Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 4 νέα «Ιατρεία της γειτονιάς» στην Ξάνθη

4 νέα «Ιατρεία της γειτονιάς» στην Ξάνθη

0
giatros

Κατατέθηκε η τροπολογία από τον υπουργό Υγείας για την σύσταση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ)

Θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας πρωί – απόγευμα σ’ όλους τους πολίτες – 3.000 προσλήψεις για την λειτουργία των ΤοΜΥ

Το θεσμό του «οικογενειακού γιατρού» ενεργοποιεί η κυβέρνηση ιδρύοντας 239 συνολικά «ιατρεία της γειτονιάς», 4 από τα οποία – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας – περιμετρικά σε γειτονιές της Ξάνθης. Πρόκειται για τις επονομαζόμενες Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤοΜΥ), οι οποίες θα παρέχουν εξωνοσοκομειακή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και θα είναι στελεχωμένες με 10 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ήδη κατατέθηκε τροπολογία στην Βουλή από τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι το ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη(31 Ιανουαρίου).

Θα ιδρυθούν 4 Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Ξάνθη – Θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας πρωί – απόγευμα σ’ όλους τους πολίτες

Το εγχείρημα θα λειτουργήσει πιλοτικά και εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου για αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων. Όπως έγινε γνωστό, θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα καλυφθεί με κοινοτικούς πόρους. Οι ΤοΜΥ θα λειτουργούν πρωί και απόγευμα και η πρόσβαση για τους πολίτες θα είναι καθολική, δωρεάν και με ίσους όρους κάλυψης. Θα είναι στελεχωμένες με γιατρούς ειδικοτήτων και γενικής ιατρικής, οι οποίοι θα εξετάζουν, θα συνταγογραφούν είτε θα παραπέμπουν για περαιτέρω εξετάσεις (μικροβιολογικές ακτινολογικές κ.λ.π.) στο ΠΕΔΙ κι όταν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τα Ιατρεία αυτά θα φιλοξενηθούν είτε σε δημόσια είτε σε δημοτικά κτήρια είτε ακόμη και σε ιδιωτικά επί μισθώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ήδη έχουν εντοπιστεί τα 3 κτήρια στην Ξάνθη και κινούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες. Άλλωστε αυτό αποτέλεσε και θέμα συζήτησης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Υπεάρχης της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης κ. Πλωμαρίτης με τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο: «Προχωράμε παρά τα προβλήματα να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας δίνοντας έμφαση τους χώρους της Υγείας και της Παιδείας. Γίνεται στελέχωση των μονάδων υγείας με προσλήψεις γίνεται εξορθολογισμός και σταμάτησαν οι μίζες και οι υπερτιμολογήσεις που φόρτωσαν με 85δις το δημόσιο χρέος μας. Σήμερα το νοσοκομείο της Ξάνθης δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ!», σημειώνει ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης που κλήθηκε να αναφερθεί στο θέμα.

3.000 προσλήψεις για την λειτουργία των ΤοΜΥ

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την τροπολογία το ετήσιο κόστος ανά ΤοΜΥ θα είναι φέτος 51.540 ευρώ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ στην πλήρη του ανάπτυξη, το σύστημα εκτιμάται ότι θα κοστίζει ετησίως πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο τετραετούς συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, με αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σε περίπτωση μη κάλυψης του κόστους από κοινοτικούς πόρους, το ποσό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι «Τοπικές Ομάδες Υγείας» στελεχώνονται από επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εκτιμώνται (σε πρώτη φάση) σε περισσότερους από 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Θα έχουν συμβάσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Κάθε μονάδα θα διαθέτει τουλάχιστον έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο, έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό. Για τον καθορισμό των αποδοχών τους, θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας και Οικονομικών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…