Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Επετεύχθη η συσπείρωση της κεντροαριστεράς… στην Ξάνθη

Επετεύχθη η συσπείρωση της κεντροαριστεράς… στην Ξάνθη

0
dim symp11-3-17

Επιτυχημένη και πολυπρόσωπη η πρώτη εκδήλωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Κεφαλίδου, Καστανίδης, Μαλέλης, Μπίστης και Δουκέλης εξέφρασαν όλες τις παρατάξεις

Μοναδική ευκαιρία για τόνωση του χώρου της κεντροαριστεράς χαρακτηρίζεται το συνέδριο που θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο – Νέα προσέγγιση με συγκεκριμένες και κατανοητές προτάσεις το ζητούμενο

Επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί από κάθε άποψη η πρώτη ανοικτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ξάνθη. Το βράδυ του Σαββάτου δεκάδες μέλη των διάφορων πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούν τον χώρο της κεντροαριστεράς αλλά και φίλοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ξάνθη, την Καβάλα, την Δράμα και την Κομοτηνή βρέθηκαν στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και οι επικείμενες εξελίξεις με εμφανείς αποστάσεις των ομιλητών τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την Νέα Δημοκρατία. Η εκδήλωση είχε θέμα «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, άξονας πολιτικής για την χώρα» με κεντρικούς ομιλητές τους: Ιωάννη Δουκέλη μέλος της Σ.Ε. των ΚΙΝΗΣΕΩΝ, Χάρη Καστανίδη μέλος της Κ.Ε. του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Χαρά Κεφαλίδου βουλευτή Δράμας της ΔΗ.ΣΥ., Σταμάτη Μαλέλη μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ και Νικόλαος Μπίστη υποψήφιο ευρωβουλευτή με την ΕΛΙΑ.

Πολλά πρόσωπα της κεντροαριστεράς της Ξάνθης και όχι μόνο

dim symp kosmos11-3-17Είναι αλήθεια ότι οι Ξανθιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενώ ήταν πολλά τα επώνυμα και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης που έδωσαν δυναμικό παρών και οι οποίοι είχαν καιρό να εμφανιστούν σε πολιτική εκδήλωση, τουλάχιστον συναγμένοι. Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν οι: Σωκράτης Ξυνίδης πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΔΗΣΟ, Σωτήρης Στολίδης πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Φώτης Καραλίδης πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και νυν περιφερειακός σύμβουλος, Βασίλης Τσολακίδης πρώην Δήμαρχος Αβδήρων, Σάββας Μελισσόπουλος πρώην δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Βορίδης πρώην δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Αμανατίδης και Αχιλλέας Τσαρτσάρας πρώην γραμματείς της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Θανάσης Ξυνίδης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ξάνθης, Χρήστος Πούλιος πρώην επικεφαλής δημοτικής παράταξης, Χρήστος Γκαρμπούνης υποψήφιος βουλευτής, Χρόνης Μπαλαφούτης πρώην Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, αρκετά μέλη της ΠΑΣΠ και απλοί πολίτες, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν, που αποχώρησε από το Ποτάμι και έχει προσχωρήσει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς και ο Βασίλης Τραϊφόρος από την ΔΗΜΑΡ Καβάλας.

Αν. Αντωνιάδης: «Όσο αυτοί γκρεμίζουν, εμείς πρέπει να χτίζουμε»

Την εκδήλωση συντόνισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Ανέστης Αντωνιάδης, ο οποίος στην σύντομη εναρκτήρια ομιλία του τόνισε πως εκτός από τον λαϊκισμό, εχθρός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης είναι τόσο ο συντηρητισμός όσο και ο ελιτισμός. Προτρέποντας όλους να αγωνιστούν συντονισμένα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του προς την πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε πως υποχρέωση όλων είναι να χτίζουν όσο οι συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γκρεμίζει.

Ν. Μπίστης: «Μόνο το ΠΑΣΟΚ δεν φτάνει πλέον για την κεντροαριστερά»

dim symp neoi11-3-17Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ Νίκος Μπίστης επισήμανε ότι πλέον έτσι όπως διαμορφωθεί οι συσχετισμοί δεν μπορεί να υπάρξει κεντροαριστερά μόνο με το ΠΑΣΟΚ, ούτε όμως και χωρίς το ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας όσους με ευκολία καλούν σε διάλυση του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα εξ αρχής. Την ανάγκη διεύρυνσης ο ίδιος την επιθυμούσε ακόμη και από την εποχή της παντοδυναμίας του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά θεωρεί ότι σήμερα είναι αναγκαία ότι μόνο για την διεύρυνση της παράταξης και την επιβίωσή της, αλλά και για την επιβίωση της χώρας, τονίζοντας ότι όσες φορές η κεντροαριστερά ατόνησε στην Ελλάδα, ακολούθησαν εθνικές συμφορές. Αναφέρθηκε στο βάρος που σήκωσε η παράταξη με τις τρεις συγκυβερνήσεις, όταν χρειάστηκε κάποιος να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, προέτρεψε όμως σε ένα ποσοστό λήθης του παρελθόντος που είναι αναγκαίο, καθώς ‘’ουδείς άσφαλτος’’ όπως χαρακτηριστικά είπε. Και ο ίδιος αναμένει πολλά από το συνέδριο του καλοκαιριού, τονίζοντας ότι οι συνεργασίες αυτές που κατακρίνονται από πολλούς δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη που δεν δεσμεύεται από τώρα για τις συνεργασίες μετά τις εκλογές εξήγησε ότι αυτό είναι λογικό, αφού άλλοι θα είναι οι συσχετισμοί αν μείνουν σε ένα 5% και άλλοι αν πιάσουν ένα 15%. Τόνισε πάντως ότι δεν θα πρέπει να εξαντλείται η συζήτηση στο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αν δεν υπάρξει άλλη λύση η εναλλαγή θα είναι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Στ. Μαλέλης: «Ήρθε η ώρα να δώσουμε εμείς τις λύσεις»

Ο Σταμάτης Μαλέλης της ΔΗΜΑΡ θύμισε το ξεκίνημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όταν ήθελαν να πετύχουν πολλά σε σύντομο διάστημα. Τώρα βλέπει πολλές συνεργασίες που ευελπιστεί να μην αποτελέσουν μόνο συνενώσεις. Θύμισε επίσης το κείμενο του Γιώργου Παπανδρέου από το 2007 προς τον Αλαβάνο και τον Τσίπρα για συνεργασία και συνένωση, όπου και φάνηκαν τα πρώτα δείγματα έντονου λαϊκισμού από την πλευρά τους. Βέβαιος ότι ήρθε η ώρα η μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη να δώσει τις λύσεις στην χώρα με μεταρρυθμίσεις, ευέλικτο κράτος, αλληλέγγυα Ευρώπη, ελεύθερη αγορά με κανόνες αλλά κυρίως μέσω της ανάπτυξης, σημείωσε πως ο κύριος εχθρός δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο εθνολαϊκισμός και ο συντηρητισμός.

Χαρά Κεφαλίδου: «Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, πρέπει και να κοιτάμε μπροστά»

dim symp kefalidou11-3-17Η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου ως νεώτερο στέλεχος ήρθε σε μία μικρή αντίθεση με τα όσα ανέφεραν περί νεολαγνείας τα παλαιότερα στελέχη, αλλά τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει σύγχρονη αντίληψη των κοινωνικών δεδομένων, γλώσσα συνέπειας και ρεαλισμού με σαφείς και κατανοητές προτάσεις μακριά από τον ξύλινο και ανούσιο λόγο του παρελθόντος. Σημείωσε ότι δεν αρκεί ο επαναπατρισμός των παλαιών στελεχών και ψηφοφόρων που εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χρειάζεται αλλαγή προσέγγισης και πάταξη των νοσηρών σχέσεων κράτους-πολίτη και κόμματος-ψηφοφόρων.

Ο κ. Χάρης Καστανίδης, παρότι εκπροσωπεί το παλιό πολιτικό σύστημα όπως είπε, αναφέρθηκε στις λύσεις εξόδου από την κρίση που πρέπει και μπορεί να δώσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο κ. Δουκέλης μίλησε περισσότερα για τα γνωστά προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου και την ανάγκη αλλαγών μέσω μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη φορολογικής σταθερότητας για την προσέλκυση επενδυτών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ευρωεκλογές 2024 – Ανδρουλάκης: Εθνική ανάγκη η πατρίδα μας να αποκτήσει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση

Όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «Στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι να οικ…