Φως στην πλατεία!
Φαίνεται λοιπόν πως οι δημοτικοί μας άρχοντες, όλων των πλευρών, πως δεν κυκλοφορούν βράδυ στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Γι’ αυτό και δεν αντιδρούν στην εικόνα μπαρ που δίνει η πλατεία. Βυθισμένη σ’ ένα μισοσκόταδο που φαίνεται ότι τους αρέσει. Αυτή όμως η εικόνα και η αίσθηση δεν αρέσει σε μας τους Ξανθιώτες. Που μας θυμίζει εικόνα του παρελθόντος των βουλγαρικών πόλεων.
Πάντως είναι απορίας άξιο γιατί δεν προχωρά ο δήμος στην απαραίτητη ενέργεια ανάδειξης της πλατείας και μέσω του φωτισμού.
Μάλλον θα αρέσει αυτό το μισοσκόταδο, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, διότι το θέμα έχει θιγεί κατ’ επανάληψη και λύση ακόμη δεν δόθηκε.
Γ.Δ.
Είναι επίσημο: Μπήκε η Άνοιξη
Από χθες και συγκριμένα στις 12.29 ώρα Ελλάδας έχουμε εαρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο που ανήκει και η χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια.
Την ίδια στιγμή ξεκίνησε το Φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο. Έτσι μπήκε και επίσημα η Άνοιξη του 2017. Και μπορεί ο καιρός να καλυτερεύει, ο ήλιος να λάμπει, τα λουλούδια ν’ ανθίζουν κι όλα αυτά τα φυσιολατρικά όμως στην χώρα μας αργεί να φτάσει η Άνοιξη. Με μια αξιολόγηση ανοιχτή, με μέτρα και αντίμετρα στο τραπέζι, με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα να μας πνίγει η Άνοιξη αργεί…
Μ.Ξ.
Απορίες και προβληματισμός
Παρέα φίλων συζητούσε σε αθλητικό στέκι σε καφέ τόσο το ισόπαλο αποτέλεσμα όσο και την πολύ μικρή παρουσία φιλάθλων της τοπικής ομάδας στο γήπεδο. Και τα δύο, αποτέλεσαν σοβαρά στοιχεία για να γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, με απόψεις, αναλύσεις, αλλά και προτάσεις.
Υπάρχει ένας διάχυτος προβληματισμός από τους αγνούς φιλάθλους και μια σειρά ερωτημάτων. Άραγε η διοίκηση της Ξάνθης προβληματίζεται κι αυτή ή μήπως δεν την απασχολεί το όλο θέμα;
Γ.Δ.
Άποψη της συνοικίας Σαμακώβ το 1947
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)
Η ρευματοκλοπή στο ζενίθ
Αφού η ρευματοκλοπή έφθασε στο ζενίθ σε πανελλήνιο επίπεδο, κι αφού το 2016 εντοπίστηκαν 10.616 κρούσματα και ο όγκος της κλεμμένης ενέργειας πολλαπλασιάστηκε, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προβληματίστηκε. Έστω και τώρα η ΔΕΔΔΗΕ έκατσε και έβγαλε τα στοιχεία της κλοπής τα οποία είναι απίθανα. Δηλαδή, για να κατανοηθεί το εύρος της κλοπής, σας λέμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που εν τέλει χάνεται, αντιστοιχεί στο σύνολο της ετήσιας ηλεκτροδότησης των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων!
Και μη παραξενευθείτε, διότι φαινόμενα ρευματοκλοπής έχουμε και εμείς εδώ στην Ξάνθη. Το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι αλλά η αντίδραση είναι δύσκολη. Απαιτεί την παρουσία αστυνομικών!
Και βέβαια, τα χρήματα που «χάνει» η ΔΕΗ, τα παίρνει από τους υπόλοιπους που πληρώνουν κανονικά. Κι αυτό, μέσω της υψηλής τιμής της κιλοβατόρας αλλά και των υπόλοιπων επιβαρύνσεων.
Γ.Δ.
Απόγνωση
Σοβαρές καταγγελίες και στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα ανθρωπιστικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη συμφωνία EE – Τουρκίας για το Προσφυγικό: Στους 69 έφθασαν οι θάνατοι προσφύγων στους καταυλισμούς της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο. Εννιά στις δέκα γυναίκες που φτάνουν στη Μόρια είναι σεξουαλικά κακοποιημένες, ενώ μόνο τον Ιανουάριο του 2017 αναφέρθηκαν 12 απόπειρες αυτοκτονίας και έξι περιστατικά αυτοτραυματισμού στις δομές φιλοξενίας. Επιπροσθέτως, με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών ή ανήλικων αγοριών που εκδίδονται καθημερινά για την επιβίωσή τους.
Κ.Η.
Επετειακή Διακήρυξη για την Αλληλεγγύη και την Ενότητα της Ε.Ε.: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…
Πριν 60 χρόνια στις 25 Μαρτίου 1957 στην Ρώμη, γεννήθηκε η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ολλανδία δεσμεύτηκαν να «θεμελιώσουν μια ένωση όλο και στενότερη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς». Το ερχόμενο Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 στη Ρώμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια της και θα κληθούν οι 27 πρωθυπουργοί να υπογράψουν την ιστορική Επετειακή Διακήρυξη, όπου θα δηλώσουν «αποφασισμένοι να ισχυροποιήσουν την Ένωση, χάρη σε μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ μας».
Μεγάλα λόγια δηλαδή γιατί η πραγματικότητα απέχει μακράν της αλληλεγγύης και της ενότητας. Για ποια αλληλεγγύη θα υπογράψουν δηλαδή όταν έχουν ξεζουμίσει ένα κράτος – μέλος όπως η χώρα μας και επιμένουν να το ξεζουμίζουν βάζοντας το Αμερικανικό ΔΝΤ να ζητάει όλο και περισσότερα στα εργασιακά, στο αφορολόγητο, στο ασφαλιστικό για να κλείσει αυτή η …ριμάδα η αξιολόγηση. Ποια ενότητα δηλαδή όταν στις 29 Μαρτίου ξεκινά η διαδικασία του Brexit. Ποια ενότητα και ποια ισοτιμία μεταξύ των χωρών όταν κόβει και ράβει το Βερολίνο και τίποτε δεν κινείται χωρίς να πάρει το πράσινο φως από το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε; Εν’ όψει την επετείου και εν’ όψει των μαρτυρίων του Ιώβ που περνάμε σαν χώρα με την αξιολόγηση η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να την υπογράψει της Επετειακή Διακήρυξη της Ρώμη ζητώντας να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο σε όλα τα κράτη-μέλη. Και είναι πολύ σωστό και πολύ λογικό γιατί πως μπορεί η χώρα μας να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών όταν καλείται να ικανοποιήσει τις πιο ασφυκτικές πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πλήττουν ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους!
Μ.Ξ.
Στερείς το ψωμί από 50 οικογένειες κυρία Επίτροπε – Ποιος νόμος το επιτρέπει αυτό;
Τρεις μήνες είναι απλήρωτοι 50 εργαζόμενοι στην Καθαριότητα απ’ όλους του δήμους του νομού μας επειδή η αναπληρώτρια Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Ξάνθη αρνείται να υπογράψει τα εντάλματα πριν- λέει στο «Ε» – αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο αν είναι συνταγματικός ή αντισυνταγματικός ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα και παρατείνει τις συμβάσεις τους μέχρι τέλος του 2017! Δηλαδή μια κυρία που κάθεται ωραία και καλά μέσα στο γραφείο της, που περνά το δημοσιοϋπαλληλικό της ωράριο, ξεφυλλίζοντας τους νόμους αποφάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί που δουλεύουν σε μια τόσο σκληρή και βρώμικη δουλειά για να έχουμε όλοι εμείς καθαρές τις γειτονιές μας και που παίρνουν το πολύ 600 – 700 ευρώ, δεν θα πληρωθούν παρότι προσλήφθηκαν με διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Στερεί δηλαδή φαγητό και τα προς το ζην από οικογένειες με μικρά παιδιά, με παιδιά που σπουδάζουν, με χίλιες δυο υποχρεώσεις…. Την ίδια στιγμή άλλοι συνάδελφοί τους όπως στην Αττική που είναι και οι περισσότεροι συμβασιούχοι έχουν υπογράψει και ενώ ο ίδιος ο υπουργός ο Πάνος Σκουρλέτης έχει καλέσει τους Επιτρόπους να εφαρμόσουν τον νόμο. Δηλαδή αυτοί οι Επίτροποι που αντιδρούν συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, οι οποίοι ενώ είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, αρνούνται να εφαρμόσουν νόμο του υπουργείου Εσωτερικών.
Από πού παίρνουν εντολές οι Επίτροποι αυτοί;
Μ.Ξ.
Γιατί δεν προχωράει τίποτα;
Το διαπιστώνουμε πολλές φορές, κυρίως αναφορικά με την δημόσια διοίκηση. Σε ένα τόσο πολύπλοκο θέμα η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι μία και μάλιστα απλή. Είναι πολλά τα κακώς κείμενα και εκτείνονται σε πολλές πλευρές και εκφάνσεις του κρατικού μηχανισμού. Και αναφερόμαστε στον κρατικό μηχανισμό γιατί αυτός αφορά όλους και απασχολεί όλους μας. Αν μια ιδιωτική επιχείρηση δεν λειτουργεί σωστά, κάποια στιγμή με μαθηματική ακρίβεια θα πάψει να υπάρχει. Η κρατική μηχανή όμως είναι εκεί. Πρόσφατη έρευνα για την πολυνομία στην Ελλάδα κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος και πόσο επηρεάζει τις δημόσιες υπηρεσίες. Υπάρχουν υπάλληλοι που δεν νοιάζονται να βρουν λύση σε ένα θέμα. Είναι όμως και πολλοί αυτοί που βρίσκονται ανάμεσα σε αντιφατικές νομοθεσίες, άρθρα που ‘’ακυρώνουν’’ προηγούμενα, τα οποία όμως δεν έχουν καταργηθεί και υποτίθεται ότι ισχύουν. Και μέσα σε όλο αυτό τον κακό χαμό σκέφτονται κάποια στιγμή: ‘’εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;’’. Αφήνουν λοιπόν τις υποθέσεις στην τύχη τους και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Ο μισθός θα μπει κανονικά στην ώρα του. Όχι όμως και ο μισθός αυτών που εξαρτώνται από την υπογραφή του, όπως οι υπάλληλοι στη καθαριότητα, ούτε και τα χρήματα των προγραμμάτων που περιμένουν πολλές επιχειρήσεις. Και μόλις μια επιστολή αρμόδιου φορέα, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο, χτύπησε το ‘’καμπανάκι’’ στους υπουργούς ότι εδώ κάτι συμβαίνει, αμέσως πήρε μπροστά η μηχανή. Αυτός πρέπει να είναι και ο ρόλος της διοίκησης. Να επιβλέπει και να παρεμβαίνει όπου υπάρχουν κωλύματα και ασάφειες, αλλά και αδιαφορία.
Χ.Δ.
Προς Θεού, όχι εκλογές!
Η αξιολόγηση φαίνεται πλέον ότι δεν κλείνει ούτε με σφαίρες, αφού τώρα έμειναν τα εργασιακά, δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι, μεγάλη μερίδα του κομματικού πελατολογίου της κυβέρνησης. Τους υπόλοιπους, μισθωτούς, επιχειρηματίες και συνταξιούχους μια χαρά μας τσάκισαν χωρίς πολλές αναστολές και τύψεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες στερεύουν μέρα με τη μέρα, παρά τα capital controls, τα οποία ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο ενδέχεται να σφίξουν πάλι. Και μέσα σε αυτό τον χαμό, με το μαχαίρι στον λαιμό της χώρας, κάποιοι συνεχίζουν να κόπτονται ότι η χώρα δεν αντέχει εκλογές. Ακόμη και οικονομολόγοι και αρθρογράφοι που μέχρι πριν μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν την λέξη εκλογές, τώρα έχουν σαφή θέση ότι όση και να είναι η ζημιά των εκλογών και της προσωρινής αποσταθεροποίησης, σίγουρα θα είναι μικρότερη από αυτήν που σταθερά διαγράφει η κυβέρνηση. Βέβαια, έχουν περάσει και οι 18 μήνες για εκλογές με λίστες, οπότε αν πάμε σε εκλογές με σταυρούς, πολλοί είναι αυτοί που θα… σταυρωθούν με άλλο τρόπο και θα χάσουν τις καρέκλες τους. Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση παίζει κορώνα-γράμματα το μέλλον της χώρας και την θέση της στον κόσμο και οι περισσότεροι απλά την χαζεύουμε να το κάνει.
Χ.Δ.