– οι καρδιές από 16 μέτριες αγκινάρες, φρέσκες
– 500 γρ. μύδια φρέσκα, καθαρισμένα*
– 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
– 40 ml λευκό, ξηρό κρασί
– 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
– 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
– ο χυμός από 2 μικρά λεμόνια (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
– 50 ml ελαιόλαδο
– αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις αγκινάρες με τη μισή ποσότητα από το χυμό λεμονιού και νερό τόσο ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 – 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε την καθεμιά σε 4 κομμάτια.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε το αλεύρι με το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το αλεύρι. Ρίχνουμε το κρασί και 250 ml νερό και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει.
Ρίχνουμε τα μύδια και τα κυδώνια, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα οστρακοειδή. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, το μαϊντανό, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σείουμε την κατσαρόλα να αναμειχθούν όλα τα υλικά και μετά από 3 – 4 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.