Εγγύηση επιτυχίας
Σίγουρα δεν μπορεί να αποτιμηθεί ακόμη το ειδικό βάρος και η ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον πρωτογενή τομέα της χώρας η ενέργεια της ίδρυσης του νέου φορέα εκπροσώπησής τους. Η πρωτοβουλία αυτή του Αλ. Κοντού σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό, κάτι νέο και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Κυρίως όμως την όλη προσπάθεια χαρακτηρίζει η γνώση, η αγάπη και το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που ζουν, δουλεύουν και παράγουν στον τομέα τον αγροτικό και κτηνοτροφικό.
Προφανώς είναι νωρίς ακόμη να βγουν συμπεράσματα για την όλη προσπάθεια. Ο χρόνος θ’ αποτιμήσει και θα γίνει ο κριτής του αποτελέσματος. Στην όλη όμως προσπάθεια υπάρχει μια βάση, ένα θετικότατο στοιχείο επιτυχίας κι αυτό είναι το όνομα και η πείρα του οραματιστή Αλ. Κοντού. Εγγύηση για σίγουρη δημιουργική πορεία.
Γ.Δ.
Καλοπληρωτής ο δήμος Ξάνθης
Συνεχίζει την τακτική του δημάρχου Μιχ. Στυλιανίδη ο σημερινός δήμαρχος Χαρ. Δημαρχόπουλος στο οικονομικό θέμα. Δηλαδή, είναι εντάξει στις οικονομικές υποχρεώσεις του έναντι των διαφόρων επαγγελματιών – προμηθευτών του δήμου. Πληρώνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς ν’ αφήσει τρύπες. Αυτό βέβαια είναι καλό για όσους προμηθεύουν με διάφορα είδη το Δήμο αλλά και για τον Δήμο που έχει έτσι στην αγορά καλό όνομα.
Γ.Δ.
Η αξιοποίηση του αποθεματικού
Από την αρχή που πληροφορηθήκαμε το ύψος του αποθεματικού που διαθέτει ο δήμος Ξάνθης, είχαμε εκφράσει τις απόψεις μας. Απόψεις που συνέπιπταν με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, πως θα πρέπει με σοβαρό προγραμματισμό και μελέτη να γίνει η αξιοποίηση του σημαντικού αυτού ποσού των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι «άχρηστα» και αντιπαραγωγικά τόσα χρήματα να μένουν κατατεθειμένα στις Τράπεζες. Στόχος και έγνοια θα έπρεπε να είναι η αξιοποίηση των χρημάτων αυτών με την κατασκευή νέων έργων, συντήρηση και αξιοποίηση υπαρχόντων.
Υπάρχουν τόσες ανάγκες στο δήμο που είναι πέραν πάσης λογικής να υπάρχουν χρήματα και να μην αξιοποιούνται ορθολογικά. Δηλώνουμε δε ότι είναι παιδαριώδες και δεν μπορούμε να το δεχτούμε ως λογική πως ο δήμαρχος κρατάει αυτά τα χρήματα για να τα εμφανίσει την προεκλογική χρονιά.
Αν μη τι άλλο είναι μειωτικό και προσβλητικό για τους Ξανθιώτες και μόνον να το σκέφτεται κανείς.
Γ.Δ.
Η οδός Βασ. Σοφίας. Τα σπίτια δεξιά έγιναν πολυκατοικίες και στο ισόγειο οι καφετέριες. Στο βάθος και κέντρο το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, αριστερά το κτίριο του Δημοτικού Ηλεκτροφωτισμού
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)
Εν αναμονή
Συζήτηση και σχόλια για πολύ μεγάλη «πολιτική μεταγραφή» τελευταία. Ίσως δε η ανακοίνωση να γίνει εντός των προσεχών ημερών και είναι βεβαιότατον ότι αυτή θα συζητηθεί πάρα πολύ και κυρίως, ότι θα προκαλέσει αλλού αντιδράσεις και τριγμούς κι αλλού ιδιαίτερη ικανοποίηση.
Βέβαια ο ου περί ο λόγος πολιτικός αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά οι αναταράξεις θα έχουν αντίκτυπο και σε τοπικό επίπεδο. Προφανώς και δεν πρόκειται να πω για ποιο πρόσωπο όλη αυτή η συζήτηση και αναταραχή. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η υπόθεση έχει ξεκινήσει, έχουν γίνει κάποιες επαφές υψηλού επιπέδου και αναμένεται η απάντηση.
-Εν αναμονή λοιπόν για τις εξελίξεις.
Γ.Δ.
Φύγε εσύ, έλα εσύ
Άλλο τούτο πάλι. Κάθε τρεις και λίγο που λέει ο λαός μας, αλλάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Θυμίζει η ιστορία το φαινόμενο με τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Μόλις δεν πάει καλά η ομάδα, διώχνουν τον προπονητή και καλούν νέο. Κι αν κι αυτός δεν κριθεί ικανός, διώχνεται.
Το ίδιο συμβαίνει και στην πολύπαθη ΕΒΖ. Αλλάζουν διοικήσεις, συμβούλια και διαβούλια, νομίζοντας ότι αυτά φταίνε και πως τα νέα θα σώσουν και διορθώσουν τα κακώς κείμενα.
Ματαιοπονούν όμως, διότι ριζικές αλλαγές σε πολλά πράγματα απαιτείται να γίνουν στην προβληματική όπως κατάντησε ΕΒΖ.
Γ.Δ.
Εύγε στους Ξανθιώτες
Είναι πολύ παρήγορο και επιπρόσθετα αποτελεί δείκτη του ηθικού πολιτισμού και αξιακού συστήματος μιας κοινωνίας η αλληλεγγύη που επιδεικνύει και η έμπρακτη διάθεση που εκδηλώνεται να βοηθήσει τους άπορους συμπολίτες της. Και γι αυτό οι Ξανθιώτες πρέπει να νιώθουν περήφανοι καθώς σε καιρούς δύσκολους από το υστέρημά τους δεν ξεχνούν αυτούς που χρειάζονται βοήθεια. Και ανταποκρίνονται θετικά σε κάθε κάλεσμα είτε της Μητρόπολης, είτε φιλανθρωπικών συλλόγων και σωματείων. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι είναι και πολλοί επαγγελματίες που στηρίζουν και ανώνυμα μάλιστα την προσπάθεια συλλογής τροφίμων. Η συνοχή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ευημερία μιας κοινωνίας και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν υπάρχει σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπως η κοινωνία της Ξάνθης.
Μ.Ξ.
Γιατί την παίνευαν τόσο;
Σκούρα τα πράγματα για την Αναπτυξιακή Ροδόπης που έχει αναλάβει να υλοποιήσει τα Leader της Ροδόπης και της Ξάνθης ύψους 9.450.000 ευρώ. Το προσωπικό των 10 ατόμων που απασχολεί είναι στον αέρα γιατί δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις και ακόμη δεν έχει μπορέσει να εκταμιεύσει και να αποπληρώσει τα έργα από το προηγούμενο Leader του νομού Ροδόπης. Ήδη στο υπουργείο έχουν διαπιστώσει καθυστέρηση και έχει σταλεί στην ΑΝΡΟ το μήνυμα να επιταχύνουν την προσπάθεια, να κάνουν την αναπροσαρμογή του προγράμματος και να στείλουν τις προσκλήσεις γιατί διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα. Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Για όλα αυτά είναι υπεύθυνο φυσικά το Διοικητικό Συμβούλιο της αναπτυξιακής, πρόεδρος του οποίου είναι ο περιφερειάρχης. Η ομάδα τοπικής δράσης με την 19μελή επιτροπή που συγκροτήθηκε για να διαχειριστεί και το Leader της Ξάνθης και συμμετέχουν και φορείς της Ξάνθης δεν έχει σχέση με το Δ.Σ. της ΑΝ.ΡΟ που έχει καθ’ ολοκληρίαν την διοικητική ευθύνη της εταιρείας.
Και εύλογο είναι το ερώτημα: Αφού η ΑΝΡΟ παρουσιάζει τέτοια θέματα δυσλειτουργίας γιατί την παίνευαν τόσο και …φώναζαν οι τοπικοί βουλευτές να αναλάβει και το Leader της Ξάνθης;
Μ.Ξ.
Καλές οι χορηγίες, αλλά…
Λαλίστατος ήταν χθες στην πρώτη παρουσία του στο ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού ο Ηλίας Βασιλούδης. Ως εθελοντής ο ίδιος του θεσμού των Μουσικών Σχολείων, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την δυναμικότερη εμπλοκή του δήμου στην διοργάνωση μέσω χορηγιών. Αναφέρθηκε στις 25.000 ευρώ της ΚΕΔΕ, με τα οποία χρήματα θα καλυφθούν κάποια έξοδα φιλοξενίας αλλά και η αμοιβή κάποιων μουσικών. Ζήτησε μάλιστα να μάθει αν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Νίκος Κυπουργός, ήταν αυτός που ζήτησε χρήματα πέρυσι για πρώτη φορά. Φυσικά όλοι συμφώνησαν ότι το όνομα, το κύρος και οι γνώσεις του κ. Κυπουργού, ο οποίος προετοιμάζει καιρό το τριήμερο αυτό, δίνουν άλλη βαρύτητα στον θεσμό. Ο κύριος προβληματισμός του ήταν να μην μετατραπεί αυτή η μουσική γιορτή, που ξεκίνησε ‘’από κάτω’’ με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, τον Σύλλογο Γονέων και ένα πλήθος εθελοντών, σε μια διοργάνωση με επαγγελματίες μουσικούς, όπου όλα θα είναι πληρωμένα. «Να μην φτάσουμε σε λίγα χρόνια να ακούμε ‘’δεν έδωσε λεφτά ο δήμος, οπότε δεν κάναμε τίποτα’’», είπε χαρακτηριστικά. Και αυτό έχει μια βάση είναι η αλήθεια. Μία από τις προτάσεις του, για το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία όλου του νομού δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν τα 1.200 περίπου παιδιά με τους συνοδούς τους, ήταν να γίνει την επόμενη χρονιά μια πρόταση φιλοξενίας μαθητών σε σπίτια κατοίκων της πόλης. Να μπορεί δηλαδή όποιος το επιθυμεί και έχει την δυνατότητα να ενημερώνει και να προσφέρεται να φιλοξενήσει για τις τρεις αυτές μέρες κάποιον μαθητή, ώστε όλη η πόλη να συμμετέχει ενεργά στον θεσμό. Οι νέες ιδέες είναι πάντως ευπρόσδεκτες.
Χ.Δ.
Σοσιαλδημοκρατία χωρίς προοδευτικότητα;
Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας όπως τον γνωρίσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιπροσώπευε ως επί το πλείστον τις προοδευτικές φωνές της χώρας. Παρότι γίνονται εσχάτως προσπάθειες σύγκλισης και διάσωσης του χώρου της κεντροαριστεράς, κάποιες προτάσεις που ακούγονται μόνο απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν για το μέλλον του χώρου. Πέρυσι ακούσαμε το «να δανειστούμε παραπάνω για να μην κοπούν συντάξεις» από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν πολιτική κοτσάνα ολκής. Φαίνεται όμως ότι μας επιφυλάσσουν και άλλα. Προχθές μας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τη λύση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Ταμείο Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ΤΑΕ, λέει. Αυτό χρειαζόμαστε. Τι λένε, λοιπόν; Τα χρέη των επιχειρήσεων να περάσουν στους φορολογούμενους. Όπως και οι συντάξεις που δεν θα κόβονταν και θα γίνονταν χρέος των φορολογούμενων. Έναν παρόμοιο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που είχε φτιάξει το 1983 ο Αρσένης και τον κατήργησε το 1999 ο Βενιζέλος ακόμη τον κλαίμε. Οικονομική εκκαθάριση δεν έγινε ποτέ και μπορούμε να συμπεράνουμε γιατί. Σίγουρα δεν υπάρχουν πολλοί που να θυμούνται κάποια περίπτωση ανασυγκροτημένης επιχείρησης. Είναι κρίμα, λοιπόν, για τον ιστορικό αυτόν χώρο της ελληνικής πολιτικής σκηνής να μην έχει να παρουσιάσει κάτι προοδευτικό, αλλά να επιμένει σε λογικές πελατειακού κρατικισμού.
Χ.Δ.