Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Από ψηλά βλέπει τους δημιουργούς του ο δορυφόρος του ΔΠΘ

Από ψηλά βλέπει τους δημιουργούς του ο δορυφόρος του ΔΠΘ

0
duthsat 2

Εκτοξεύτηκε την Τρίτη με άλλους 27 μικροδορυφόρους με τον πύραυλο Atlas-V με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Όταν φτάσουν στο διαστημικό σκάφος Cygnus θα εκτοξευθούν ο ένας μετά τον άλλο στο διάστημα για να ξεκινήσουν το επιστημονικό έργο τους

Τη γη από ψηλά βλέπει από την Τρίτη το απόγευμα ο δορυφόρος της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ, που μετά από καθυστερήσεις, εκτοξεύτηκε την Τρίτη το απόγευμα στις 18.11 ώρα Ελλάδος με τον πύραυλο Atlas-V της ULA από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η εκτόξευση του πυραύλου Atlas-V της United Launch Alliance αναμεταδόθηκε ζωντανά από τo διαδικτυακό κανάλι NASA TV. Ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης στον ISS είναι το Σάββατο, 22-04-2017, 13:05 ώρα Ελλάδος. H άφιξη του διαστημόπλοιου τροφοδοσίας του ISS Cygnus Cargo Craft που μεταφέρει τον δορυφόρο DUTHSat θα αναμεταδοθεί ζωντανά από κάμερες του ISS από τo διαδικτυακό κανάλι NASA TV, από 11:30 – 13:30 ώρα Ελλάδος.

Εκτιμώμενος χρόνος προσάρτησης στον ISS είναι επίσης το Σάββατο, 22-04-2017, 14:30-16:00 ώρα Ελλάδος.

Ο μικροδορυφόρος του ΔΠΘ, DUTHSat οδεύει προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station, ISS), μαζί με τον επίσης ελληνικής κατασκευής UPSat, του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλους 26 άλλους παρεμφερείς μικροδορυφόρους.

Οι 28 μικροδορυφόροι CubeSats -όπως είναι η κοινή ονομασία τους- αποτελούν μέρος του φορτίου που στέλνεται στον ISS από την ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK, στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus της τελευταίας. Το μη επανδρωμένο σκάφος Cygnus μεταφέρει περίπου 3,5 τόνους προμηθειών και επιστημονικού φορτίου, μεταξύ των οποίων είναι και οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι. Λόγω διαδοχικών τεχνικών προβλημάτων στα υδραυλικά συστήματα του πυραύλου «Άτλας», η εκτόξευση είχε χρειασθεί να αναβληθεί αρκετές φορές. Όταν οι 28 μικροδορυφόροι φθάσουν με το διαστημικό σκάφος Cygnus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα εκτοξευθούν ο ένας μετά τον άλλο στο διάστημα από το σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks που βρίσκεται στον ISS, προκειμένου να αρχίσουν το επιστημονικό έργο τους.

Ο DUTHSat, κατασκευάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) από ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Θεόδωρο Σαρρή. Ο σταθμός εδάφους που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο θα συλλέγει τα δεδομένα και θα τα προωθεί στον συντονιστή των 28 δορυφόρων και σε κάθε ενδιαφερόμενο για περαιτέρω αξιοποίηση και έρευνα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης: Ο αγώνας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει επίκαιρος

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και αναδεικνύει τη συ…