Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση 120.000 ευρώ για την Πυροπροστασία του νομού

120.000 ευρώ για την Πυροπροστασία του νομού

0
pyroprostasia siskepsi1

Εκδόθηκε Κανονισμός Πολιτικής Προστασίας. Μαζική συμμετοχή των φορέων στη σύσκεψη. Έλεγχο και μετρήσιμα αποτελέσματα κάθε φορέα ζητά η Αποκεντρωμένη

Ζαγναφέρης υπέρ της ήπιας και ελεγχομένης κυκλοφορίας στο περιαστικό τους θερινούς μήνες. Νέο χορτοκοπτικό θα αγοράσει η Περιφέρεια Ξάνθης

Μαζική ήταν συμμετοχή των φορέων που αποτελούν το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας στη σύσκεψη για την Πυροπροστασία εν’ όψει θερινής σαιζόν που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης, το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Απριλίου, γεγονός που επισημάνθηκε και από τον ίδιο. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι δήμοι Τοπείρου και Μύκης που δεν έστειλαν κανένα εκπρόσωπο ενώ παρόντες ήταν όλες οι Εθελοντικές Ομάδες που συνδράμουν στο έργο της περιφρούρησης του περιαστικού δάσους, ενώ το ντεμπούτο της έκανε η νεοσυσταθείσα Ομάδα Διάσωσης Διαχείρισης Ανθρωπιστικών κρίσεων θέτοντας 15 ενεργά μέλη στην προσπάθεια περιφρούρησης.

pyroprostesia syskepsi2Ζαγναφέρης υπέρ της ήπιας και ελεγχομένης κυκλοφορίας στο περιαστικό τους θερινούς μήνες

Η σύσκεψη ξεκίνησε με τον αντιπεριφερειάρχη να θέτει προς συζήτηση το ενδεχόμενο ελαστικοποίησης των μέτρων προστασίας του περιαστικού άλσους της Ξάνθης στην κατεύθυνση όμως που να τεθεί υπό διακινδύνευση. Πρότεινε δηλαδή πιο ήπια μέτρα για περιπάτους και πικ- νικ και όλα ελεγχόμενα και όχι καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μια εποχή που οι πολίτες επιζητούν την δροσιά του. Επίσης ο κ. Ζαγναφέρης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των δήμων τόνισε την αναγκαιότητα να προβούν άμεσα σε καθαρισμό και κοπή ξερών χόρτων από δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα επειδή – όπως είπε – αποτελούν εστίες πρόκλησης πυρκαγιών

Νέος Κανονισμός Πολιτικής Προστασίας

Ο προϊστάμενος του γραφείου Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καφούτης ενημέρωσε τους φορείς πως έχει ολοκληρωθεί και έχει τεθεί σε εφαρμογή Κανονισμός που καθορίζει τις αρμοδιότητες και την λειτουργία του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα επεσήμανε μια σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν με έμφαση στην πρόληψη. Όπως με τον καθαρισμό των ξερών χόρτων από τα οικόπεδα, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα όλοι οι δήμοι να έχουν έτοιμα σχέδια εκκενώσεων οικισμών. Τέλος αναφέρθηκε σε προβλήματα συνεργασία με τον Στρατό και συγκεκριμένα ότι απαιτείται άδεια από το ΓΕΣ για να συνδράμει, γεγονός που καθυστερεί την αμεσότητα της δράσης του.

Έλεγχο και μετρήσιμα αποτελέσματα κάθε φορέα ζητά η Αποκεντρωμένη

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασία της Αποκεντρωμένης κ. Μαμαρίκας Χρήστος κατέθεσε την πρόταση που όπως ανέφερε έγινε δεκτή από τους φορείς της Καβάλα και της Δράμας, κάθε φορέας που συμμετέχει στο συντονιστικό όργανο κάθε περίοδο να καταγραφεί τι έχει υλοποιήσει απ’ αυτά που εντέλλεται και να καταθέτει έκθεση – αναφορά ώστε να υπάρχει έλεγχος και μετρήσιμα αποτελέσματα της δράσης του. Ζήτησε ακόμη από τους δήμους να δεσμευτούν ότι θα οργανωθούν στο θέμα της πυροπροστασίας και να ετοιμάσουν σχέδια εκκένωσης οικισμών.

Όπως πέρσι και φέτος 120.000 ευρώ για Πυροπροστασία του νομού Ξάνθης: «Είναι λίγα τα λεφτά»

Αυτό είναι το ποσό που δόθηκε πέρσι το ίδιο προβλέπεται και για φέτος – σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» για την Πυροπροστασία όλου του νομού Ξάνθης. : «Είναι λίγα τα λεφτά», σχολίασε ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ξάνθης Παναγιώτης Ταρενίδης, επισημαίνοντας πως ο νομός μας είναι ο δεύτερος πανελλαδικά που παίρνει το μικρότερο κονδύλι. Σ’ ότι αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων απαντώντας στον κ. Ζαγναφέρη είπε πως υπάρχουν πολλά οικόπεδα με ακατοίκητα σπίτια για παράδειγμα στην Σταυρούπολη, όμως ο δήμος μόνο μετά από άδεια του ιδιοκτήτη μπορεί να παρέμβει και οι περισσότεροι λείπουν εκτός Ελλάδας. Ανέφερε δε πως τα περισσότερα οικόπεδα έχουν χαρτογραφηθεί. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μαρίνος Σδρέβανος είπε πως η ΔΕΥΑΞ θέτει τα μηχανήματα και το προσωπικό της στην διάθεση του Οργάνου και πως έχει κάνει ένα προληπτικό έλεγχο στο περιαστικό. Ο εκπρόσωπος του δήμου Αβδήρων είπε πως στο δήμο Αβδήρων έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα καθαρισμού και πως τα μηχανήματα που διαθέτει ο δήμος είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Εργασίες καθαρισμού στην Κατασκήνωση Αβδήρων

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η Κατασκήνωση Αβδήρων ενημέρωσε πως είναι σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού από ξερά χόρτα και όλα τα προβλεπόμενα σε συνεργασία με το δήμο και πως συνεχίζεται ομαλά η προετοιμασία για την κατασκηνωτική περίοδο αφού έχει εκταμιευτεί το κονδύλι. Να σημειώσουμε ότι τόσο στην Κατασκήνωση όσο και στην γύρω περιοχή έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς πολλές πυρκαγιές τους καλοκαιρούς μήνες και ως εκ τούτου λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας.

Νέο χορτοκοπτικό θα αγοράσει η Περιφέρεια Ξάνθης- Αναζητείται ο αρμόδιος για τον καθαρισμό του παράπλευρου οδικού δικτύου της Εγνατίας!

Η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ξάνθης Χρυσάνα Λάμπρου έκανε μερικές παρατηρήσεις επί του Κανονισμού και στην παράγραφο που αναφέρεται στην «αποσαφήνιση των ρόλων και την ανάπτυξη συνεργασίας» εκφράζοντας την ένστασή της. Συμπλήρωσε πως οι Τεχνικές υπηρεσίες έχουν ήδη αρχίσει την κοπή χόρτων και μέσα στον Μάιο και αφού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός θα έχουν αγοράσει ένα νέο χορτοκοπτικό μηχάνημα. Σημείωσε δε ότι έχουν μηχανήματα αλλά δεν έχουν χειριστές . Τέθηκε επίσης το ζήτημα του καθαρισμού στην ΒΙΟΠΕ και ο εκπρόσωπος της Ιωάννης Δαλακούρας ανέφερε πως αρμόδιος είναι ο δήμος καθώς έχει υπογραφεί σύμβαση της ΕΤΒΑ (θυγατρική Πειραιώς) με το δήμο. Στην τοποθέτηση τέλος της εκπροσώπου της Εγνατίας κας Ελένης Ξανθοπούλου αναφορικά με τον καθαρισμό από χόρτα των παράπλευρων δρόμων αναδείχθηκε πως ουδείς είναι αρμόδιος για αυτούς καθώς δε παραλήφθηκε το παράπλευρο οδικό δίκτυο της Εγνατίας από την Περιφέρεια και κατά συνέπεια αναζητείται ο αρμόδιος!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…