάνουμε τους φόρους στα εταιρικά κέρδη, αυξάνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, έχουν ακριβή ενέργεια και μετά περιμένουμε να δούμε ανάπτυξη.
-Αμ δεν θα δούμε με τα μυαλά που έχουν οι υπουργοί με μόνο στόχο την άγρια φορολογία.
Γ.Δ.


Είχε Άγιο…
Άγιο είχε οδηγός αυτοκινήτου, την Τρίτη το απόγευμα. Έχασε τον έλεγχο στην Εθνική Οδό Ξάνθης – Πετεινού στο ύψος της αερογέφυρας και κυριολεκτικά καρφώθηκε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ, ενώ στη συνέχεια κατέληξε σε παρακείμενο χωράφι. Ο οδηγός βγήκε σώος και αβλαβής από το αυτοκίνητο . Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία που διενεργεί προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος καθώς και η Πυροσβεστική ενώ για λίγο διακόπηκε η κυκλοφορία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο οδηγός είναι ηλικιωμένος κι αυτό ίσως επεξηγεί ως ένα βαθμό γιατί έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Χωρίς καμιά διάθεση διάκρισης ή «ρατσισμού» προς την τρίτη ηλικία ωστόσο θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας και να γίνεται έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές για την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης στους ηλικιωμένους καθώς επίσης να τηρείται και το όριο ηλικίας που επιτρέπει την οδήγηση.
Μ.Ξ.


Χωρίς ρεύμα survive (επιβιώνω) χωρίς survivor όχι!
«Μαύρα μεσάνυχτα» είχαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Λευκού Πύργου στην Ξάνθη καθώς και οι οδοί Μεσολογγίου, Ηπείρου, Σάρδεων και παρακείμενοι δρόμοι από μια απρόσμενη διακοπή ρεύματος τις βραδινές ώρες της Τρίτης που είχε σαν αποτέλεσμα να βυθιστούν για αρκετή ώρα στο σκοτάδι ενώ οι επαγγελματίες της περιοχής έκλεισαν άρον άρον τα καταστήματα τους (πιτσαρίες, γαλακτοπωλεία, περίπτερα κ.α.). Μόλις αυτή η πλευρά της πόλης βυθίστηκε στο σκοτάδι συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ έσπευσε να διερευνήσει τα αίτια της βλάβης και να την αποκαταστήσει. Πράγμα που τελικά επιτεύχθηκε μετά από περίπου 1,5 ώρα καθώς η διακοπή ξεκίνησε στις 23:35 περίπου της Τρίτης και το ρεύμα επανήλθε στις 00.55 περίπου της Τετάρτης. Το τραγικότερο όλων βέβαια είναι ότι έχασαν το τέλος του survivor! Οι πιο φανατικοί τηλεθεατές βέβαια, έτρεξαν αμέσως στους υπολογιστές τους για να αναζητήσουν στο διαδίκτυο τα τελευταία λεπτά του survivor σε επανάληψη επιβεβαιώνοντας ότι χωρίς ρεύμα Survive αλλά χωρίς survivor όχι!
Αυτό θα πει …κόλλημα!
Μ.Ξ.


Συνάντησαν τον Χατζιδάκι τα Μουσικά Σχολεία;
Αυτός ήταν ο υπότιτλος της περσινής εκδήλωσης: «Τα Μουσικά Σχολεία συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι». Φέτος υπήρχε μια αναφορά στην γενέθλια πόλη του. Εκτός από το «Μια πόλη μαγική» της καταληκτικής συναυλίας όμως, πού αλλού ακούσαμε Χατζιδάκι; Από την μαντολινάτα του Μουσικού Κέρκυρας, που συστάθηκε γι’ αυτό το σκοπό, με τους συνοδούς να δηλώνουν ‘’επιτέλους, ήρθαμε!’’ και από το σχολείο της Ρουμανίας που τραγούδησε στην ‘’οικία Χατζιδάκι’’. Κατά τα άλλα ο Μάνος Χατζιδάκις, που υποτίθεται ήταν η αφορμή για τον θεσμό αυτό, παραμερίστηκε από το πρόγραμμα, όπως και ο Πολυχώρος προς τιμήν του. Κριτική υπήρξε και για τις απογευματινές εκδηλώσεις σε πολλά σημεία, ιδίως στο Αμφιθέατρο, χωρίς σχεδόν καθόλου κόσμο. Κάποια από τα σχολεία αποχώρησαν απογοητευμένα από την εικόνα, όπως είπαν στους εθελοντές. Απογοήτευση υπήρξε από πολλούς και για τον ήχο στην τελική συναυλία, παρά την αρκετή ώρα που προσπάθησε ο Νίκος Κυπουργός να συνεφέρει τα πράγματα. Είπαμε να στηρίζουμε την τοπική αγορά και τις επιχειρήσεις, αλλά να παρουσιάζουμε και μια σωστή εικόνα, την στιγμή μάλιστα που φέτος δόθηκαν αρκετά χρήματα. Όταν έχεις να διευθύνεις ένα τόσο μεγάλο σύνολο, απλωμένο σε τόσα μέτρα και ο ένας δεν ακούει τον άλλο, είναι να απορεί κανείς που βγήκε έστω και αυτό το αποτέλεσμα. Γιατί οι διθύραμβοι και οι πανηγυρισμοί είναι ωραίοι, αλλά θα πρέπει να διαφυλαχθεί η προσπάθεια που με τόση ζέση ξεκίνησε και να παρασύρει δημιουργικά την τοπική κοινωνία. Αλλιώς σε λίγα χρόνια ο θεσμός μπορεί να μην θυμίζει σε τίποτα την αρχική του ζωντάνια.
Χ.Δ.


Τι πανηγυρίζουμε με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης;
Μουδιασμένοι οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες βλέπουν την κυβέρνηση να πανηγυρίζει επειδή υπογράφει ένα τέταρτο μνημόνιο, που προβλέπει μόνο σκληρά μέτρα και καθόλου επιπλέον χρηματοδότηση. Μια τεχνική προκαταρκτική συμφωνία την οποία ο Β. Σόιμπλε αποκαλεί “συνεννόηση”, ούτε καν συμφωνία, αφού δεν περιλαμβάνει τη συμφωνία για το χρέος, ούτε και το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018. Αν οι στόχοι δεν πιαστούν, το αφορολόγητο από το 2019 θα πέσει στα 5.681 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα. Και ξέρουμε με τι στράγγισμα πιάνονται οι στόχοι και τα πλεονάσματα. Εργασιακά και ομαδικές απολύσεις που ήταν από τα κύρια επιχειρήματα της κυβέρνησης πέρασαν, ενώ καταργήθηκε και η προέγκρισή τους από τον υπουργό και από το ανώτατο συμβούλιο εργασίας. Οι συντάξεις θα μειωθούν έως 18% και άλλα πολλά. Οπότε τι πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Πώς κατάφερε και τα πέρασε όλα αυτά χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, όταν πριν 3-4 χρόνια καιγόταν η Αθήνα με το παραμικρό; Φαίνεται ότι όλη η τακτική της κυβέρνησης και τα θηριώδη ψέματα που λέγονται με περισσή ευκολία δεν βασίζονται στην πεποίθηση πως οι ψηφοφόροι τους δεν θα παραδεχτούν ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος και αρνείται να το ομολογήσει. Βασίζονται περισσότερο στο ότι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι δεν θα παραδεχτούν ποτέ ότι εκείνοι ήταν που έκαναν λάθος. Αυτή η λεπτή διαφορά κρύβεται πίσω από τις πιο πολλές συμφορές της σύγχρονης Ελλάδας. Όπως είπε κάποιος: «Ο εθνικός ναρκισσισμός ως ανυπέρβλητο εμπόδιο στο δρόμο προς την εθνική αυτογνωσία».
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…