Ο Βαρδής Μαρινάκης σκηνοθετεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του και επιλέγει ως σκηνικό τα πράσινα, μυστηριώδη και γοητευτικά τοπία της Ξάνθης
Ο σκηνοθέτης περιγράφει στο «Ε», λίγο πριν την έναρξη των γυρισμάτων, την ιστορία ενός 10χρονου αγοριού σε μια ταινία, όπου το όνειρο και η περιπέτεια περιπλέκονται και συνυπάρχουν
Ζίζοτεκ. Μια λέξη που μάλλον δε σημαίνει τίποτα. Σίγουρα δε σημαίνει τίποτα. Μέχρι σήμερα. Γιατί «Ζίζοτεκ» είναι το όνομα της νέας ταινίας του Βαρδή Μαρινάκη, της οποίας τα γυρίσματα ξεκινούν στα μέσα του μήνα. Και για την Ξάνθη, έχει μία ακόμη σημασία, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίζεται και διαδραματίζεται στην ευρύτερη περιοχή, στα φυσικά τοπία του Νέστου, της ορεινής περιοχής και του Κοτζά Ορμάν.
Το επιτελείο σύσσωμο αναμένεται στις 18 του μήνα στην Ξάνθη για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα στην περιοχή.
Το «Ε» είχε την ευκαιρία μιας πρώτης συνάντησης με τον σκηνοθέτη Βαρδή Μαρινάκη, που ανήκει στη νέα γενιά σκηνοθετών της χώρας, ο οποίος μας περιέγραψε την ιστορία που αφηγείται η ταινία, μας μετέδωσε λίγο από την ατμόσφαιρά της, μας μετέφερε μια μικρή όσμωση απ’ όσα αναμένεται να συμβούν στο πλαίσιο των γυρισμάτων και φυσικά μας εξήγησε πώς, πότε και γιατί επέλεξε την Ξάνθη, ως τόπο όπου διαδραματίζεται η πλοκή της ταινίας.
Η ιστορία
Το «Ζίζοτεκ» αφηγείται τις περιπέτειες ενός δεκάχρονου αγοριού, το οποίο βρίσκεται να περιπλανιέται στο δάσος, εγκαταλελειμμένο από τη μητέρα του σε ένα υπαίθριο θρησκευτικό πανηγύρι, κάπου κοντά στα σύνορα. Το αγόρι, στις περιπλανήσεις του, βρίσκει την καλύβα ενός δύστροπου ερημίτη, ο οποίος έχει πάρει όρκο σιωπής και προκειμένου να εξασφαλίζει τα προς το ζην περιστασιακά συνδράμει στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Ένα ενήλικο παραμύθι
Ο σκηνοθέτης Βαρδής Μαρινάκης και σεναριογράφος με τον Σπύρο Κρίμπαλη, εξηγεί ότι η ταινία καταγράφει πώς τα δραματικά γεγονότα αποκτούν άλλη διάσταση μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Παρουσιάζει τον συναισθηματικό κόσμο ενός 10χρονου αγοριού που έχοντας ζήσει σε μια προβληματική οικογένεια και έχοντας βιώσει την εγκατάλειψη από τη μητέρα του, ψάχνει την οικογένεια και την κανονικότητα στους χαρακτήρες της ταινίας. «Έτσι, από τη μια πλευρά αποτυπώνεται η διαδικασία της ενηλικίωσης και της ωριμότητας που αναγκάζεται να ακολουθήσει το αγόρι και από την άλλη ξεδιπλώνεται η αθωότητα και η ατελείωτη φαντασία του παιδιού», σημειώνει ο σκηνοθέτης, που πλάθει ένα ενήλικο παραμύθι, όπου η ένωση με τη φύση και ο διττός της ρόλος, ανάμεσα στο δομημένο και το ασυνείδητο, παίζουν κομβικό ρόλο.
Τα γυρίσματα στην Ξάνθη
Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων, αλλά και της πλοκής της ταινίας διαδραματίζεται στις φυσικες ομορφιές της Ξάνθης. Η Βόρεια Ελλάδα, τα δάση της Ξάνθης, το ποτάμι, το τρένο, ο πολιτισμός, αλλά και η… προσωπική σύνδεση, έπαιξαν ρόλο στην επιλογή του σκηνοθέτη. «Όταν έγραφα το σενάριο δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο τόπο στο μυαλό μου, όμως η επιλογή της Ξάνθης ήρθε καθαρά ενστικτωδώς», σημειώνει ο Βαρδής Μαρινάκης, συμπληρώνοντας «όπως αποφάσισα ενστικτωδώς τα Ζαγοροχώρια για την πρώτη μου ταινία, το «Μαύρο Λιβάδι», έτσι προέκυψε και η Ξάνθη». Ο ίδιος είχε βρεθεί ως πρωτοετής φοιτητής στην πόλη μας, ωστόσο η ανάμνηση του τόπου, φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο, ώστε να επιλέξει την περιοχή μας για τα γυρίσματα, παρότι η απόσταση της περιοχής από το κέντρο προφανώς και ανέβαζε το κόστος. Ο ίδιος ομολογεί ότι ήδη από το στάδιο της προετοιμασίας είναι πολύ ενθουσιασμένος για την επιλογή του: «Επέλεξα την Ξάνθη για τον πολιτισμό, τα ανοιχτά τοπία που ταίριαζαν στην ταινία. Τα σημεία που έχουμε επιλέξει κάνουν ακόμη πιο μαγική την ατμόσφαιρα. Πραγματικά, τα τοπία έχουν απογειώσει το σενάριο, έχουν γεννήσει σκηνές. Το διαπίστωσε άλλωστε, όλο το επιτελείο όταν ήρθε».
Το πανηγύρι
Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής αποτελεί το πανηγύρι κοντά στο δάσος, κάπου στα αρχικά στάδια της ταινίας. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων θα οργανωθεί στις 9 Απριλίου ένα πραγματικό πανηγύρι στο Νέστο, κοντά στο Δαφνώνα, στο χώρο που διοργανώνονται τα «Δημήτρεια», όπου θα συμμετέχουν… όσοι πιστοί προσέλθουν! Μουσική θα παίξει το παραδοσιακό συγκρότητα «εβρίτικη ζυγιά», ενώ θα συμμετέχουν και οι «Αράπηδες» από την Καβάλα, με τα κουδούνια τους, που θα δώσουν μία παγανιστική νότα στην κορύφωση της σκηνής.
Η προβολή της Ξάνθης
Όσον αφορά εμάς βέβαια, η ταινία αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία προβολής της Ξάνθης και κυρίως της φυσικής της ομορφιάς. Το «Ζίζοτεκ» θα περιηγηθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και θα περιπλανηθεί σε κινηματογραφικές διοργανώσεις, με την ευχή μας, να συγκινήσει, να αγγίξει, να καταξιωθεί και να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ειδικών και κινηματογραφόφιλων.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν υπάρξει επαφές με την Περιφέρεια και τον δήμο, προκειμένου να παράσχουν τη συνδρομή τους, να στηρίξουν την παραγωγή και να διευκολύνουν το έργο του κινηματογραφικού επιτελείου.
Βαρδής Μαρινάκης και φιλμογραφία
Ο Βαρδής Μαρινάκης είναι έλληνας σκηνοθέτης. Απόφοιτος του National Film School του Λονδίνου, με καθηγητή τον Stephen Frears. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες, όπως το «Καλοκαιρινός Έρωτας» το 2002 και το «Δεύτερη Φύση» το 2005, καθώς και πολυάριθμα διαφημιστικά σποτ.
To 2010 η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία “Μαύρο Λιβάδι” κέρδισε έξι βραβεία μεταξύ των οποίων, καλύτερης ταινίας στο Toronto Inside out festival, 2ης ταινίας στο Sevilla FF και 1ου γυναικείου ρόλου, ειδικό βραβείο επιτροπής στο Mumbai FF-πρόεδροςτηςεπιτροπής Jane Campion, βραβείο νεανικού κοινού στο Geneva FF και βραβείοΦωτογραφίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Το cast
Για τους κεντρικούς ρόλους της ταινίας έχει επιλεγεί η Πηνελόπη Τσιλίκα στο ρόλο της μητέρας, ο Δημήτρης Ξανθόπουλος στο ρόλο του ερημίτη κι ένας 10χρονος για να υποδυθεί τον μικρό Ιάσωνα.
Η Πηνελόπη Τσιλίκα είναι μια από τις πιο ανερχόμενες Ελληνίδες ηθοποιούς. ΗÂÂÂÂ ÂÂÂÂ ÂÂÂÂ πρώτη της ταινία, Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, σημείωσε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Η ηθοποιός είναι επίσης γνωστή για τη συμμετοχή της στη σειρά του Θοδωρή Παπαδουλάκη «Η λέξη που δε λες», ενώ έπαιξε και στην ταινία μικρού μήκους του Δημήτρη Γεραρδή «Σσσσσς».
Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος είναι έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεατρικού Οργανισμού Μορφές στο Θέατρο Εμπρός το 2000 και συμμετείχε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις και σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Ανάμεσα στις ταινίες μεγάλου μήκους που έχει παίξει είναι το «Ωρες κοινής ησυχίας» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάκου (2006), ο «Μαχαιροβγάλτης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη (2010) και το «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους?» σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη (2012). Μεταξύ των τηλεοπτικών σειρών που έχει συμμετάσχει είναι και το «Νησί».
Ελένη Διαφωνίδου