12.000 ευρώ για μηχάνημα σε δρόμους των Κιμμερίων
Συζήτηση και ερωτηματικά προκάλεσε στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η έγκριση ποσού 11.860 ευρώ για μίσθωση μηχανήματος λόγω έντονων και απρόβλεπτων γεγονότων. Ο κ. Αχμέτ Καρά της αντιπολίτευσης ζήτησε να μάθει ποιος πιστοποιεί ότι το μηχάνημα όντως εργάστηκε 160 ώρες στους δρόμους των Κιμμερίων. Ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος απάντησε ότι στις εργασίες μετέβησαν τόσο υπηρεσιακοί, όσο και ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιμμερίων. Με την αναγκαιότητα των εργασιών συμφώνησε και ο κ. Μπαντάκ Σιαμπάν από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο οποίος προέρχεται από τα Κιμμέρια, τονίζοντας ότι η κατάσταση στον δρόμο προς Έρανο και Πόρτα είναι τραγική εδώ και πολλά χρόνια. Όπως μάλιστα είπε, ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί πολύ περισσότερους κατοίκους από ότι ο δρόμος προς Ρύμη που επισκευάστηκε.
Χ.Δ.
Πασχαλινό
Πάμε για καλό καιρό όπως όλα δείχνουν για τις εορταστικές ημέρες που πλησιάζουν. Θα χαρούν λίγο-πολύ όλοι την έξοδο, τις βόλτες, τα αναψυκτήρια και καφέ, θα υπάρξει κίνηση. Όμως περισσότερο θα απολαύσουν την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα όσοι θα ψήσουν αρνί στη σούβλα. Ο καιρός θα είναι σύμμαχός τους για χορό, τραπέζια έξω, γλέντι στην αυλή με τραγούδι, κρασί και κέφι.
Όλα αυτά, μαζί με τους μεζέδες, τα κοψίδια και την εγκάρδια ανοιχτή ψυχή του νεοέλληνα είναι η Πασχαλινή Γιορτή της Ανάστασης.
Γ.Δ.
Περί της Αναπτυξιακής
Σα να μην μας τα λέει καλά και όπως πρέπει η αγαπητή Αναπτυξιακή Ροδόπης. Κι αναφερόμαστε σε δύο γεγονότα. Το πρώτο και σοβαρότερο ότι 30 φάκελοι παλαιότερων έργων περιμένουν εξόφληση. Μάλιστα ανεξόφλητα φθάνουν στα 2,5εκ. ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Δεύτερο στοιχείο ότι δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις του προσωπικού. Και χωρίς προσωπικό πώς θα τελειώσουν οι δουλειές;
Άρα οφείλουν ν’ αυξήσουν ταχύτητες εκεί στην Αναπτυξιακή. Για να προχωρήσει το όλο πρόγραμμα από το οποίο ως γνωστόν περιμένει και η Ξάνθη να πάρει το μερίδιό της. Ας τα βλέπουν αυτά όσοι με τις λάθος ενέργειές τους οδήγησαν την Αναπτυξιακή Ξάνθης σε απαξίωση και τελικό κλείσιμο. Στερώντας έτσι το νομό από ένα εργαλείο ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξή του.
Αναλογίζονται άραγε τις ευθύνες τους κάποιοι; Έχουν κάνει αυτοκριτική για τα λάθη τους;
Γ.Δ.
Μια σπάνια φωτογραφία του 1949. Η Τεχνική Εταιρεία ΕΡΓΑΝΗ Α.Ε. έχει εγκαταστήσει μηχανισμό σπαστήρα δίπλα στην κοίτη του Κόσυνθου. Το υλικό χρησιμοποιήθηκε για το δρόμο Ξάνθη-Πόρτο Λάγος
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)
Αυτά είναι τα καυτά ζητήματα!
Δύο ήταν οι μεγάλες καινοτομίες που πρότεινε το κόμμα που κυβερνά, την περασμένη βδομάδα. Η κατάργηση της διαγωγής στα σχολεία και το ελεύθερο κάμπινγκ. Είναι αυτές ακριβώς μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα. Φυσικά πρόκειται για μικρούς σταθμούς μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής πορείας που έχει ξεκινήσει πριν δύο χρόνια όπως η μείωση των ωρών μαθήματος και της εξεταστέας ύλης των δημοσίων σχολείων, η αποφυλάκιση εγκληματιών, η μείωση των προστίμων για τροχαίες παραβάσεις, τα ανοιχτά πανεπιστήμια για κατάληψη και κατασκευή μολότωφ, η δωρεάν μετακίνηση με τα λεωφορεία κ.α.
Με τέτοιες καινοτόμες παρεμβάσεις που αφουγκράζονται το σφυγμό και τις ανάγκες της κοινωνίας θα έρθει και η ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα. Με τους χιλιάδες τζαμπατζήδες που θα κατακλύσουν τις παραλίες μας το καλοκαίρι θα δοθεί μεγάλη ώθηση στον τουρισμό. Θα δούμε φέτος τη χώρα να σπάει κάθε ρεκόρ αφίξεων μπατιροτουριστών. Τώρα αν τα ταμεία μας θα είναι άδεια στο τέλος του χρόνου, άλλο αυτό. Εμείς δεν θέλουμε την καπιταλιστική επιχειρηματικότητα που επιζητούν στον υπόλοιπο πλανήτη αλλά ανοίγουμε νέους δρόμους, δίνοντας διαρκώς στον κόσμο μαθήματα προόδου και ελευθεριότητας…
Η πληγή που βρωμίζει την πόλη
Χρόνια πολλά η εφημερίδα μας είχε ασχοληθεί με το θέμα των παράνομων συνδέσεων δικτύων λυμάτων οικοδομών στα δίκτυα ομβρίων. Και καλούσαμε τη ΔΕΥΑΞ ν’ ακολουθήσει τις «ευωδιές» που κατά καιρούς αναδύονταν από τις σχάρες. Από τότε λοιπόν, είχε ξεκινήσει, αργά είναι αλήθεια, μια προσπάθεια εντοπισμού των παράνομων συνδέσεων. Που τελευταία έχουν εντατικοποιηθεί και πολύ σωστά.
Έχουμε όμως μια παρατήρηση: Η ΔΕΥΑΞ δεν μπορεί να μην γνωρίζει ποιοι δεν πλήρωσαν για να κάνουν σύνδεση με το δίκτυό της. Άρα, ψάχνοντας τα βιβλία της πανεύκολα εντοπίζει τους «πονηρούς». Τους οποίους βέβαια οφείλει πέρα από το τέλος σύνδεσης, να τιμωρήσει τους εν λόγω συμπολίτες που συμπεριφέρθηκαν εις βάρος των πολλών αλλά και εις βάρος της υγείας τους.
Καλός είναι ο «ανένδοτος» στα λόγια, αλλά να υπάρξει αποτέλεσμα γρήγορα για να κλείσει αυτή η πληγή που βρωμίζει την πόλη.
Γ.Δ.
Στη Σμύρνη
Συνεχίζει το Επιμελητήριο Ξάνθης να ενδυναμώνει τις καλές σχέσεις που έχει δημιουργήσει με το Επιμελητήριο Σμύρνης της Τουρκίας. Έτσι, διοργανώθηκε επιχειρηματική συνάντηση μεταξύ επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για εισαγωγές-εξαγωγές προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών.
Το Επιμελητήριο Ξάνθης εκπροσωπούν ο αντιπρόεδρος Χατζηγκενέ Ιρφάν, οι σύμβουλοι Κατίπ Σερκάν και Μανώλης Στολίδης.
Οι Ξανθιώτες επιχειρηματίες προέρχονται από διάφορους κλάδους. Η Ξανθιώτικη επιχειρηματική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει την Τετάρτη.
Γ.Δ.
Έρχονται οι ΤΟΜΥ φεύγει το ΠΕΔΥ
Την κατάργηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο η πρωτοβάθμια περίθαλψη, θα γίνεται πλέον σε δύο επίπεδα: Τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία θα περιληφθούν τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, υπαίθρου και οι δομές του ΠΕΔΥ. Θα δημιουργηθούν 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ σε 65 περιοχές της χώρας κι όπως είχαμε καταγράψει σε ρεπορτάζ μας στην Ξάνθη θα λειτουργήσουν 3 ΤΟΜΥ. Θα προσληφθούν συνολικά 3.000 άτομα μέσω ΑΣΕΠ, εκ των οποίων οι 1.300 θα είναι γιατροί και οι υπόλοιποι νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό.
-Ξεχάστε λοιπόν το ΠΕΔΥ γιατί έρχονται οι ΤΟΜΥ που θα συνδέονται με τον ΕΟΠΥΥ και τέλος όλα αυτά με το νοσοκομείο. Είτε ΠΕΔΥ είτε ΤΟΜΥ το ζητούμενο για τον πολίτη είναι πρόσβαση όλων σ’ ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν ασθενεί όπως τώρα και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που έχει πληγεί μ’ όλα αυτά που ακούγονται για τον χώρο της Υγείας.
Αν αυτό το καταφέρουν οι ΤΟΜΥ ή το ΠΕΔΥ ή όπως αλλιώς και αν λέγεται λίγο ενδιαφέρει…
Μ.Ξ.
Ηλεκτρονικές δημοπρασίες για τον αιγιαλό – Εκτός οι δήμοι
Απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών θα γίνεται εφ’ εξής η εκμίσθωση αιγιαλών και παραλιών απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε την Δευτέρα στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες. Έτσι οι δήμοι μένουν απ’ έξω από όλη αυτή τη διαδικασία και είναι εμφανές πως το υπουργείο επιθυμεί να διαχειριστεί απευθείας «χρυσοφόρες» παραλίες σε τουριστικούς προορισμούς, χωρίς τη μεσολάβηση των δήμων και φυσικά την παραχώρηση μέρους των εσόδων σε αυτούς. Προβλέπεται δε η συναίνεση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη θέσπιση ειδικότερων όρων, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζεται το βασικό ζήτημα που έχει θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, τις «ομαδόν» παραχωρήσεις αιγιαλών σε περιοχές Natura. Οι δήμοι απλά θα έχουν την δυνατότητα μίσθωσης αιγιαλών και παραλιών για «απλή χρήση», δηλαδή για λόγους αναψυχής με ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.λπ. Η παραχώρηση από το Δημόσιο προς τους δήμους πραγματοποιείται ετησίως με βάση κάποιους κανόνες (διαφύλαξη κοινόχρηστου χαρακτήρα, ελάχιστες αποστάσεις κ.λπ.). Οι δήμοι με τη σειρά τους τις μισθώνουν σε ιδιώτες, αποδίδοντας το 20% στο κράτος.
Δηλαδή περιορίζονται κι άλλο τα έσοδα των δήμων…
Μ.Ξ.
Τουλάχιστον μαθαίνουμε τα αρκτικόλεξα
Από τον ισολογισμό της ΔΕΗ ΑΕ για τα αποτελέσματα του 2016 μαθαίνουμε ότι: «Το μισθοδοτούμενο τακτικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 546 εργαζόμενους σε 18.902 την 31.12.2016 από 18.356 την 31.12.2015 λόγω της έναρξης υλοποίησης άκρως απαραίτητων προσλήψεων που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών. Η μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού διαμορφώθηκε σε 931,3 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 922,6 εκατ. ευρώ το 2015. Η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του έκτακτου προσωπικού και παρεπόμενων παροχών παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή, σε 976,6 εκατ. ευρώ το 2016 από 970 εκατ. ευρώ το 2015». Την ίδια ώρα ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 5,7 δισ. στα 5,2 λόγω απώλειας μεριδίου από τον ανταγωνισμό. Παρατηρείται λοιπόν το εκπληκτικό φαινόμενο η ΔΕΗ να χάνει μερίδιο σε παραγωγή και εμπορία και ταυτόχρονα να αυξάνει το προσωπικό της και το κόστος μισθοδοσίας του. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία η μέση ανά εργαζόμενο μικτή επιβάρυνση εργοδότη ανέρχεται σε 976.600.000 διά 18.902 = 51.635 ευρώ ετησίως. Τζάμπα μας βγαίνουν οι εργαζόμενοι δηλαδή. Για να μην έχουμε όμως παράπονο, η ΔΕΗ φρόντισε στο νέο της έντυπο να μπορούμε με μια ματιά να ξέρουμε πού πάει το κάθε ευρώ από τα πολλά που δίνουμε. Και όχι μόνο αυτό. Φρόντισαν ακόμη και για την αποκωδικοποίηση του πλήθους των αρκτικόλεξων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και όχι ‘’ψιλά γράμματα’’. Κοινώς, το δούλεμα πάει σύννεφο.
Χ.Δ.