Οι σημασία τους αναδείχθηκε στις εργασίες του «1ου Διεθνούς Εργαστηρίου του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού» που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη
Περιβάλλον, πολιτισμός και τουριστική ταυτότητα οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την υπουργό Ε. Κουντουρά
Πραγματοποιήθηκαν παρουσία αρχών και φορέων της Περιφέρειας οι εργασίες του «1ου Διεθνούς Εργαστηρίου του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού» που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το διήμερο 26 και 27 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη.
Κατά την επίσημη έναρξη του Εργαστηρίου χαιρετισμούς απηύθυναν η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και η Επικεφαλής του Προγράμματος «Δρόμος του Μεταξιού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Alla Peressolova.
Προβλήθηκαν επίσης βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai και του Αναπληρωτή Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antti Peltomäiki.
Στον χαιρετισμό της η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού στην εμπέδωση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα επιδιώκει τις διακρατικές συνεργασίες που προωθούν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την τουριστική ταυτότητα κάθε περιοχής.
Ο κ. Μέτιος εξήρε αρχικά τη σημασία του Προγράμματος «Δρόμος του Μεταξιού» και της «Πρωτοβουλίας Τουριστικής Ανάπτυξης του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σε διακρατικό επίπεδο. Στη συνέχεια, τόνισε ότι η ΠΑΜΘ θέτει ως στόχους τη δημιουργία μιας ελκυστικής τουριστικής ταυτότητας, τη σύναψη τουριστικών συνεργασιών και την ενίσχυση των τουριστικών της υποδομών και υπογράμμισε ότι η διοργάνωση του Εργαστηρίου στην Αλεξανδρούπολη θα ωφελήσει πολλαπλά την Περιφέρεια στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης, υπεύθυνης και ανταγωνιστικής τουριστικής ανάπτυξης.
Ο κ. Μέτιος υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας σε σχέση με το είδος διακρατικού τουρισμού που προωθεί το Πρόγραμμα «Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού», όπως είναι η γεωγραφική της θέση, η προσβασιμότητά της και τα έργα υποδομής της στον τομέα των μεταφορών, και εξέφρασε την ελπίδα η γνωριμία ανάμεσα στους φορείς του τουρισμού που συμμετέχουν στο Εργαστήριο να εξελιχθεί σε συστηματική συνεργασία.
Η κ. Alla Peressolova από την πλευρά της, ευχαρίστησε την κ. Κουντουρά και τον κ. Μέτιο για τη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα και τη σημασία του Προγράμματος του «Δρόμου του Μεταξιού» για τον βιώσιμο διακρατικό τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο της έναρξης του «1ου Διεθνούς Εργαστηρίου του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού», τέλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης παρουσίασε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τα πλεονεκτήματα της ΠΑΜΘ ως τουριστικού προορισμού.
Με το πέρας της επίσημης έναρξης, ο κ. Μέτιος είχε συνάντηση με την κ. Κουντουρά και την κ. Peressolova, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλου, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Τουρισμού κ. Ευρυδίκης Κουρνέτα, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Κώστα Αντωνιάδη, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια στον τομέα του Τουρισμού, συμφώνησαν να έχουν τακτική επικοινωνία και συνεργασία και εξέτασαν το ενδεχόμενο να εργαστούν από κοινού ώστε να υπάρξει συνέχεια στη διοργάνωση εκδηλώσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην ΠΑΜΘ.