Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κραυγή αγωνίας από τους 50 συμβασιούχους της Ξάνθης

Κραυγή αγωνίας από τους 50 συμβασιούχους της Ξάνθης

1
ergazomenoi sdan

Απλήρωτοι 3 μήνες γιατί η Επίτροπος της Ξάνθης δεν θεωρεί τα Εντάλματα. Στάση εργασίας στα γραφεία του ΣΔΑΝ

Γαλανόπουλος: “Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο. Οι Επίτροποι κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα είναι αυτοί που αντιδρούν». Περιμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την συνταγματικότητα του νόμου 4410/2016 η Επίτροπος της Ξάνθης

Την σκληρή όσο και αδικαιολόγητη – όπως την χαρακτηρίζουν – στάση της Επιτρόπου να μην θεωρεί τα Εντάλματα πληρωμής, στερώντας τους μισθούς 3 μηνών, επιχειρούν να κάμψουν οι 50 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Καθαρότητα των δήμων Ξάνθης και Αβδήρων, προβάλλοντας τα επιχειρήματά τους που στηρίζονται κυρίως στον νόμο που έχει ψηφιστεί τον Οκτώβριο του 2016 και δίνει παράταση στις συμβάσεις τους μέχρι το τέλος του 2017. Έχοντας την στήριξη όλων των εργαζομένων καθώς και του πρόεδρου του Σωματείου Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθη κ. Δημήτρη Γαλανόπουλου, προέβησαν σε στάση εργασίας στο προαύλιο των κτιριακών εγκαταστάσεων των γραφείων του ΣΔΑΝ Ξάνθης συμμετέχοντας στην πανελλαδική στάση εργασίας και στην συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης αντιπροσωπεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εκλεκτικού συνεδρίου σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το θέμα.

Γαλανόπουλος: Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο.. Οι Επίτροποι κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα είναι αυτοί που αντιδρούν»

Να σημειώσουμε πως αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και πολλοί απ’ αυτούς έχουν συμπληρώσει εργασία 24 μηνών. Μιλώντας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο κ. Γαλανόπουλος τόνισε: «Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες οι εργαζόμενοι οι συμβάσεις των οποίων έχουν παραταθεί με νόμο. Παρά τις συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη ότι θα λυθεί το θέμα άμεσα, δυστυχώς δεν βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα. Οι Επίτροποι κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα είναι αυτοί που αντιδρούν στην θεώρηση των ενταλμάτων δεδομένου ότι στον νομό Αττικής που είναι και οι περισσότερο συμβασιούχοι οι περισσότεροι τα έχουν θεωρήσει».

Πολιτικές σκοπιμότητες με θύματα τους εργαζόμενους

Στο ερώτημα με ποια δικαιοδοσία οι Επίτροποι αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο και αν πίσω από την άρνησή τους υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες ο κ. Γαλανόπουλος απάντησε με ευθύτητα ότι θεωρεί πως αυτό που κάνουν κάποιοι Επίτροπου είναι παράνομο και πιθανόν να συνδέεται και με τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ταχθεί ενάντια στις μονιμοποίησες : «Κάποιοι επίτροποι θεωρούν ότι αν θεωρήσουν τα εντάλματα αυτών που συμπλήρωσαν 24 μήνες στην δουλειά και έχουν παραταθεί οι συμβάσεις τους ότι μονιμοποιούν τους εργαζόμενους Αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους καθώς οι συμβάσεις παρατάθηκαν με νόμο και καμιά σύμβαση δεν είναι παράνομη. Ενώ οι Επίτροποι θα έπρεπε να ελέγξουν την νομιμότητα των ενταλμάτων παρόλα αυτά συνεχίζουν να μην θεωρούν τα εντάλματα και αυτό είναι παράνομο. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες, το θέμα είναι ότι το πρόβλημα διαιωνίζεται και θύματα είναι οι εργαζόμενοι. Μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της και δια του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη και δια στελεχών της, στην μονιμοποίηση εργαζομένων με συμβάσεις πέραν των 24 μηνών». Καταλήγοντας ο κ. Γαλανόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στραφούν και νομικά κατά των Επιτρόπων για παράβαση καθήκοντος.

Οι εργαζόμενοι ξεσπούν: «Στερούμε τα βασικά από τις οικογένειές μας…»

Κυμπαρίδου Ανθούσα: «Από ανάγκη βρισκόμαστε εδώ. Κανένας δε είχε όνειρο να γίνει σκουπιδιάρης. Περάσαμε από διαγωνισμό με μόρια, με κριτήρια! Τα έχουμε ανάγκη αυτά τα χρήματα. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή! Κάνουμε ένα λειτούργημα, δεν είναι μόνο λειτούργημα το επάγγελμα του δάσκαλου, είναι και του σκουπιδιάρη που προφυλάσσει τον κόσμο από τις λοιμώξεις. Και το να παίρνεις 600 – 700 ευρώ δεν νομίζω ότι είναι τόσος μεγάλος μισθός! Το κάνουμε με όρεξη αλλά όχι να μας κρατάνε τον μισθό μας για οποιοδήποτε λόγο. Έχουμε οικογένειες είναι ανεπίτρεπτο αυτό να δουλεύεις σε μια τόσο δύσκολη δουλειά, να κινδυνεύει η ζωή σου κάθε μέρα και να μην πληρώνεσαι! Αν θεωρεί η Επίτροπος ότι είναι δίκαιο ας κάνει ότι καταλαβαίνει».

Γιάννης: «Προσλήφθηκα στις αρχές του 2015, έχω περάσει τους 24 μήνες στην δουλειά και είμαι 3 μήνες απλήρωτος. Μέσω ΑΣΕΠ προσλήφθηκα. Δεν ξέρουμε αν θα μας ανανεώσουν τις συμβάσεις μετά το 2017. Εμείς με βάση τον νόμο θεωρούμε ότι πρέπει να δουλεύουμε μέχρι το τέλος του 2017. Ο νόμος είναι ένας δεν μπορεί οι μισοί Επίτροποι να υπογράφουν και οι μισοί όχι. Αν συνεχίσουν έτσι σε λίγο θα είμαστε και ανασφάλιστοι…»

Κυριάκος: «Θέλω να ρωτήσω την κυρία Επίτροπο έχει παιδιά; Εμείς έχουμε όλοι παιδιά και αυτή την στιγμή πηγαίνουμε στο σπίτι με άδεια χέρια. Δεν μπορούμε να παρέχουμε τα βασικά στην οικογένεια. Αν ήταν τόσους μήνες απλήρωτη και δεν μπορούσε να παρέχει τα βασικά στα παιδιά της θα καταλαβαίνει.. Είμαστε όλοι ενωμένοι και θα αγωνιστούμε όλοι μαζί».

Μαρία: «4 παιδιά έχω …σπουδάζουν και δεν μπορώ να τα δώσω τα βασικά”

Τι απαντά η Επίτροπος στους συμβασιούχους

Το «Ε» απευθύνθηκε στην αν. Επίτροπο στην Ξάνθη, κα Παπαδοπούλου Λεμονθέα προκειμένου να δώσει μια απάντηση σ’ όλα αυτά και να εξηγήσει γιατί μπλοκάρει με την άρνησή της να υπογράψει τα Εντάλματα για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι συνάδελφοί της το κάνουν. Αρκέστηκε να πει ότι οι εργαζόμενοι έχουν την Πράξη στα χέρια τους και γνωρίζουν τον λόγο και σ’ όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουν την Πράξη, είπε πως πρέπει πρώτα ο νόμος 4410/2016 να τεθεί στην κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα αποφανθεί αν είναι συνταγματικός ή όχι. Μια διαδικασία που – όπως ανέφερε – δεν έχει ξεκινήσει. Σ’ ότι αφορά τους εργαζόμενους πρέπει να περιμένουν να αποφανθεί το Ελεγκτικό συνέδριο.Ζήσε Μάη (κι αν )δηλαδή…)

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…