Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κόβεται το κάπνισμα στο ΠΕΔΥ Ξάνθης;

Κόβεται το κάπνισμα στο ΠΕΔΥ Ξάνθης;

0
ika xanthis

Νέο ιατρείο διακοπής του καπνίσματος με εξειδικευμένο γιατρό για όσους θέλουν μια βοήθεια προκειμένου να βάλουν τέλος στην κακή συνήθεια

Βελτιώθηκε από πέρυσι η κατάσταση στο ΠΕΔΥ Ξάνθης, λίγους μήνες πριν μετατραπεί σε ΤΟΜΥ με ειδικούς ιατρούς και συντονιστικό ρόλο για τα άλλα 4 που θα λειτουργήσουν περιφερειακά στην πόλη

Το κάπνισμα είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, γι’ αυτό και συγκαταλεγόμαστε στις χώρες με τους περισσότερους καπνιστές πανευρωπαϊκά. Μια από τις κοινώς αποκαλούμενες ‘’κακές συνήθειες’’ που προκαλεί εθισμό, κάνοντας την διακοπή του καπνίσματος ιδιαίτερα δύσκολη. Άλλοι επιλέγουν να το «κόψουν» μία και έξω και άλλοι σταδιακά. Για κάποιους είναι πιο εύκολο, ενώ για άλλους εξαιρετικά δύσκολο. Για κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχουν πλέον ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία, όπου μπορεί κανείς να ζητήσει βοήθεια. Ένα τέτοιο ιατρείο ξεκίνησε να λειτουργεί και το ΠΕΔΥ Ξάνθης (πρώην ΙΚΑ) από τις 18 Απριλίου.

Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο ΠΕΔΥ Ξάνθης

diakoph-kapnismatosΌπως πληροφορεί η διεύθυνση του ΠΕΔΥ Ξάνθης: «Επειδή είναι γνωστές οι συνέπειες στην υγεία μας εξαιτίας του καπνίσματος, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας καπνιστές, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνου που διατρέχουν και θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά δυσκολεύονται, να μας επισκεφτούν και μαζί να κουβεντιάσουμε το πρόβλημά τους και να συμβάλλουμε στην προσπάθειά τους να διακόψουν το κάπνισμα, καθημερινά και ώρες 10:00 με 11:00 στο ιατρείο 5». Όπως δήλωσε στο «Ε» η διευθύντρια του ΠΕΔΥ Ξάνθης, Σοφία Παπαγεωργίου. Το νέο ιατρείο αποτελείται από εξειδικευμένο ιατρό και νοσηλεύτρια, οι οποίοι ασχολούνται κατ’ ιδίαν με όποιον επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα. Τις ώρες λειτουργίας του ιατρείου ουσιαστικά γίνεται η πρώτη συνάντηση και ορίζεται κάποιο ραντεβού, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος καπνιστής να συζητήσει με το ιατρικό προσωπικό και να λάβει βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη, κυρίως μέσα από τρόπους που μπορούν να τον βοηθήσουν να απεξαρτηθεί από την συνήθεια αυτή, καθώς δεν υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη φαρμακευτική λύση. «Αυτό που απαιτείται κατά κύριο λόγο είναι η θέληση του καπνιστή να διακόψει το κάπνισμα και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να δοθεί βοήθεια από το εξειδικευμένο προσωπικό. Η πρόληψη είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι που απασχολεί το υπουργείο Υγείας, γιατί πλέον είναι πάρα πολλά τα περιστατικά καρκίνων του πνεύμονα», επεσήμανε η κα Παπαγεωργίου. Δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για την ανταπόκριση των Ξανθιωτών, καθώς είναι οι πρώτες μέρες πιλοτικής λειτουργίας του ιατρείου.

Λειτουργούν τμήματα που είχαν σταματήσει, καθώς και νέα τμήματα και ιατρεία

Επίσης, προς ενημέρωση των συμπολιτών μας, η Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Ξάνθης γνωστοποιεί ότι λειτουργούν σε πρωινό ωράριο τα παρακάτω Ιατρεία και Τμημάτα: 1. Ακτινολογικό Εργαστήριο, 2. Γενικής Ιατρικής, 3. Διαβητολογικό Ιατρείο, 4. Μικροβιολογικό Εργαστήριο, 5. Οδοντιατρείο, 6. Ορθοπεδικό Ιατρείο, 7. Τμήμα Ενεσοθεραπείας, 8. Τμήμα Επειγόντων, 9. Τεστ ΠΑΠ, 10. Τμήμα προετοιμασίας γονεϊκότητας και θηλασμού, μαθήματα προετοιμασίας τοκετού (ψυχοπροφύλαξη) και Τμήμα Μητρικού θηλασμού, 11. Φυσικοθεραπείες κατ’ οίκον. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες ή για ραντεβού στα τηλέφωνα: 25410-22753 και 25410-22742. Η κα Παπαγεωργίου σημείωσε ότι η ενημέρωση αυτή αποτελεί ένα ‘’άνοιγμα’’ προς την τοπική κοινωνία και τους ασφαλισμένους, προκειμένου να γνωρίζουν και να κάνουν χρήση των παροχών του ΠΕΔΥ Ξάνθης. «Φέτος έχουμε ακτινολόγο τρεις φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή, ο οποίος αποστέλλεται από το Νοσοκομείο. Επίσης έχουμε δύο μικροβιολόγους και νέα μηχανήματα. Η οδοντίατρος βρίσκεται δύο μέρες την εβδομάδα στα σχολεία για πρόληψη και ενημέρωση των παιδιών, καθώς είναι πολύ πιο οικονομικό για το κράτος να προλαμβάνει παρά να θεραπεύει, ιδίως στον τομέα της οδοντιατρικής, όπου οι θεραπείες κοστίζουν αρκετά. Ακόμη, 4 μαίες πραγματοποιούν τεστ ΠΑΠ με τα δείγματα να αποστέλλονται στο Θεαγένειο, ενώ οι ίδιες έχουν δημιουργήσει τμήμα με μαθήματα θηλασμού, ανώδυνου τοκετού προσφέροντας στις μητέρες και τις μέλλουσες μητέρες», ανέφερε η ίδια.

Από το καλοκαίρι αναμένονται τα 4 περιφερειακά ΤΟΜΥ στην Ξάνθη

Το ΠΕΔΥ Ξάνθης θα μετονομαστεί το καλοκαίρι σε ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας) με ειδικούς ιατρούς, αναλαμβάνοντας τον συντονιστικό ρόλο για τα άλλα τέσσερα ‘’ιατρεία γειτονιάς’’ που θα δημιουργηθούν, τα οποία θα στελεχωθούν με γενικούς ιατρούς. Ήδη ο προϊστάμενος της 4ης ΥΠΕ, κ. Πλωμαρίτης, έχει βρεθεί δύο φορές στην Ξάνθη προκειμένου να βρεθούν οι χώροι που θα στεγάσουν τα νέα ιατρικά κέντρα της πόλης. Στόχος είναι να βρίσκονται και τα τέσσερα περιμετρικά της Ξάνθης, ώστε να εξυπηρετούν όλη την πόλη, με το νυν ΠΕΔΥ να βρίσκεται στο κέντρο και να αποφασίζει για τις περιπτώσεις που θα παραπεμφθούν στο νοσοκομείο, ώστε να αποσυμφορηθεί το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …