Σχόλια 07/04/17

0
kapnomesites-1931
Κακό παράδειγμα
Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε πως στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η χρήση ποδηλάτων. Νέοι, κυρίως, αλλά και άνδρες σε ώριμη ηλικία κυκλοφορούν με τα ποδήλατά τους. Βέβαια η Ξάνθη δεν είναι και ιδιαίτερα βολική πόλη για το μέσον αυτό, αλλά η παρουσία και των φοιτητών που το χρησιμοποιούν επίσης, του έδωσε ώθηση.
Όμως υπάρχει μια δυσάρεστη παράμετρος που σταδιακά θα πρέπει να σταματήσει. Πρόκειται για τη συνήθεια κάποιων νέων να οδηγούν πάνω στα πεζοδρόμια, στους πεζόδρομους και να μην υπακούουν στα κόκκινα φανάρια.
Αυτό πέρα από το γεγονός ότι είναι επικίνδυνο για τους ποδηλάτες αυτούς, δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους πεζούς. Γι’ αυτό οφείλουν οι αγαπητοί ποδηλάτες να σταματήσουν το κακό αυτό παράδειγμα.
Γ.Δ.


Ελληνική αντίληψη
Η μία είδηση: Μονάδα επεξεργασίας του ζεόλιθου στο χωριό τους ζητούν οι κάτοικοι.
Η άλλη είδηση: Αναβλήθηκε η εξόρυξη που είχε προγραμματιστεί από την ιδιωτική εταιρεία η οποία έχει σχετική άδεια.
Συμπέρασμα: Η εξόρυξη δεν πρόκειται να γίνει τουλάχιστον μέσα στο 2017.
Μέχρι τότε ο ζεόλιθος που χρησιμοποιείται στη χώρα μας θα συνεχίζει να εισάγεται από την.. Βουλγαρία!
-Είπατε τίποτε;
-Ό,τι κι αν πείτε, εκείνο που πρέπει να πούμε είναι ότι φταίμε εμείς οι ίδιοι για τη μοίρα του τόπου μας.
Γ.Δ.


Καπνομεσίτες στην ορεινή περιοχή του νομού μας. Τους μεταφέρει στα χωριά αυτοκίνητο της εταιρείας. Ανάμεσά τους, στη μέση, στο πίσω κάθισμα, ντόπιος συνεργάτης τους. Έτος 1931.
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Σιγά τα έξοδα για το Δήμο

Από τις λεπτομέρειες σε πολλά πράγματα, κρίνονται ενέργειες και βγαίνουν συμπεράσματα. Η αναφορά μας έχει εφαρμογή στον Παιδικό Σταθμό δίπλα στα ΕΛΤΑ. Το κτίριο έχει άμεσης ανάγκης να βαφεί εξωτερικά τουλάχιστον, διότι μέσα δεν γνωρίζουμε τι γίνεται. Η εικόνα της πρόσοψης αλλά και γενικά, δεν τιμά το δήμο μας με το αποθεματικό των δέκα εκατομμυρίων. Το οφείλουν οι υπεύθυνοι να προσφέρουν στα μικρά παιδιά όμορφες εικόνες κι όχι άσχημες.
Και στο κάτω-κάτω της γραφής, σιγά το έξοδο για τον δήμο που με την ευκαιρία να βάψει και συντηρήσει όλους τους Σταθμού, Παιδικούς και Βρεφικούς.
Γ.Δ.


Δεν υπάρχει μέλλον
Του χρόνου τα λεφτά τελειώνουν και πρέπει να βγούμε στις αγορές. Ποιος ιδιώτης θα δανείσει μια χώρα που δεν παράγει τίποτε, δεν έχει σχέδιο ανάπτυξης και μισεί την επιχειρηματικότητα; Το 4ο μνημόνιο θα, είναι η μόνη λύση. Κι’ άλλα μέτρα κι’ άλλοι φόροι. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να συμπεράνεις ότι δεν υπάρχει μέλλον σ’ αυτή τπ χώρα, αν δεν αλλάξουμε μυαλά…
Γ.Λ.


Σίγουρη επιτυχία…
Αλέκος Παπαδόπουλος (Πρώην Υπουργός-Για τη δημιουργία της νέας παράταξης «Δημοκρατική Ευθύνη»): «Είναι μια κίνηση με νέους ανθρώπους και μορφωμένα παιδιά. Έχουν νέες αντιλήψεις και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Είναι άνθρωποι της εποχής, είναι αποφασισμένοι και έχουν επάγγελμα και ιδιότητα, θα πάρουν μέρος στις εκλογές και κατεβάζουνε πρόγραμμα που δεν θα αρέσει στο λαό. Έχουν σχέδιο. Το κόμμα έχει φτιαχτεί από κάτω, δεν έχει αρχηγούς και τέτοια.»


Τουρκία: Η χαρά του δημοσιογράφου
Παρακολουθούμε τον σταδιακό περιορισμό των ελευθεριών στην γειτονικοί Τουρκία. Η περσινή απόπειρα πραξικοπήματος άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσουν εκκαθαρίσεις από την κυβέρνηση Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστική του κλίματος η πρόταση Τούρκων εισαγγελέων που ζητούν να επιβληθούν ποινές κάθειρξης… 43 ετών σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους δημοσιογράφος για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και για στοχοθέτηση του προέδρου της Τουρκίας με «μεθόδους ασύμμετρου πολέμου». Θυμίζουμε ότι πάνω από 113.000 άνθρωποι έχουν καθαιρεθεί, απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους και δεκάδες χιλιάδες έχουν τεθεί υπό κράτηση στις τάξεις της αστυνομίας, του στρατού, του δικαστικού συστήματος, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η εφημερίδα Cumhuriyet θεωρείται επί δεκαετίες ένας από τους πυλώνες του κοσμικού κράτους. Στο κατηγορητήριο κατονομάζονται 19 δημοσιογράφοι, εκ των οποίων οι 12 έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση. Η διαρροή μορφωμένων Τούρκων (brain drain) που δεν συμφωνούν με την πολιτική Ερντογάν φαίνεται ότι θα συνεχιστεί αμείωτη, καθώς ο επί 14 χρόνια ηγέτης της γείτονος επιθυμεί ένα ισλαμικό κράτος αυστηρά ανατολικού προσανατολισμού.
Χ.Δ.


Ξαναζώντας την διαπραγμάτευση του 2015
Προχθές το πρωί ο Πρωθυπουργός απείλησε τους Ευρωπαίους με το αίτημα για πασχαλινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ως το βράδυ η απειλή αποσύρθηκε. Το καλό σενάριο είναι όλα αυτά να τα κάνει για το θεαθήναι και για εσωτερική κατανάλωση. Το κακό σενάριο είναι μάλλον εφιαλτικό. Μπορεί να ασχοληθήκαμε -για να γελάσουμε και λίγο- με τα ελληνικά Τσίπρα, αλλά αλλού είναι το πρόβλημα. Από το «ο ελληνικός λαός θα θρέψει τους καρπούς» ως το αδόκιμο «δεν παίζουμε τις κουμπάρες» (πώς να το μετέφρασαν άραγε στον Τουσκ στον οποίο απευθυνόταν;) κινούμαστε σε γνωστά μονοπάτια. Το ανησυχητικό ήταν αυτή καθ’ αυτή η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στη Μάλτα θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης. Το ότι το πήρε πίσω μέχρι το βράδυ μπορεί να υποδηλώνει ότι απείλησε εκ του ασφαλούς, έχοντας δηλαδή ήδη κλεισμένη την συμφωνία, απλά για να δώσει την εικόνα του σκληρού διαπραγματευτή. Δεν έχει μείνει φυσικά και κάτι άλλο από την ρητορική της κυβέρνησης για να αποδείξει ότι αγωνίζεται. Μπορεί βέβαια να είναι μια απειλή σαν εκείνες τις αξέχαστες μέρες του 2015, αφού και πάλι κάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη για την χώρα, με τις τράπεζες μετέωρες και την κυβέρνηση να ξύνει πάλι τον πάτο του βαρελιού για να δεσμεύσει αποθεματικά. Εκείνες ήταν μέρες αυταπάτης, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Για να δούμε σήμερα αν τελικά άλλαξε κάτι.
Χ.Δ.


Ο Ζαγναφέρης ψηφίζει Σαλτούρο!
Έντονη κινητικότητα εκτυλίσσεται στο παρασκήνιο στο χώρο της ΝΔ τοπικά και αφορά την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της. Κύριο χαρακτηριστικό του ο συνωστισμός δεδομένου ότι η μυρωδιά εξουσίας λειτουργεί ως …αφροδισιακό! Κι έτσι οι δελφίνοι επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν υποστηρικτές της υποψηφιότητας τους προκειμένου να την ισχυροποιήσουν και να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφορεί μια φήμη που συνοδεύεται μάλιστα και με …φωτογραφία ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης είναι θερμός υποστηριχτής της υποψηφιότητας του Δημήτρη Σαλτούρου και δεν χάνει ευκαιρία να του κάνει promotion!
Το γιατί τον Σαλτούρο έναντι κάποιου άλλου είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε. Σε πρώτο επίπεδο ανάλυσης, μπορεί να έχει εκτιμήσει την κοινοβουλευτική του πορεία και το έργο του ως βουλευτού του ΠΑΣΟΚ! Ή να το βλέπει πατριωτικά το θέμα δεδομένου ότι η μητέρα του Δημήτρη Σαλτούρου κα Συμπιλίδου και ο κ. Ζαγναφέρης κατάγονται από το Κιλκίς!
Μ.Ξ.


Κρίση στο Δ.Π.Θ.
Περίοδο έντονης κρίσης βιώνει το Θρακιώτικο Πανεπιστήμιο. Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρύτανη και συγκεκριμένων μελών ΔΕΠ και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο κι αυτό βλάπτει σοβαρά το ίδιο το Πανεπιστήμιο, καθώς το αποδυναμώνει. Όλη αυτή η σκανδαλολογία για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση που στρέφεται εναντίον του πρύτανη έχει αντίχτυπο στο κύρος του πανεπιστημίου. Επιτέλους πρέπει το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να το διαφυλάξει. Δεν μπορεί ν’ αφήνει να αιωρούνται σκιές. Πρέπει άμεσα να διενεργήσει τους ελέγχους που απαιτούνται σε όλα τα επίπεδα ώστε να διαλευκανθούν και να αποκατασταθούν όλα όσα ταλανίζουν σήμερα το Δ.Π.Θ. μια και καλή για να μην επανέρχονται και αναμασώνται συνέχεια τα ίδια πράγματα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…