Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Το κοινωνικό του πρόσωπο δείχνει ο δήμος Ξάνθης

Το κοινωνικό του πρόσωπο δείχνει ο δήμος Ξάνθης

0
dimotiko apr17 2

Συμπολίτευση και αντιπολίτευση συνδιαμόρφωσαν τις εκπτώσεις στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ. 50% στην αξία νερού για τις ευπαθείς ομάδες και 99% για τους έχοντες αναπηρία άνω του 80%

Μειώσεις για τρίτεκνους και πολύτεκνους στα δημοτικά τέλη εξήγγειλε ο δήμαρχος στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Ορίστηκαν τα μέλη της νέας επιτροπής τουρισμού του δήμου

Με πρωτόγνωρα καλές προθέσεις, διάλογο και συναίνεση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης το μεσημέρι της Τρίτης, όπου τη συζήτηση μονοπώλησε σχεδόν το νέο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το συμβούλιο σύσσωμο να εκφράζει τα «περαστικά» του στον 16χρονο που τραυματίστηκε σοβαρά στο κολυμβητήριο και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Μάλιστα, τονίστηκε ότι προέχει η κατάσταση της υγείας του παιδιού και τα διάφορα ζητήματα ασφάλειας και φύλαξης που εγείρονται θα συζητηθούν εν καιρώ.

Με βάση ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ, ο δήμος εξετάζει μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη για τρίτεκνους και πολύτεκνους

dimotiko apr17 3Προς έγκριση ήρθε στο σώμα η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΞ για μείωση 40% στην αξία του νερού για όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο των δημοτικών τελών για έκπτωση 20%, καθώς και μείωση 70% για τα άτομα που έχουν αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.

Αρχικά, ο Ιπποκράτης Καμαρίδης διαμαρτυρήθηκε γιατί η απόφαση μείωσης ελήφθη πριν δύο χρόνια και μόλις τώρα το ΔΣ της ΔΕΥΑΞ αποφάσισε για τις εκπτώσεις, ενώ τόνισε ότι η έκπτωση που προτείνεται επί της αξίας του νερού αντιστοιχεί πρακτικά σε πολύ μικρότερο ποσό έναντι του συνολικού λογαριασμού του νερού, όπου τα επιβαλλόμενα τέλη και όχι η πραγματική αξία αυξάνουν το ύψος του λογαριασμού. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μαρίνος Σδρέβανος απάντησε ότι η απόφαση πριν δύο χρόνια αφορούσε στα δημοτικά τέλη και δεν δέσμευε τη ΔΕΥΑΞ.

Συναινετική διάθεση επέδειξε ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος που εξέφρασε την πρόθεση να συζητηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές μειώσεις, ενώ παράλληλα ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου, με βάση ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ, επεξεργάζονται και κοστολογούν τη δυνατότητα παροχής εκπτώσεων στα ανταποδοτικά τέλη για τρίτεκνους και πολύτεκνους, κάτι που, όπως πρόσθεσε, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο διερεύνησης και από τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.

Με διάλογο και καλές προθέσεις διαμορφώθηκε η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΞ για τις ευπαθείς ομάδες

dimotiko apr17 1Ο Δημήτρης Μπένης αναφέρθηκε στα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης, τονίζοντας ότι η έκπτωση για τους έχοντες αναπηρία άνω του 80% αφορά σε 60 δικαιούχους συνολικά και σε κόστος 6.600 € για τη ΔΕΥΑΞ, ενώ το κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες αφορά σε 500 περιπτώσεις έναντι 22.000 υδρομέτρων που λειτουργούν από τη δημοτική επιχείρηση. Το κόστος γι’ αυτή την περίπτωση είναι 11.000-12.000 ευρώ και συνολικά το ακριβές ποσό και για τις δύο περιπτώσεις εκτιμήθηκε στις 29.844 ευρώ.

Όπως είπε, με βάση το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΞ έχει έσοδα 5,9 εκ. ευρώ και πλήρωσε φόρο εισοδήματος 208.000 ευρώ το 2014 και 315.000 ευρώ, προκύπτει ότι η δημοτική επιχείρηση έχει κέρδη που αντί να τα δώσει ως εκπτώσεις στους δημότες ή να τα αξιοποιήσει σε επενδύσεις αιχμής, τα επιστρέφει στο Δημόσιο. Ο ίδιος πρότεινε να αυξηθούν τα ποσοστά εκπτώσεων και για τις δύο κατηγορίες, αφού το συνολικό κόστος των 32.000 ευρώ περίπου δεν θα επιβαρύνει, ούτε θα θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της ΔΕΥΑΞ.

Ο Μανόλης Φανουράκης, με δεδομένα τα κέρδη που εμφανίζει η δημοτική επιχείρηση, ζήτησε να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα σε έργα επιστασίας για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΞ. Ο Νίκος Ανταμπούφης επεσήμανε ότι σε σχέση με άλλους δήμους είναι ακριβό το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ και πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μειώσεων για όλους τους δημότες, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει θετικά ότι στην εισηγητική έκθεση αποτυπωνόταν με πλήρη στοιχεία η πρόταση. Ο Γιώργος Κολλάρος από την πλευρά του συμφώνησε με το πνεύμα των μειώσεων, ωστόσο σχολίασε ότι το σημαντικό είναι η κοινή αποδοχή ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και με αυτή την έννοια δεν πρέπει να μείνει κανένα σπίτι χωρίς νερό. Πρόσθεσε ότι η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι οι ΔΕΥΑ να σταματήσουν να φορολογούνται και να μην υπόκεινται σε καθεστώς ΦΠΑ.

Το λόγο πήρε και ο Μανόλης Τσέπελης, πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, ο οποίος σημείωσε αφενός ότι οι όποιες εκπτώσεις πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένες, προκειμένου να μην έχει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της η επιχείρηση και αφετέρου ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα και κατά περίπτωση εξέταση όταν η υπηρεσία προτίθεται να διακόψει την ύδρευση.

Μετά από μια μικρή διαβούλευση με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ, ο δήμαρχος πρότεινε η απόφαση να περάσει με έκπτωση 40% για τις ευπαθείς ομάδες και 99% για όσους έχουν αναπηρία πάνω από 80%. Η πρόταση φυσικά έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Πέρασε η τροποποίηση της μελέτης για το παλιό δημαρχείο

Με λευκό από τον Νίκο Ανταμπούφη πέρασε η τροποποίηση της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής-στατικής μελέτης για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου του παλιού δημαρχείου, που ήρθε προς έγκριση ένα χρόνο μετά. Ο δήμαρχος εξήγησε ότι, λόγω της ιδιομορφίας του παραδοσιακού οικισμού, οι περιπτώσεις αυτές καθυστερούν σημαντικά και ενδεικτικά ανέφερε ότι η έγκριση της μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω της μεσολάβησης υπηρεσιών Αρχαιολογίας και Νεωτέρων Μνημείων, έκανε ένα χρόνο να δοθεί.

Ο Ηλίας Βασιλούδης ρώτησε και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις διατηρητέων κτηρίων, όπως το κτήριο της οδού Ματσίνη και ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι πράγματι χρήζει συντήρησης μιας και εμφανίζει υγρασίες, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για να προωθηθεί.

Νέα μέλη ορίστηκαν στην επιτροπή τουρισμού του δήμου

Στη συνεδρίαση ορίστηκαν επίσης τα μέλη της νέας Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου. Πρόεδρος παραμένει ο Απόστολος Αγκόρτσας και μέλη είναι: από την πλευρά της συμπολίτευσης οι: Χατζηευφραιμίδης, Μποζ και Λομβαρδέας, από την αντιπολίτευση οι: Τσαρεκτσή και Καμαρίδης, από το ΕΒΕ ο Σ. Κάλφας, από τον Σύνδεσμο ξενοδόχος Θράκης η Α. Στυλιανίδου, από τον Σύνδεσμο Τουριστικών και ταξιδιωτικών Γραφείων η Ε. Καραμπατζάκη και μία δημότης.

Ο Νίκος Ανταμπούφης ζήτησε τον απολογισμό των πεπραγμένων της προηγούμενης θητείας της επιτροπής για να πάρει την απάντηση του προέδρου του ΔΣ Γιάννη Δρεμσίζη ότι αυτό δεν είναι θέμα της ημερήσιας διάταξης. Τελικά, δεσμεύτηκε, όπως είπε, να μαζέψει υπογραφές για να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…