Πώς ξεκίνησε η γεωθερμία
Ήταν το μακρινό 1977. Τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το ΕΜΠΡΟΣ. Και στο ξεκίνημα εκείνο, είχαμε αναφέρει, από τότε (!), πως υπάρχουν κάποιες αναπτυξιακές δυνατότητες στην Ξάνθη (και στη Θράκη βέβαια) που θα πρέπει ν’ αξιοποιηθούν επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας. Ανάμεσα λοιπόν σ’ αυτά που υπήρχαν και τελούσαν εν υπνώσει, ήταν η Γεωθερμία.
Από τότε λοιπόν τονίσαμε και επισημάναμε τις δυνατότητες που παρουσίαζε ο τομέας αυτός τόσο προς τον πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια), όσο και προς την εν γένει αξιοποίησή του για τηλεθέρμανση και άλλες χρήσεις, της λουτροθεραπείας συμπεριλαμβανομένης.
Γ.Δ.
Η διαδρομή
Σ’ αυτήν την μακρόχρονη πορεία λοιπόν που πάντα τονίζαμε την ανάγκη αξιοποίησης των δύο γεωθερμικών πεδίων Νέας Κεσσάνης και Ερασμίου, ζωηρό και πραγματικό ενδιαφέρον υπήρξε. Από τον τότε υπεύθυνο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Τάσο Μαντέλη, την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη. Ενημερώθηκε, ήρθε εδώ, επισκέφθηκε τα πεδία, έγινε σύσκεψη με την Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, εκφράστηκαν απόψεις και ξεκίνησε η διαδικασία της υλοποίησης του οργανωτικού πλαισίου. Διότι μέχρι τότε δεν υπήρχε τίποτε. Όλα από την αρχή.
Τότε, τα χρόνια εκείνα και μετά, στήθηκε το Νομικό πλαίσιο, οι κανόνες του πως θα στηθεί όλη η προσπάθεια για να αξιοποιηθεί η γεωθερμία στον παραγωγικό τομέα.
Γ.Δ.
Τα πρόσφατα
Στην υπόθεση λοιπόν «Γεωθερμία Ξάνθης», σε γενικές γραμμές αυτή είναι η διαδρομή. Η οποία ολοκληρώθηκε από τον Σωκράτη Ξυνίδη, ως αρμόδιο καθ’ ύλην υπουργό.
Ο οποίος ενεργοποίησε και ολοκλήρωσε με συμπληρώσεις το όλο πλαίσιο αξιοποίησης των πεδίων. Δηλαδή με ποιους τρόπους και φορείς θα γίνεται αυτή η αξιοποίηση, η μορφή της και η διαδικασία. Δηλαδή απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσει η αξιοποίηση, όπως και έγινε τόσο με την επένδυση των Πλαστικών ΑΕ στο Εράσμιο, όπως και με την επένδυση της Agritex στην Νέα Κεσσάνη.
Ολοκληρώνουμε με μια ευχή: Στις βάσεις που μπήκαν και υπάρχουν, επιτέλους μετά από τόσα χρόνια, οι Ξανθιώτες να τις αξιοποιήσουν επενδύοντας στους τομείς του πρωτογενή τομέα. Λαχανικά, φρούτα, ιχθυοκαλλιέργειες, οστρακοκαλλιέργειες, και άλλες πολλές ευκαιρίες είναι πλέον εδώ. Να προσπαθήσουν χρειάζεται οργανωμένα και με πρόγραμμα.
-Ας τολμήσουν λοιπόν. Η πρόκληση είναι εδώ!
Γ.Δ.
Φωτογραφία από τα εγκαίνια του γραφείου Ξάνθης του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Ξάνθης-Κομοτηνής στις 30-09-1973. Μπροστά, δεύτερος από δεξιά ο Κοκκάλας. Πίσω του ο Φ. Σιδερίδης, παραδίπλα με γυαλιά ο Ν. Παπαδόπουλος.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)
Κι ο μπακαλόγατος θα έβγαζε πρωτογενή πλεονάσματα
Ακόμα και ο Ζήκος, ο μπακαλόγατος γνωρίζει πως, αν δεν πληρώνει κανέναν και εισπράττει από όλους, το ταμείο του θα γεμίσει, ξέρει πως αν «φεσώσει» τους προμηθευτές του θα μαζέψει πολύ χρήμα. Συνεπώς, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, απόφοιτοι οι περισσότεροι πολύ καλών πανεπιστημίων του εξωτερικού, δεν κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουν αυτό το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα. Ένα πράγμα μόνον χρειαζόταν. Να αδιαφορήσουν για τις συνέπειες του τρόπου που αυτό παρήχθη. Δηλαδή, να μην συγκινηθούν από την οικονομική ασφυξία που επέφερε στην αγορά η υπερφορολόγηση και η στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου. Και γιατί, άλλωστε, να τους συγκινήσει; Οι επιχειρηματίες δεν είναι «δικοί τους» άνθρωποι και οι ίδιοι έχουν, ως πρότυπο, ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που μετά βεβαιότητος δεν οδηγεί στην ανάπτυξη.
Συνεπώς το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% ή 4,16% ήταν προϊόν πολιτικού σχεδιασμού, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Να αντέξει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι το 2019.
Μέχρι τότε, γαια πυρί μιχθήτω για τους Έλληνες φορολογούμενους…
Σ.Μ.
Τάδε έφη Χρυσόγονος
Δεν τα είπε κάποιος άσχετος, δεν τα είπε κάποιος αντίπαλος. Τα είπε ο Συριζαίος ευρωβουλευτής, καθηγητής Πανεπιστημίου και γνώστης. Τι είπε λοιπόν ο κ. Χρυσόγονος; Ότι λέει κάθε λογικός άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα. Πως το πλεόνασμα που παρουσίασε η κυβέρνηση ως επιτυχία, ήταν αποκλειστικά, «αποτέλεσμα υπερφορολόγησης με επαχθείς φορολογικούς συντελεστές».
Υπάρχει όμως και άλλη αιτία για το πλεόνασμα εκτός της φορολογίας κι αυτή είναι η μη πληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες εν γένει, στους οποίους ενώ χρωστά το δημόσιο, δεν πληρώνει! Ενώ εκείνο ζητά από τους ιδιώτες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, το ίδιο είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής.
Έτσι, μη πληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους, σίγουρα θα έχουν πλεόνασμα στο Ταμείο τους…
Γ.Δ.
Ή αυταπατόμεθα ή κοροϊδευόμαστε
Άφωνους άφησε ο Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας όσους δεν βγήκαν από τα ρούχα τους σε προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Η Madam Merkel που της φώναζε go back έγινε «ανοιχτόμυαλη πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης της». Ο αιμοδιψής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετατράπηκε σε σοβαρό και σεβαστό πολιτικό. Μας ‘’βομβάρδιζε’’ τις προηγούμενες μέρες με δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να πάρει μέτρα χωρίς ρύθμιση του χρέους και προχθές χαλαρά προανήγγειλε ότι θα τα ψηφίσει τα μέτρα όπου να ‘ναι, αλλά θα τα πάρει πίσω αν οι δανειστές–εταίροι δεν προβούν από τη μεριά τους σε μια ευνοϊκή για εμάς ρύθμιση του χρέους. Τώρα το πώς μπορεί να γίνει αυτό, ένας Θεός το ξέρει, αφού ο Πρωθυπουργός έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία ότι τα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Δηλαδή του τριτοτέταρτου μέχρι τώρα μνημονίου. Καταλαβαίνει όμως ο Αλέξης Τσίπρας την απορία μας αυτή και ρωτά στην συνέντευξη: «Θεωρείτε ότι δεν το ‘χω ξανακάνει;». Ότι το έχει κάνει, είναι αλήθεια. Πολλά έχει κάνει. Από τις δηλώσεις περί αθεΐας στα μεγαλοπρεπή σταυροκοπήματα και από τα πολεμικά σαλπίσματα του δημοψηφίσματος στην πλήρη απάρνησή του. Οπότε είτε πρόκειται για μια από τις αυταπάτες που παραδέχθηκε ότι είχε στο θέμα της διαπραγμάτευσης, είτε απλά μας δουλεύει ψιλό γαζί. Μπορεί και τα δυο.
Χ.Δ.
Και κανάλια θα σας βάλουμε
Μοιάζει με το ανέκδοτο με τις παλιές προεκλογικές δεσμεύσεις «και γέφυρες θα σας κάνουμε, και ποτάμια θα σας φέρουμε». Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της ορεινής περιοχής μπαίνει σε φάση υλοποίησης και αφορά την πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι γνωστό και έχει απασχολήσει πολλές φορές και το «Ε» το θέμα, καθώς όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της ορεινής Ξάνθης αναγκάζονταν να παρακολουθούν βουλγάρικα και τουρκικά κανάλια. Η κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα και προσφέρει τον εξοπλισμό σε όσους επιθυμούν, έστω και αν οι περισσότεροι κάτοικοι, ιδίως του δήμου Μύκης, ήταν ήδη προμηθευμένοι με δορυφορικά πιάτα. Κατά την επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, στην Σταυρούπολη δεν φάνηκε να υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός από την επιτυχία της κυβέρνησης. Φυσικά δεν είναι πολλοί οι κάτοικοι του χωριού πλέον, αλλά ήταν πραγματικά μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που βγήκαν να συναντήσουν τον υπουργό στην πλατεία του χωριού. Και μόνο σαν γεγονός είναι κάτι που ενθουσιάζει συνήθως και προκαλεί την περιέργεια. Πιθανώς τα προβλήματα των κατοίκων είναι άλλα και πολύ σοβαρότερα από το αν θα βλέπουν κάποια κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης.
Χ.Δ.
Απών ο Δήμαρχος Ξάνθης
Αίσθηση προκάλεσε και σχολιάστηκε αρνητικά σε διάφορους κύκλους η παντελής απουσία του δημάρχου Ξάνθης σε οτιδήποτε σχετίζεται με την κυβέρνηση. Όχι μόνο δεν συναντιέται και αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τους βουλευτές αλλά ούτε επιδιώκει να συναντήσει και τους υπουργούς που επισκέπτονται την Ξάνθη. Πρόσφατο παράδειγμα η επίσκεψη Παππά. Ένας υπουργός ήρθε στο δήμο Ξάνθης, επισκέφτηκε την Σταυρούπολη και ο Δήμαρχος Ξάνθης ήταν απών, αφήνοντας τον αντιδήμαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο να συναντήσει και να συνομιλήσει μαζί του. Σε μια περιοχή με τόσα προβλήματα που θα μπορούσε να θέσει και να διεκδικήσει μια σειρά από αιτήματα για τους κατοίκους και την περιοχή ο κ. Δημαρχόπουλος – που νοιάζεται κατά τα άλλα για την Σταυρούπολη – επέλεξε να απουσιάζει! Προφανέστατα και ο δήμαρχος Ξάνθης αυτό το κάνει για πολιτικούς λόγους και αντιπολιτευτικούς –πιστός στην γραμμή του φίλου του κ. Πατούλη – αλλά αυτό δεν δικαιούται και δεν νομιμοποιείται να το κάνει εις βάρος του δήμου. Οι δημότες τον εξέλεξαν για να υπηρετεί τα συμφέροντα του δήμου και να συνεργάζεται με όλους και δη την κεντρική διοίκηση όποια κι αν είναι αυτή και όχι για να κάνει πολιτική.
Μ.Ξ.
«Μύλος» στο ΠΑΣΟΚ
Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ και γίνεται το έλα να δεις… Δεν μπορούν να συμφωνήσουν τι συνέδριο θέλουν για την ΔΗΣΥ. Ανοιχτό όπως πρότεινε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης και άλλοι ή με εκλεγμένους συνέδρους όπως πρότεινε η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά με βάση την συμφωνία που είχε προηγηθεί με τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν. Και το ζήτημα είναι πως ο διχασμός αυτός λειτουργεί ως ντόμινο… Ήδη στην ΔΗΜΑΡ υπάρχει μια ομάδα 20 στελεχών μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος της Ξάνθης Χρήστος Γκαρμπούνης που τάσσονται υπέρ της θέσης Ανδρουλάκη και μάλιστα θα το θέσουν σε ψηφοφορία στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. Σ’ ότι αφορά το ΚΙΔΗΣΟ προς το παρόν παρατηρούν τι γίνεται χωρίς να εκδηλώνονται. Ωστόσο αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσει το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Μ.Ξ.