Το Λύκειο μετατρέπεται σε «Λυκειακές Τάξεις» προσαρτημένες στο Γυμνάσιο Σταυρούπολης. «Στα κάγκελα» η ΝΟΔΕ Ξάνθης
Κάνει λόγο για υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της περιοχής. 27 μαθητές μόνο στο ΓΕΛ Σταυρούπολης – «Δεν είναι υποβάθμιση» υποστηρίζει ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Ξάνθης. Αντίθετη η ΕΛΜΕ Ξάνθης
Το Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης μετατρέπεται σε Λυκειακές Τάξεις προσαρτημένες στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Ξάνθης και έτσι πρόκειται να λειτουργήσει από το σχολικό έτος 2017-2018 μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας με Αρ. Πρωτ. 26735/Δ2. Η εξέλιξη αυτή βρίσκει αντίθετη την ΝΟΔΕ Ξάνθης που αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως η απόφαση αυτή οδηγεί στην «ουσιαστική υποβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και στην συνολική υποβάθμιση της περιοχής».
«Στα κάγκελα» η ΝΟΔΕ Ξάνθης για το ΓΕΛ Σταυρούπολης
Ειδικότερα σημειώνεται πως: «Από την απόφαση μεταξύ άλλων, προκαλείται κατάργηση της λειτουργίας του σχολείου ως εξεταστικό κέντρο για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ δημιουργείται κίνδυνος μη λειτουργίας του συνόλου των κατευθύνσεων.Καλούμε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και την ΕΛΜΕ Ξάνθης, να ενημερώσουν τους πολίτες για τις συνέπειες της παραπάνω απόφασης, καθώς μέχρι τώρα παρέλειψαν να πράξουν τούτο, ενώ εκφράζουμε την πλήρη απογοήτευση μας για την παντελή έλλειψη προάσπισης των συμφερόντων του Νομού Ξάνθης από τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
ÂÂ 27 μαθητές μόνο στο ΓΕΛ Σταυρούπολης – «Δεν είναι υποβάθμιση» υποστηρίζει ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Ξάνθης
Δεν δέχεται τον όρο «υποβάθμιση» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Γιώργος Παπαθανασίου. Τόνισε δε ότι δεν αλλάζει τίποτε στο πρόγραμμα ή στην καθημερινότητα των μαθητών και η μόνη αλλαγή είναι ότι καταργείται η θέση Διευθυντού Λυκείου και θα υπάρχει μόνο ένας Διευθυντής Γυμνασίου: «Αν κάτι αλλάζει είναι στους καθηγητές που δίδασκαν αρκετοί απ’ αυτούς και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και είχαν δύο διευθυντές. Εφ’ εξής θα έχουν έναν, ο οποίος και θα επωμιστεί και τα ζητήματα του Λυκείου. Το Λύκειο Σταυρούπολης τα 3 – 4 τελευταία χρόνια έχει κάτω από 30 μαθητές και δεν δικαιολογείται να έχει διευθυντή καθώς μια διεύθυνση διαμορφώνεται ανάλογα με το πλήθος των μαθητών. Σ’ ότι αφορά το εξεταστικό κέντρο, αν υπάρχουν 5 -6 μαθητές θα λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο αλλά όχι αν υπάρχουν 1 ή 2 μαθητές. Σ’ ότι αφορά τις πανελλαδικές και το πρόγραμμα δεν αλλάζει τίποτε ούτε επίσης κτηριακά αφού Γυμνάσιο και Λύκειο συστεγάζονται», επισημαίνει ο κ. Παπαθανασίου. Κληθείς να σχολιάσει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης κ. Κιατύπης επιμένει πως πρόκειται για υποβάθμισης που θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή της Σταυρούπολης, ενώ ανέφερε πως και το Δημοτικό Συμβούλιου Ξάνθης έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά γι αυτή την απόφαση.
Αντίθετη η ΕΛΜΕ Ξάνθης – Ανησυχούν για τις οργανικές τους θέσεις οι καθηγητές
Θέση κατά της απόφασης πήρε κ αι η ΕΛΜΕ Ξάνθης, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών. Η κα Μαρία Λουκοπούλου δηλώνει την πάγια αντίθεσή της ΕΛΜΕ με οποιαδήποτε συρρίκνωση η υποβάθμιση ή κατάργηση μιας εκπαιδευτική μονάδας. Ωστόσο το ζήτημα για τους καθηγητές είναι πιο πολύπλοκο καθώς σχετίζεται με την κατοχύρωση των οργανικών τους θέσεων. Συγκεκριμένα για την οργανική θέση απαιτούνται 11 ώρες διδασκαλίας και αν κάποιος δεν τις συμπληρώνει και δεν έχει οργανική θέση θα είναι σε διαθεσιμότητα να μετακινείται από σχολείο σε σχολείο. Επίσης η κα Λουκοπούλου ανέδειξε και μια άλλη πτυχή του θέματος που σχετίζεται με την μαθητική αστυφιλία δηλώνοντας αντίθετη μ’ αυτό το φαινόμενο και εκφράζοντας τον φόβο ότι με δεδομένο ότι δεν γίνονται νέες προσλήψεις ίσως χρειαστεί τελικά τα παιδιά του Λυκείου να αναγκαστούν μετακινούνται στην Ξάνθη για την φοίτησή τους.
Μαριάννα Ξανθοπούλου