Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Ανάσα» στους οφειλέτες με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης

«Ανάσα» στους οφειλέτες με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης

0
mastorakis oikonomakou17

Παρουσιάστηκε το γενικό πλαίσιο του προς ψήφιση νομοσχεδίου στο ΕΒΕ Ξάνθης από την Γραμματεία Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

Για πρώτη φορά με διαδικασία εκτός δικαστηρίου οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν όλα τα χρέη τους προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές

Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ξάνθης διοργάνωσε χθες ημερίδα με θέμα «Κόκκινα Δάνεια και Εξωδικαστικός Συμβιβασμός». Εισηγητής αναμενόταν να είναι ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος δεν μπόρεσε τελικά να παραβρεθεί. Στην θέση του μίλησε ο κ. Γιώργος Μαστοράκης, επίσης από την ίδια Γραμματεία, ο οποίος ανέπτυξε το γενικό πλαίσιο του προς ψήφιση νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών, δηλαδή τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και για τις οφειλές προς το δημόσιο (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ κλπ), να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα των ενδιαφερομένων και να τεθούν προβληματισμοί, ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία καθώς και τη διαμόρφωση της Στρατηγικής για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.

Ρηξικέλευθη πρωτοβουλία για την διάσωση των υγιών επιχειρήσεων

stogiannidis maltezos17Ο κ. Μαστοράκης ενημέρωσε κατ’ αρχάς ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί εντός των ημερών στην Ολομέλεια προς συζήτηση και εφόσον ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου θα αρχίσει να έχει ισχύ μετά από τρεις μήνες με ημερομηνία λήξης ισχύος την 31-12-2018. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον μηχανισμό πρωτοποριακό για τα νομικά δεδομένα της χώρας, με σκοπό να «πάρουν ανάσα από την θηλιά των χρεών» μέσω ορθολογικής επίλυσης εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που υπολογίζεται ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. «Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς όλους τους πιστωτές και προμηθευτές οι υγιείς επιχειρήσεις που εμφανίζουν θετική καθαρή θέση τουλάχιστον μία χρονιά την τελευταία τριετία, προϋπόθεση που θα αποτελέσει κριτήριο για να αποδείξουν ότι η επιχείρηση μπορεί να είναι βιώσιμη στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Μαστοράκης. Η διαδικασία ξεκινά με αίτηση του οφειλέτη, έντυπα ή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη, η οποία συνοδεύεται από πρόταση του οφειλέτη με έναν διακανονισμό που ο ίδιος θεωρεί εφικτό. Στο πρόγραμμα έχει ληφθεί πρόνοια ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο ακόμη και κάτω από 20.000 ευρώ με λιγότερες όμως δόσεις. Στην συνέχεια η Γραμματεία ορίζει συντονιστή της διαπραγμάτευσης μέσα από το μητρώο πιστοποιημένων διαπραγματευτών του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος συντονίζει την όλη διαδικασία. Η Γραμματεία μάλιστα επιτηρεί και αξιολογεί τους διαμεσολαβητές, που μπορούν ακόμη και να διαγραφούν από το μητρώο, αν θεωρηθεί ότι δεν συμβάλλουν στην διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Τα νέα στοιχεία που προσφέρει το πρόγραμμα σε σχέση με τον πτωχευτικό κώδικα

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων έρχεται να ενσωματώσει για πρώτη φορά όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες οφειλετών, αφού μπορούν να ενταχθούν ακόμη και πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις. Εκτός από τον διακανονισμό των οφειλών, υπάρχει περίπτωση, εφόσον κριθεί από τον διαμεσολαβητή, να προταθεί ακόμη και διαγραφή οφειλών, προστίμων και προσαυξήσεων προκειμένου να διασωθούν υγιείς επιχειρήσεις. Μέσω του μηχανισμού θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα άμεσα, χωρίς τις καθυστερήσεις που είχε ο νόμος Κατσέλη, και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 86 ημερολογιακές μέρες μετά την κατάθεση της αίτησης. Στο διάστημα αυτό, και μάλιστα για πρώτη φορά με εξωδικαστικό συμβιβασμό, προστατεύεται ο οφειλέτης από πλειστηριασμούς και γενικότερα καταδιωκτικά μέτρα για 70 μέρες, με δυνατότητα επέκτασης έως και 4 μήνες. Από τον μηχανισμό θα ορισθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι προτάσεις και αντιπροτάσεις μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών θα τεθούν σε ψηφοφορία, θέτοντας στο επίκεντρο τον οφειλέτη. Σε περίπτωση που συμφωνήσει με την πρόταση ρύθμισης το 60% των πιστωτών, δεσμεύεται και το υπόλοιπο 40% να αποδεχθεί την πρόταση. Σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία, η όλη διαδικασία καταγράφεται στα πρακτικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προσφυγή του οφειλέτη στα δικαστήρια. Για οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία οι δόσεις που προβλέπονται είναι 120, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και περισσότερες. «Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να παρασύρουμε τις τράπεζες σε γενναίες ρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Μαστοράκης, ενώ υπήρξε η δέσμευση του Οικονομικού Επιμελητηρίου ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα υπάρξει νέα εκδήλωση για περισσότερες διευκρινίσεις.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…