-2 φλ. καφέ φακές ψιλές
-2 φλ. καστανό ρύζι basmati
-1 κρεμμύδι
-1 καρότο
-1/2 πιπεριά κίτρινη, κόκκινη ή πορτοκαλί
-1 ντομάτα ή ντοματίνια βελανίδια
-1 κρεμμυδάκι φρέσκο
-2 κ.σούπας ελιές σε κομματάκια
-ελαιόλαδο
-μηλόξυδο
-μέλι
-αλάτι
-ελάχιστη ρίγανη
Πλένουμε και βάζουμε την φακή να βράσει με το κρεμμύδι ως να μαλακώσει αλλά να μην λιώσει. Σουρώνουμε και φυλάμε στην άκρη. Βράζουμε και το ρύζι, σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν τα βασικά μας συστατικά έχουν κρυώσει τα μεταφέρουμε σε μια ευρύχωρη σαλατιέρα.
Κόβουμε την ντομάτα σε κυβάκια, αφαιρώντας τα σπόρια εντελώς. Κόβουμε την πιπεριά σε κύβους. Κόβουμε το κρεμμυδάκι σε ροδέλες. Τρίβουμε στον τρίφτη (στην χοντρή πλευρά) το καρότο και ψιλοκόβουμε τις ελιές. Προσθέτουμε στην σαλατιέρα όλα τα υλικά, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Αναμειγνύουμε το λάδι, το ξύδι, λίγο μέλι και μουστάρδα και ανακατεύουμε μέσα στη σαλάτα.
Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε ως κυρίως ή ως συνοδευτικό.