Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική νόσο από το Λύκειο Ελληνίδων. Η κατάθλιψη αγγίζει την Ξάνθη. Καρφίτσα δεν έπεφτε στο «Ελισσώ»
Ο συγγραφέας Σταμάτης Μαλέλης μοιράστηκε με το κοινό την βιωματική του εμπειρία με την κατάθλιψη. Με την κρίση η νόσος χτύπησε «κόκκινο» στην Ελλάδα
Το αισιόδοξο μήνυμα πως η κατάθλιψη, αυτός ο ύπουλος εχθρός της ψυχικής και σωματικής υγείας του σύγχρονου ανθρώπου, δεν είναι ανίκητη αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, αρκεί ο πάσχων να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί την ασθένεια και να καταφύγει σε ειδικούς για θεραπεία, ήταν το τελικό συμπέρασμα της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης με θέμα: «Η κατάθλιψη στην σύγχρονη εποχή». Την εκδήλωση που είχε στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση των Ξανθιωτών στο θέμα, διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο «Ελισσώ», με εισηγητές δύο έγκριτους και αναγνωρισμένους ψυχιάτρους, τον Δρ. Γιώργο Φλώρο, επιστημονικό συνεργάτη Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ και Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο και την κα Λαμπρινή Θεοδώρα Ακαλέστου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγο, Επιστημονική συνεργάτη του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή. Επίσης εισηγητής ήταν και ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΙ και συγγραφέας δύο βιβλίων με θέμα την κατάθλιψη κ. Σταμάτης Μαλέλης.
Η κατάθλιψη αγγίζει την Ξάνθη – Καρφίτσα δεν έπεφτε στο «Ελισσώ»
Μεγαλειώδης ήταν η προσέλευση του κοινού, ενδεικτικό της απήχησης που έχει το θέμα. Μπρος σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου δεν έπεφτε κυριολεκτικά …καρφίτσα, αρχικά ο κ. Μαλέλης μοιράστηκε με το κοινό την βιωματική εμπειρία του με το «τέρας», όπως αποκαλεί την κατάθλιψη στο ομότιτλο βιβλίο του που έχει γίνει και θεατρικό έργο. Αναφέρθηκε στη γνωριμία του με την νόσο, τα πρώτα συμπτώματα με τις κρίσεις πανικού, τον φόβο της αρρώστιας και του θανάτου και την δυσκολία να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα και την εργασία του. Με πολύ ειλικρίνεια περιέγραψε τον πολύχρονο αγώνα του να παλεύει με τα «θεριά μέσα του», τις φοβίες και τις ψυχώσεις του που του στερούσαν μια φυσιολογική ζωή, βλέποντας τον εαυτό του να βουλιάζει σ’ ένα τέλμα και σ΄ ένα φαύλο κύκλο ψυχοσωματικών καταστάσεων μέχρι να βρει το θάρρος αρχικά να παραδεχτεί την νόσο, να σταθεί στα πόδια του και να την αντιμετωπίσει απευθυνόμενος σε ειδικούς και τέλος να θεραπευτεί. Όπως σημείωσε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει κανείς την κατάθλιψη είναι να μοιραστεί το πρόβλημά του με τους ανθρώπους γύρω του, να παραδεχτεί ότι νοσεί και στην συνέχεια να απευθυνθεί σε ειδικούς ψυχιάτρους που θα του χορηγήσουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή: «Η κατάθλιψη θεραπεύεται, αρκεί να μιλήσουμε γι αυτή και να απευθυνθούμε σε ειδικούς ψυχιάτρους. Όπως φροντίζουμε το σώμα μας έτσι πρέπει να φροντίσουμε την ψυχή μας όταν αρρωστήσει», σημείωσε κ. Μαλέλης, προσθέτοντας ότι αυτή του η εμπειρία του έδωσε το κίνητρο να γράψει τα βιβλία και να κάνει περιοδείες ανά την Ελλάδα προσπαθώντας να βοηθήσει , να ενθαρρύνει τους ασθενείς ώστε να αναζητήσουν έγκαιρα αποτελεσματική θεραπεία.
Με την κρίση η κατάθλιψη χτύπησε «κόκκινο» στην Ελλάδα
Στην συνέχεια οι δυο ψυχίατροι έκαναν μια λεπτομερή παρουσίαση της νόσου ξεκινώντας από τις αιτίες που την προκαλούν. Όπως ανέφερε η κα Ακαλέστου το γενικευμένο άγχος και το στρες, σε συνδυασμό με την γενετική προδιάθεση του ατόμου είναι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μεγάλη επίδραση επίσης έχουν εξωγενείς παράγοντες όπως οικονομικά προβλήματα, πένθος από απώλεια αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο κ.λ.π. Όπως ειπώθηκε στην Ελλάδα της κρίσης παρουσιάζει ραγδαία αύξηση η κατάθλιψη καθώς επίσης και οι αυτοκτονίες που συνδέονται μ’ αυτή στο τελικό της στάδιο. Γι αυτό και είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κόσμου γι αυτή την επικίνδυνη νόσο που ωστόσο δεν είναι ανίκητη.
Μαριάννα Ξανθοπούλου