Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Υπογράφτηκε η προγραμματική του δήμου Αβδήρων με την UNESCO

Υπογράφτηκε η προγραμματική του δήμου Αβδήρων με την UNESCO

0
dhmokrtitos-avdira

Σχεδιάζεται Διεθνές Συνέδριο για τον Δημόκριτο την Άνοιξη του 2018 στα Άβδηρα

Άλλες δράσεις που περιλαμβάνονται στη σύμβαση αφορούν: Μελέτη οικοτουρισμού και χαρτογράφηση του δήμου Αβδήρων

Υπό την αιγίδα της UNESCO τίθεται η ιστορική έδρα των Αβδήρων αφού επισημοποιήθηκε η συνεργασία μεταξύ δήμου Αβδήρων και έδρας της UNESCO του ΤΕΙ Καβάλας. Συγκεκριμένα χθες το μεσημέρι υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμαρχου Αβδήρων κ. Γιώργου Τσιτιρίδη και του Διευθυντή έδρας της UNESCO, καθηγητή του ΤΕΙ ΑΜ- Θ που εδρεύει στην Καβάλα κ. Δ. Εμμανουλούδη. Υπενθυμίζουμε ότι η συνεργασία αυτή προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Αβδήρων και μετά από έγκριση του δημοτικού συμβουλίου να κατατεθεί αίτημα του δήμου Αβδήρων προκειμένου να συμπεριληφθεί ο δήμος Αβδήρων στις προγραμματικές δράσεις της UNESCO. Ένα αίτημα που έγινε αποδεκτό και τώρα επισημοποιήθηκε η συμφωνία με προγραμματική σύμβαση.

Σχεδιάζεται Διεθνές Συνέδριο για τον Δημόκριτο την Άνοιξη του 2018 στα Άβδηρα

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινά άμεσα ο σχεδιασμός και η προετοιμασία μιας σημαντικής δράσης, αυτής της διοργάνωσης Διεθνούς Συνεδρίου για τον Δημόκριτο στα Άβδηρα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα αναλάβει να υλοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της UNESCO σε συνεργασία και με το CERN. Πρόκειται να κληθούν επιστήμονες διεθνούς φήμης και κύρους για να κάνουν διαλέξεις με θεματικές που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της γνώσης από τις θεωρίες του Δημόκριτου για το ον και το μη όν, την ύλη και την αντιύλη. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία μιας επισταμένης μελέτης της πολυσχιδούς προσωπικότητας και της επιστημονικής αυθεντίας του Δημόκριτου καθώς και των κατακτήσεων της επιστήμης από τότε μέχρι σήμερα.Τη δράση θα στηρίξει ως οικοδεσπότης ο δήμος Αβδήρων, καλύπτοντας έξοδα φιλοξενίας των επιστημόνων καθώς και ότι άλλο απαιτηθεί για την υλοποίηση της διοργάνωσης.

Άλλες δράσεις: Μελέτη οικοτουρισμού και χαρτογράφηση του δήμου Αβδήρων

Να σημειώσουμε πως η προγραμματική σύμβαση δεν περιορίζει μόνο στην διοργάνωση του συνεδρίου αλλά περιλαμβάνει και άλλες δράσεις που αφορούν στην πολιτιστική ανάδειξη και την βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη του δήμου Αβδήρων όπως για παράδειγμα την χαρτογράφηση του δήμου Αβδήρων. Ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με το πρόγραμμα για τους Άθλους του Ηρακλή που υλοποιεί ο δήμος Αβδήρων με το Επιμελητήριο Ξάνθης, ενώ πρόκειται να συνδεθεί στο «VIA EGNATIA» που υλοποιεί η περιφέρεια ΑΜ-Θ. Επίσης, πρόκειται να εκπονηθεί μελέτη από το επιστημονικό δυναμικό της UNESCO για την ανάπτυξη οικοτουρισμού στον δήμο Αβδήρων με πεδίο εφαρμογής το θεματικό Πάρκο και την λίμνη Βιστονίδα και έχει ως στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας μέσα από την ανάπτυξη οικοτουριστών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα συνδεθούν υποδομές όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το Παρατηρητήριο πουλιών.Να σημειώσουμε πως η προγραμματική σύμβαση έχει ισχύ 2 ετών.

Τι είναι η UNESCO και τι κάνει;

Η UNESCO είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).Ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1945 και από τότε προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του στους τομείς αυτούς σε όλο τον πλανήτη.Η Εκπαίδευση, οι Κοινωνικές και οι Φυσικές Επιστήμες, ο Πολιτισμός και η Επικοινωνία είναι τα μέσα με τα οποία υπηρετεί τις πανανθρώπινες αξίες, με στόχο την ευημερία του ανθρώπου σε ένα ειρηνικό κόσμο. Η UNESCO λειτουργεί ως ένα παγκόσμιο εργαστήριο ιδεών και διαδραματίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας θέτοντας τα πρότυπα σύναψης διεθνών συμφωνιών επί διαφόρων ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο Οργανισμός επίσης διευθετεί την διάδοση και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης, ενώ παράλληλα προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να υπηρετούν τους θεσμούς και τελικά τον άνθρωπο στις τοπικές κοινωνίες. Εν συντομία, η UNESCO προωθεί τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των 193 κρατών μελών και των 6 συνδεδεμένων μελών της στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …