Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το ΔΠΘ πρωτοπορεί στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων

Το ΔΠΘ πρωτοπορεί στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων

0
ape fotovoltaika

Μοναδική πανελλαδικά εφαρμογή όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την δημιουργία μιας αειφόρου κοινότητας στο campus της Πολυτεχνικής

Π. Μπότσαρης: «Ένα σπουδαίο έργο για το ΔΠΘ αλλά και ένα ‘’ζωντανό’’ εργαστήριο για τους φοιτητές»

Σε ειδική εκδήλωση που περιλάμβανε εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής δόθηκε η τελική συνέντευξη τύπου για την ολοκλήρωση του έργου REUNI «Η συμβολή των ΑΠΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του ΔΠΘ – Δημιουργία μιας αειφόρου Κοινότητας». Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υλοποίησε την πράξη αυτή από το 2015 με τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 30 Απριλίου 2017. Το έργο αυτό της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων τόσο από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Έρευνας και Τεχνολογίας και επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος, Παντελή Μπότσαρη, όσο και από τους αναδόχους του έργου, Κωνσταντίνο Λυμπερόπουλο που ανέπτυξε το κομμάτι της ηλιακής ενέργειας στο έργο REUNI, Αντώνη Κοκκινίδη διευθύνοντα σύμβουλο της «ΒΙΕΝΤΕΡ» ο οποίος μίλησε για την αξιοποίηση της βιομάζας και Νικόλαο Ψαρά, που ανέλαβε το έργο της αβαθούς γεωθερμίας.

Μόνο το Δημοκρίτειο δημιούργησε πανελλαδικά παρόμοιο πρόγραμμα ΑΠΕ

ape foititesΌπως τόνισε ο κ. Μπότσαρης, πρόκειται για ένα έργο χαρακτηριστικό και σπουδαίο για το Πολυτεχνείο, το οποίο διαγωνίστηκε με περισσότερα από 40 Ιδρύματα, Περιφέρειες και δήμους ώστε να επιλεγεί. «Το έργο REUNI είναι έργο επιδεικτικό, στοχεύοντας κυρίως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας έναν πυλώνα πράσινης ανάπτυξης στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την προστασία ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή», σημειώνοντας επίσης ότι δεν πρόκειται για έργο κρατικής χρηματοδότησης, αλλά χρηματοδοτείται από τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) σε ποσοστό 85% και θα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας. Ο επιδεικτικός και εξωστρεφής χαρακτήρας του έργου θα στηριχθεί μέσα από διάφορα σεμινάρια και εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις σχολείων.

Οκτώ κτήρια σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα με πρωτοποριακή τεχνολογία

Το έργο έχει εφαρμοστεί στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων σε συνολική έκταση 11.355 τ.μ., όπου υπάρχουν 592 κλίνες, ένα εστιατόριο 1.012 τ.μ., όπου σιτίζονται περίπου 400 άτομα ημερησίως, και το αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» που έχει μηνιαία επισκεψιμότητα 550 ατόμων. Μάλιστα αναφορικά με το αμφιθέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνται και οι ορκωμοσίες των αποφοίτων, ο κ. Μπότσαρης ανέφερε πως ο μηχανισμός κλιματισμού του χώρου ήταν πεπερασμένης τεχνολογίας και δεν λειτουργούσε πλέον, δημιουργώντας ανυπόφορες συνθήκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα έργο προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο από τα προγράμματα που εγκρίθηκαν στην χώρα από τον ΕΟΧ με υπεύθυνο διαχειριστή το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η περιοχή υλοποίησης του έργου και οι νέες εγκαταστάσεις

ape kokkinidisΤο έργο αναμένεται να συμβάλει στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας που φτάνει στο 30%, θα μειώσει το αποτύπωμα σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 23% και θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο των προτεινόμενων κτηρίων τουλάχιστον κατά 50%. Παράλληλα θα βελτιωθούν οι συνθήκες θερμικής άνεσης και ποιότητας διαβίωσης των ενοίκων στις εστίες, θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος, αλλά παράλληλα θα ευαισθητοποιηθούν και οι φοιτητές και πολίτες της Ξάνθης σε θέματα ΑΠΕ. Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων στο αμφιθέατρο, τις οποίες παρακολούθησαν οικειοθελώς πολλοί φοιτητές όλων των τμημάτων της Πολυτεχνικής, ακολούθησε περιήγηση και επεξήγηση των εφαρμογών σε όλες τις εγκαταστάσεις. Στην ιδιόκτητη περιοχή του Δημοκριτείου εγκαταστάθηκε ένα υβριδικό σύστημα βιομάζας και ηλιακών συλλεκτών για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης με συνολική ισχύ 2,3 MWth, ενώ θα λειτουργήσει και ένα παράλληλο ψυκτικό σύστημα απορρόφησης θέρμανσης. Επίσης ολοκληρώθηκαν οι γεωθερμικοί εναλλάκτες (αβαθούς γεωθερμίας) με την ενέργεια να καταλήγει στο εστιατόριο, ικανοποιώντας τις ανάγκες του σε ψύξη και θέρμανση. Πίσω από τις εστίες έχει δημιουργηθεί σε περιφραγμένο χώρο ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 50KWp για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και ο αυτόνομος αιολικός σταθμός με ανεμογεννήτρια 1 KW. Στην βάση που έχει τοποθετηθεί ήδη θα προστεθεί η μικρή ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα, ελικοειδούς τύπου της V-AIR, η οποία αποτελεί μία τεχνολογικά, παραγωγικά, ποιοτικά και αισθητικά βέλτιστη ενεργειακή λύση και θα εξυπηρετεί τη φόρτιση ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα είναι τοποθετημένα κάτω από πέργκολα ειδικά κατασκευασμένη για τις θέσεις φόρτισης των ηλεκτρικών ποδηλάτων, που θα κινούνται μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.

Ένα ‘’ζωντανό’’ εργαστήριο για τους φοιτητές και όλη την κοινωνία

mpotsaris afisaΌπως τόνισε ο κ. Μπότσαρης, μία από τις δεσμεύσεις του έργου είναι τα χρήματα που θα προκύψουν από την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων να επανεπενδυθούν στον χώρο των εστιών για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών. Ο Αντιπρύτανης μαζί με τους αναδόχους του έργου επέδειξαν ιδιαίτερη μέριμνα ώστε οι εγκαταστάσεις να λειτουργούν ως ένα ‘’ζωντανό’’ εργαστήριο για τους φοιτητές, αφού θα έχουν άμεση πρόσβαση σε εφαρμογές που δεν θα συναντήσουν αλλού, αλλά και για όλη την κοινωνία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών. «Είναι πολύ σημαντικό για τους φοιτητές μας να βλέπουν στον χώρο που ζουν κάθε μέρα εφαρμοσμένα τα όσα μαθαίνουν θεωρητικά μέσα από τα πανεπιστημιακά συγγράμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σημείωσε μάλιστα ότι ήδη υπήρξαν προτάσεις συνεργασίας από το εξωτερικό, αφού είναι πολύ σπάνιος ο συνδυασμός όλων των σύγχρονων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ένα χώρο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…