Καταγγελίες από κατοίκους. Ενήμερη η Εφορία Ξάνθης – Ετοιμάζεται «τσιμπίδα» για την φοροδιαφυγή που διαπράττεται
Πωλούν τα πατρικά τους σε Μυρωδάτο, Άβδηρα και Μάνδρα
Επιχειρηματικό …δαιμόνιο φαίνεται πως έχουν και οι γείτονές μας οι Βούλγαροι και ολοένα και πληθαίνουν αυτοί που βλέπουν τις παραλίες μας ως αφορμή για … μπίζνες! Και βέβαια αυτό ως ένα σημείο είναι και θεμιτό και επιθυμητό καθώς επίσης και το ζητούμενο σε μια εποχή και μια περιοχή που η λέξη «επένδυση» αποτελεί κενό γράμμα! Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς…
Καταγγελίες για βούλγαρους που κάνουν ξενοδοχειακές μπίζνες στο Μυρωδάτο και στα Άβδηρα
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο βούλγαροι να αγοράζουν οικόπεδα κοντά στην παραλία Μυρωδάτου. Κι αυτό δεν θα ήταν διόλου μεμπτό. Όμως όμως μας καταγγέλλουν κάτοικοι , εγκαθιστούν τροχόσπιτα με υποτυπώδεις υποδομές και κάθε τόσο βλέπουν διαφορετικούς ενοίκους. Ένα στοιχείο που αποτελεί ένδειξη ότι τα νοικιάζουν σε συντοπίτες τους κυρίως και βγάζουν λεφτά! Και λεφτά «μαύρα» αφού ούτε άδεια έχουν ούτε αποδίδουν φόρους και δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό στα νόμιμα καταλύματα όπου υπάρχουν. Μάλιστα – όπως μας κατήγγειλαν κάτοικοι που τους ρώτησαν τους απάντησαν ότι είναι συγγενείς τους ή άλλοι ότι είναι εργοστασιάρχες και φέρνουν το προσωπικό τους να παραθερίζει! Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι οι Βούλγαροι «εργοστασιάρχες» αποτελούν πρότυπο εργοδότη! Βέβαια αυτού του είδους η λειτουργία δεν περιορίζεται μόνο στα τροχόσπιτα και ούτε μόνο στους Βουλγάρους. Γίναμε αποδέκτες καταγγελιών επίσης από κατοίκους της περιοχή Μυρωδάτου ότι κάποιοι που έχουν σπίτια για να τα συντηρήσουν και να πληρώσουν και τον ΕΝΦΙΑ τα τελευταία καλοκαίρια μετατρέπονται εκ περιτροπής ξενοδόχοι νοικιάζοντάς τα. Κάποιοι άλλα τα πουλάνε σε Βούλγαρους …εργοστασιάρχες όπως προαναφέραμε για να παραθερίζει το προσωπικό τους!
Ενήμερη η Εφορία Ξάνθης – Ετοιμάζεται «τσιμπίδα»
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Εφορία Ξάνθης είναι ενήμερη για το φαινόμενο αυτό από καταγγελίες και έχει θέσει ως προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εντοπισμού των ιδιοκτητών και προτίθεται να προβεί σε αλλεπάλληλους έλεγχους. Επίσης – όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως – στην γενική Γραμματεία Εσόδων εκπονείται ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής που συντελείται μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Από την Εφορία Ξάνθης αναφέρεται πως πρόκειται για μια πληγή που εξαπλώνεται και είναι ψηλά στις προτεραιότητες της η πάταξη αυτής της μορφής φοροδιαφυγής.
«Υπάρχει μια μερίδα που αντιτίθεται»: «Το ίδιο κάνουν και οι ντόπιοι… γιατί μας ενοχλεί στους Βούλγαρους;»
Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα κατοίκων που όχι απλά δεν ενοχλείται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Βουλγάρων στη περιοχή τους αλλά τις επικροτεί προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι είναι ρατσιστικό να αντιμετωπίζει διαφορετικά κάποιος την φοροδιαφυγή που ασκείται από τους ντόπιους και να μην αποδέχεται το ίδιο στους Βουλγάρους. Επίσης τους θεωρεί λίγο έως πολύ ως «σωτήρες» αφού αγοράζουν οικόπεδα και βοηθούν έτσι τους ντόπιους, ενώ υποστηρίζουν ότι αφήνουν χρήμα και είναι συκοφαντικές οι φήμες ότι αφήνουν μόνο τα σκουπίδια τους.
Πωλούν τα πατρικά τους σε Μυρωδάτο – Άβδηρα και Μάνδρα
Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει έξαρση αγοραπωλησιών στην περιοχή και οι μόνοι που αγοράζουν είναι Βούλγαροι. Αυτό μας το επιβεβαιώνει και το Κτηματομεσιτικό γραφείο του κ. Νίκου Χατζηνικολάου. Ειδικότερα όπως αναφέρει η κα Χατζηνικολάου παρατηρείται μια έξαρση αγορών σε οικόπεδα και σπίτια τόσο στην παραλία Μυρωδάτου και Αβδήρων όσο και στα χωριά Μυρωδάτο – Άβδηρα αλλά και Μάνδρα. Μόνο στην Μάνδρα έχουν πουληθεί 3 σπίτια πολύ περισσότερα στα Άβδηρα και στο Μυρωδάτο. Κυρίως πρόκειται για σπίτια που δεν κατοικούνται και οι ιδιοκτήτες τους έχουν άλλο τόπο διαμονής και προκειμένου να γκρεμιστούν πωλούν τα πατρικά τους. Οι τιμές κυμαίνονται είναι από 25.000 – 30.000 ευρώ μαζί με το οικόπεδο: «Το μόνο ξένο στοιχείο που αγοράζει στην περιοχή μας είναι οι Βούλγαροι και τα χρησιμοποιούν κυρίως για τις διακοπές του. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για οικόπεδα και σπίτια μέσα στα χωριά», σημειώνει η κα Χατζηνικολάου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου