Μετά την καριόκα… ο καβουρμάς
Συνήθως προηγείται το αλμυρό και έπεται το γλυκό, αλλά στην περίπτωση των προσπαθειών που κάνει το Επιμελητήριο Ξάνθης για την προώθηση τοπικών προϊόντων δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Στην Πανελλήνια Γενική Έκθεση που θα γίνει στην πόλη μας από τις 22 έως τις 26 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η κατασκευή του μεγαλύτερου θρακιώτικου καβουρμά, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 κιλά. Ο στόχος δεν είναι να φτάσει για να φάμε όλοι, αλλά για να αποτελέσει ένα ακόμη τοπικό προϊόν που φιλοδοξεί να μπει στο περίφημο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες. Μπορεί η καριόκα και ο καβουρμάς να μην φτιάχνονται αλλού, οπότε δεν έχουμε και ανταγωνισμό, αλλά όπως φάνηκε από την περσινή επιτυχία της καριόκας, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, συντονισμός και προσοχή στην λεπτομέρεια ώστε να δοθεί η πιστοποίηση. Και φυσικά και τώρα πιθανώς να ακουστούν διάφορα ειρωνικά και μειωτικά αναφορικά με το προϊόν και την προσπάθεια, αλλά -κακά τα ψέματα- πλέον κάθε προσπάθεια που προβάλει την πόλη, την περιοχή και τα προϊόντα της πρέπει να θεωρείται σημαντική. Και παρότι η έκθεση πέφτει σε περίοδο νηστείας για τους Ορθοδόξους, μάλλον θα είναι πολλοί αυτοί που θα σπεύσουν στο Αμοιρίδειο για να δοκιμάσουν το εκλεκτό ντόπιο έδεσμα.
Χ.Δ.
Νέα ήθη και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Το κολέγια ήταν στο μυαλό των περισσοτέρων η λύση για μαθητές που δεν πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πλέον όμως, μετά και τις περικοπές θέσεων από αρκετά ΑΕΙ της χώρας και μάλιστα από περιζήτητα τμήματα, τα ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού ‘’κυνηγούν’’ ακόμη και αριστούχους. Mε δέλεαρ κινήσεις όπως η χορήγηση υποτροφιών αριστείας που καλύπτουν εν μέρει ή και συνολικά τα δίδακτρα προς όσους υποψηφίους των ΑΕΙ γράψουν πολύ καλά στις επερχόμενες Πανελλαδικές, τα κολέγια στοχεύουν πλέον όχι μόνο σε μαθητές που δεν εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και σε αριστούχους, που εισάγονται ακόμα και σε υψηλόβαθμες σχολές αλλά μακριά από τον τόπο διαμονής τους, αφού τα έξοδα για τις οικογένειες είναι πλέον δυσβάσταχτα. Τα βασικά ‘’όπλα’’ στον αγώνα προσέλκυσης υψηλόβαθμων φοιτητών είναι ότι με υποτροφία οι σπουδές σε κολέγιο θα στοιχίσουν κατά πολύ φθηνότερα από όσα χρήματα θα χρειαζόταν ο ενδιαφερόμενος για να σπουδάσει σε άλλη πόλη, ακόμα και 75% λιγότερο υπό προϋποθέσεις. Το πλέον ισχυρό ‘’όπλο’’ ωστόσο είναι ότι τα κολέγια που ελέγχονται από το υπουργείο Παιδείας χορηγούν πτυχία μέσω των συνεργαζόμενων με αυτά πανεπιστημίων, υπό το καθεστώς της επαγγελματικής ισοδυναμίας. Δηλαδή, τα πτυχία τους είναι πια στην πράξη ισότιμα με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ – ΤΕΙ, κάτι που αποτελούσε ‘’φρένο’’ στο παρελθόν. Είναι και αυτό ένα δείγμα του πώς προσαρμόζεται η ιδιωτική εκπαίδευση στα σύγχρονα δεδομένα της χώρας, που κάνουν το θέμα των σπουδών ένα μεγάλο βάσανο για την τσέπη των γονιών.
Χ.Δ.
Άποψη του Συνοικισμού Σαμακώβ από τον Κόσυνθο το 1920. Αποστολέας του Δελταρίου ο Αλέκος Αλεβιζάτος
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)
Άλλο λόγια κι άλλο έργα
Προσωπικά δεν είχα πειστεί ότι υπάρχει πρόθεση στο αρμόδιο υπουργείο να υλοποιήσει την λεγόμενη Σιδηροδρομική Εγνατία. Όχι πως δεν χρειάζεται αυτή η σύνδεση Έβρου με Ηγουμενίτσα παράλληλα με την οδική Εγνατία. Ερμηνεύοντας όμως ρεαλιστικά την δήλωση τότε του υπουργού Σπίρτζη, αμφέβαλα διότι το προβλεπόμενο κόστος του έργου ήταν ιδιαίτερα υψηλό για τα οικονομικά δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα.
Δυστυχώς η αμφιβολία μου επαληθεύτηκε. Ο ίδιος ο υπουργός προχθές απάντησε με μισόλογα για το έργο όταν ρωτήθηκε. Εξομολογήθηκε μάλιστα πως το ήθελε το έργο πολύ να γίνει.
Τα έργα όμως, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται, πως απέχουν παρασάγγας από τα λόγια. Διότι τα λόγια δεν κοστίζουν…
Γ.Δ.
Θέμα προτεραιοτήτων
Φαντάζεται κανείς το ξάφνιασμα των παρισταμένων στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Εγνατίας Α.Ε. όταν δήλωσε ότι το ποσό της έκπτωσης που θα προκύψει από το διαγωνισμό για το τμήμα των 8,5χλμ του κάθετου άξονα θα διατεθεί για τη δημιουργία… ραδιοφωνικού σταθμού και την πολιτιστική Εγνατία!!
Πάλι καλά που δεν είχαμε και λιποθυμίες. Είναι προφανές ότι η έκπτωση που θα προέλθει από τα 45 εκ. ευρώ πως θα «αξιοποιηθεί» αναλόγως. Διότι μιλάμε πλέον για μεγάλο ποσό, πολύ μεγάλο για να δικαιολογεί ραδιοφωνικό σταθμό. Αντί δηλαδή το ποσό της έκπτωσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του υπόλοιπου δρόμου του κάθετου άξονα, θα ξοδευτεί για να γίνει ραδιοφωνικός σταθμός!
Ποιος λογικός άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα μπορεί να το δεχτεί αυτό; Ποιος μπορεί να μην σκεφτεί ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτή τη δικαιολογία του ραδιοσταθμού;
Διότι και 10% έκπτωση να δώσει κάποιος για το έργο (που είναι η μικρότερη) σημαίνει ότι αντιπροσωπεύει 4,5 εκ ευρώ! Και σίγουρα ραδιοφωνικό σταθμό στήνεις με 200.000 ευρώ για να έχει μεγάλη εμβέλεια. Και σιγά τώρα το ρόλο και την αποστολή ενός σταθμού που θα ενημερώνει για την κατάσταση του δρόμου!!!
-Λυπάμαι και ντρέπομαι μαζί για τη δικαιολογία. Είναι δυνατόν να την πιστέψει κάποιος; Είναι δυνατόν να λέγονται τόσο «χοντρές» ιστορίες; Είναι αυτές προτεραιότητες για την περιοχή μας; Ένας Ρ/Σ, θεέ μου. Θα μας τρελάνουν…
Γ.Δ.
Λίγος σεβασμός
Είναι ένα γεγονός που δυστυχώς συμβαίνει παντού στη χώρα μας κι όχι μόνον στην Ξάνθη. Δηλαδή, εμφανίζονται σήμερα κάποιοι, ως προστάτες, ως θαυμαστές γι’αυτό που πριν χρόνια πολεμούσαν με τον χειρότερο τρόπο.
Αφορμή για τα παραπάνω μου έδωσε πρωινό τηλεφώνημα του φίλου της στήλης ο οποίος ως απόλυτα ενημερωμένος και με μνήμη γερή, ανέτρεξε στο βιβλίο του πρώην Νομάρχη Κων/νου Θανόπουλου με τον τίτλο «Πορεία αντίθετα». Στο βιβλίο αυτό ο Κ. Θανόπουλος αναφέρει όλο το ιστορικό για την λεγόμενη σήμερα Παλιά Πόλη, τότε Παραδοσιακό Οικισμό. Μας θύμισε ο συμπολίτης μας τον αγώνα του Θανόπουλου για να χαρακτηρίσει ως Παραδοσιακό τον Οικισμό, τις αντιρρήσεις και τις επιθέσεις μερίδας Ξανθιωτών που με χυδαίο τρόπο προσπάθησαν να σταματήσουν την όλη προσπάθεια η οποία – ευτυχώς- είχε αίσιο τέλος.
Σήμερα λοιπόν, οι άνθρωποι αυτοί, όσοι ζουν, διότι αρκετοί πέθαναν, είναι υπερήφανοι για την Παλιά Πόλη, την επιδεικνύουν στους επισκέπτες τους και καμαρώνουν όταν επαινούν την ομορφιά και διατήρηση της Παλιάς Πόλης. Ανθρώπινο; Ίσως. Όμως η μνήμη και τα γεγονότα υπάρχουν, τα γνωρίσαμε, τα βιώσαμε και όσους εναντιώθηκαν γνωρίζουμε. Δεν τους ζητούμε να μετανοήσουν με μια συγγνώμη. Όμως ας μην προκαλούν κιόλας. Το ποιοι ήταν υπέρ του Οικισμού (οι λιγότεροι) και ποιοι κατά, είναι γνωστό. Οι πρώτοι χαίρονται γι’ αυτό που διασώθηκε και σεμνύονται. Οι δεύτεροι μιλούν, φλυαρούν και ψεύδονται για λόγους ενοχής. Όσοι ζουν.
Όλα τα παραπάνω σαν μια υπενθύμιση. Διότι και οι πόλεις έχουν τη δική τους ιστορία.
Γ.Δ.
Σύντομα κοντά σας
Αν ρωτάτε ποια θα είναι σύντομα κοντά για να τα απολαύσουν κυρίως οι μερακλήδες, σας απαντώ ότι οσονούπω έρχονται για να μείνουν τα γνωστά «φρουτάκια». Όποιος αδαής ρωτήσει τι είναι τα «φρουτάκια», του λέμε πως δεν είναι ποικιλία φρούτων εποχής πλυμένα και καθαρισμένα. Και πως έχει μείνει πίσω στις εξελίξεις και χρειάζεται επειγόντως σεμινάρια επιμόρφωσης επί των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών. Κοινώς, κουλοχέρηδων.
Μάλιστα κύριοι. Τα «φρουτάκια» επιστρέφουν. Νόμιμα και με τη βούλα του κράτους και θα είναι στο φως κι όχι στα κρυφά και παράνομα.
-Καλώς να τα δεχτούμε λοιπόν τα λαϊκά καζίνο. Αυτά όντως μας έλειπαν από τη ζωή μας…
Γ.Δ.
«Πονάει δόντι κόβει κεφάλι» κ. Γερόπουλε;
Μας αρνήθηκε την τηλεφωνική συνέντευξη ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αχιλλέας Γερόπουλος, επικαλούμενος ως δικαιολογία την διαστρέβλωση που έκανε σε δηλώσεις του κάποιος δημοσιογράφος! Έτσι ως διοικητής νοσοκομείου που είναι, εφάρμοσε την τακτική… πονάει δόντι κόβει κεφάλι! Συγγνώμη είναι λογική αυτή; Είναι λογικό, σωστό και δίκαιο να …τσουβαλιάζουμε όλους τους δημοσιογράφος έτσι άκριτα επειδή κάποιος του χώρου δεν έκανε σωστά την δουλειά του ή έτσι όπως την έκανε τέλος πάντων δεν άρεσε στον κ. Διοικητή; Πώς νομιμοποιείται κάποιος θεσμικός εκπρόσωπος να αρνείται την επίσημη πληροφόρηση επί δικαίω και αδίκω; Και δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που συμβαίνει αυτό αλλά η αντιμετώπιση του φαινομένου κατ’ αυτό τον τρόπο είναι τουλάχιστον ατυχής και άδικη για τους υπολοίπους δημοσιογράφους όπως επίσης και για την τοπική κοινωνία που στερείται την άμεση ενημέρωση.
Μ.Ξ.
Τα υπόλοιπα των εκπτώσεων να χρησιμοποιηθούν για έργα βελτίωσης και όχι για ραδιόφωνα…
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του προέδρου της Εγνατίας Απόστολου Αντωνούδη σε σχετικό ερώτημα αν προτίθεται η Εγνατία να κάνει κάτι στο γνωστό… ανεμοδαρμένο σημείο στον Κομψάτο (λίγο πριν τον Ίασμο) που δημιουργεί προβλήματα κάθε τόσο στην κίνηση των οδηγών και ευθύνεται για το κλείσιμο της Εγνατίας πολύ συχνά. Είπε πως όταν σχεδιαζόταν ήταν γνωστό ότι στο σημείο αυτό θα δημιουργούνταν αυτό το πρόβλημα παρόλα αυτά δεν επιλέχθηκε κάποια άλλη λύση και κατά συνέπεια θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ’ αυτό γιατί δεν επιδέχεται παρέμβασης. Αίσθηση επίσης προκάλεσε και όταν ο Κώστας Ζαγναφέρης ζήτησε την δέσμευση της Εγνατία Α.Ε.ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις εκπτώσεις στη δημοπράτηση των 45 εκ. για τον κάθετο της Ξάνθης (8,5χιλιομετρα) να χρησιμοποιηθούν για έργα βελτίωσης των υπολοίπων οδικών τμημάτων ο κ. Αντωνούδης …σφύριξε αδιάφορα, λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά της Εγνατίας αυτή αλλά των Αρχών που χρηματοδοτούν το έργο είπε, ωστόσο ότι έχουν σκοπό να κάνουν …ραδιοφωνικό σταθμό και την …πολιτιστική δράση «πολιτιστική Εγνατία». Μα αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί για το συγκεκριμένα έργο και αν αυτό κοστίσει λιγότερο τι πιο λογικό να χρησιμοποιηθούν γι αυτό; Τι δουλειά έχουν τα ραδιόφωνα; Δεν φτάνει δηλαδή που μας ρίχνουν και ο κάθετος ο δικός μας θα είναι …παρόμοιων προδιαγραφών αλλά όχι ίδιων με της Κομοτηνής θα χρησιμοποιήσουν και τα υπόλοιπα των εκπτώσεων για να διαφημιστούν και όχι για τον ίδιο τον δρόμο!
Μήπως κ. Ζαγναφέρη που ορθώς το έθεσες, θα έπρεπε να αναλάβεις δράση;
Μ.Ξ.