Σχόλια 15/03/17

0
plateia-tzami-roloi
Καλοκαιρινοί τουρίστες στην Ξάνθη
Εξαιρετικής σημασίας και βαρύτητας είναι η πραγματοποίηση του 1ου συνεδρίου για το «Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού» που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και η ΕΕ στη Θράκη, και μπορεί μεν να πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη (λόγω της σύνδεσης της περιοχής με το μετάξι, αλλά και των δυνατοτήτων φιλοξενίας του συνεδρίου και πρόσβασης των επισκεπτών), ωστόσο η ανάληψη μιας τέτοιας διοργάνωσης ευνοεί το σύνολο της ΠΑΜΘ, αφού προβάλλεται η περιοχή και μπαίνει «στο χάρτη» για ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Τώρα βέβαια, εξελίξεις στα τουριστικά θέματα είχαμε και για την Ξάνθη στη διεθνή έκθεση του Βερολίνου, αφού, σύμφωνα με τις συνεννοήσεις που είχε ο Μιχάλης Αμοιρίδης, μαζί με τους Σκανδιναβούς που θα επισκέπτονται κάθε Τετάρτη την πόλη και τα Στενά του Νέστου, κάθε Σάββατο θα έρχονται το καλοκαίρι γκρουπ Βρετανών για να περιηγούνται στην Παλιά Πόλη και τα Άβδηρα.
Η Ξάνθη μπορεί να μην είναι… «τοπ» καλοκαιρινός προορισμός, αλλά όσο οι επισκέπτες γνωρίζουν την περιοχή, δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ε.Δ.


Ερωτήσεις χωρίς κριτική για την ώρα
Ήπια και χωρίς επικρίσεις ήταν η δήλωση της τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκης Κεραμέως, η οποία, αν και με αργά αντανακλαστικά, καταθέτει ερωτήματα σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία της μειονότητας. Συγκεκριμένα, αναρωτιέται ποια ορίζεται ως μητρική γλώσσα και πώς, οι εν λόγω συνεργάτες-διερμηνείς, θα επιλέγονται, αφού μοναδική προϋπόθεση είναι η κατοχή τίτλου ΑΕΙ, χωρίς καμία περαιτέρω απαίτηση ως προς το αντικείμενο σπουδών.
Την ίδια ώρα, ελλείψει περισσότερων διευκρινίσεων, η ίδια συζήτηση γίνεται και στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, αφού δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ούτε ποιοι θα είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος.
Ε.Δ.


Η κεντρική πλατεία της Ξάνθης από διαφορετική γωνία λήψης. Πίσω από τον μιναρέ το ρολόι της κεντρικής πλατείας
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Αποκλείουν τις γυναίκες
Για σκεφτείτε το λίγο παρακαλώ. Ποιος είναι πιο κατάλληλος για να ρυθμίζει τα της καθαριότητας μιας πόλης. Ο άνδρας ή η γυναίκα; Η απάντηση είναι η γυναίκα σαφέστατα. Κι όμως, χρόνια τώρα, κανείς δήμαρχος δεν έχρισε γυναίκα υπεύθυνη του τομέα καθαριότητας. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί δεν θεωρούν σοβαρή υπόθεση την Καθαριότητα; Ή μήπως νομίζουν πως οι γυναίκες δεν είναι ικανές να διαχειριστούν έναν τέτοιο τομέα όπως τα σκουπίδια και ο καθαρισμός της πόλης;
Είμαστε σίγουροι πως θα έπρεπε να δοθεί η ευκαιρία σε μια γυναίκα για ν’ αποδείξει ότι και μπορεί να τα καταφέρνει μια χαρά. Για να δούμε πότε θα ζήσουμε αυτήν την αλλαγή νοοτροπίας.
Γ.Δ.


Επεκτείνεται
Πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή μας πληροφόρησε ότι το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης πως επεκτείνεται. Δεν εννοούμε την ενοικίαση του διπλανού κτιρίου του σημερινού στην οδό Χατζησταύρου στο οποίο ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης. Όχι. Εννοούμε κτίριο πάλι επί της Χατζησταύρου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει κάποιες αίθουσες. Μάλλον αυξήθηκαν σημαντικά οι μαθητές, δεν χωρούν στο παλιό κτίριο και η διεύθυνση θα καλύψει τις ανάγκες στέγασης με ενοικιαζόμενα κτίρια τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο.
Γ.Δ.


Κι άλλος σωτήρας
Ομολογώ πως δεν μπόρεσα κι ούτε μπορώ ακόμη να ερμηνεύσω την απόφαση του Σάββα Τσιτουρίδη (τον θυμάστε;) να κάνει – κι αυτός – κόμμα!
Θα μας τρελάνουν τελικά όλοι αυτοί οι σωτήρες. Βάλθηκαν να μας σώσουν χωρίς να μας ρωτήσουν βέβαια. Στην δε ερώτηση φίλου από πού ξεφύτρωσε έτσι ξαφνικά ο Σάββας και μας πρόσφερε άλλο ένα κόμμα, αδυνατώ ν’απαντήσω. Συνεχίζω ν’ απορώ ακόμη…
Γ.Δ.


Έτσι είναι δυστυχώς…
Παραδόθηκε ολοκληρωμένο πλέον στην κυκλοφορία το έργο του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα. Ένα έργο που ξεκίνησε να δρομολογείται ταυτόχρονα με τον κάθετο άξονα της Ξάνθης δηλαδή πριν 15 συναπτά έτη. Κι ενώ αυτό έστω και με μεγάλη καθυστέρηση ολοκληρώθηκε ο δικός μας κάθετος τώρα θα δημοπρατηθεί το πρώτο κομμάτι και με την ίδια λογική σε άλλα 15 χρόνια θα ολοκληρωθεί! Βέβαια ας μην είμαστε και πλεονέκτες καθώς έχουμε την εναλλακτική μας τον τουριστικό δρόμο του Αγίου Κωνσταντίνου – Θερμών αλλά βέβαια δεν είναι το ίδιο. Φαίνεται πως οι πολιτικοί της Ροδόπης έχουν πιο μεγάλη πρόσβαση στα υπουργεία και είναι πιο αποτελεσματικοί στις παρεμβάσεις τους. Οι δικοί μας πολιτικοί διαχρονικά ένα μεγάλο έργο στον νομό δεν έκαναν. Εμπνεύστηκαν όμως δεν ολοκλήρωσαν. Είτε αυτό λέγεται κάθετος άξονας, είτε αρδευτικό της πεδιάδας της Ξάνθης. Και το χειρότερο είναι πως δεν στήριξαν ότι αναπτυξιακό υπήρχε…
Γιατί οι αλήθειες πρέπει να λέγονται όσο κι αν πονάνε…
Μ.Ξ.


Η συζήτηση για την Σαρία και τις αρμοδιότητες του Μουφτή και η πρόταση Συρίγου – Υπέρ αυτής ο δικηγόρος Κ. Γούναρης
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε στο Ίδρυμα Τσάτσου στην Αθήνα που αφορούσε την Σαρία, τον Μουφτή και τις αρμοδιότητές του. Όπως αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο δικηγόρος Κώστας Γούναρης που έχει ασχοληθεί με το θέμα στα αξιοσημείωτα ήταν η παρουσία δύο Υπουργών Παιδείας (πρώην και νυν) και της πρώην Υφυπουργού Παιδείας, η απουσία πολιτικών από όλα τα υπόλοιπα κόμματα και η παρουσία και τοποθέτηση τριών μειονοτικών βουλευτών (πλην των εισηγητών Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ μίλησε και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ). Σ’ ότι αφορά τα συμεράσματα της συζήτησης ο κ. Γούναρης σημειώνει: Επανάληψη – έστω και σε υψηλότερο επίπεδο – της ίδιας συζήτησης με τα ίδια επιχειρήματα, που γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια. Κανείς δεν υπεραμύνεται του συστήματος αυτού απονομής της δικαιοσύνης, όλοι συμφωνούν ότι πάσχει, διαφωνούν όμως στον τρόπο αντιμετώπισης (άλλοι θέλουν κατάργηση, άλλοι βελτίωση). Παρόλα αυτά όλα παραμένουν ίδια, απαράλλακτα και αμετακίνητα. Επιτέλους ας αλλάξει κάτι, έστω και το παραμικρό. Γιατί μόνο με τη συζήτηση προβλήματα δεν λύνονται. Στα πολύ ενδιαφέροντα της βραδιάς: Η πρόταση του καθηγητή Άγγελου Συρίγου. Να νομοθετηθεί ως κανόνας η δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων (με εφαρμογή του Α.Κ.) για τις οικογενειακές και κληρονομικές διαφορές των μουσουλμάνων και μόνο εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν να δικάζονται από το Μουφτή και τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο. Δηλαδή να ισχύει και για τους μουσουλμάνους ο γενικός κανόνας και να υπάρχει δυνατότητα να υπαχθεί κάποιος, εφόσον το επιθυμεί, στην εξαίρεση. Ας κάνουμε τουλάχιστον αυτό».
Μ.Ξ.


Χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα;
Όταν ακούμε για χειμερινό τουρισμό το μυαλό μας συνήθως πάει σε πολυτελή σαλέ στις Άλπεις, σε μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα, σε υπερσύγχρονα λιφτ και τελεφερίκ. Είναι κι αυτά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά χειμερινός τουρισμός. Η ταινία του Κώστα Παπανικολάου Frozen Ambrosia που προβλήθηκε την Δευτέρα στο ΙΘΤΠ ανέδειξε και άλλες πλευρές του χειμερινού τουρισμού. Η Ελλάδα έχει αυξομειώσεις στις θερμοκρασίες και στον καιρό και δεν προσφέρεται για το γνωστό χιόνι ‘’πούδρα’’ που μανιωδώς κυνηγούν οι σκιέρ. Έχει όμως, όταν θέλεις να το βρεις, υπέροχα μέρη που σε αποζημιώνουν πολλαπλά. Στην ταινία μίλησαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί σκιέρ που ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη και δήλωσαν ότι τα τοπία, το φαγητό, η φιλοξενία, οι παραδόσεις που αντίκρισαν, ακόμη και η πορεία για να ανέβουν ένα υπέροχο βουνό όπως ο Όλυμπος, και όχι μόνο, τους αποζημίωσαν σε τέτοιο σημείο, που στο τέλος λίγο τους ένοιαζε αν θα κάνουν σκι. Στόχευση χρειάζεται λοιπόν στο τι έχουμε, τι μπορούμε να προσφέρουμε και αυτό να αναδείξουμε. Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού με πίστες χιλιομέτρων και χιόνι την μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου. Ούτε και να κυνηγούμε μανιωδώς τις μόδες. Όπως είπε και ο πρόεδρος του ΕΟΣ Γιάννης Χαραλαμπίδης: «Αν ψάξει κανείς στα σπίτια των Ξανθιωτών θα βρει πάνω από χίλια άτομα να έχουν χιονοπέδιλα και εξοπλισμό γιατί πριν 30 χρόνια είχε γίνει μόδα». Οι μόδες έρχονται και παρέρχονται. Με τους ανθρώπους που είδαμε και ακούσαμε χθες μπορούμε τουλάχιστον να ελπίζουμε.
Χ.Δ.


Νομοθεσία, περιβάλλον και… πράσινα άλογα
Ένα άλλο θέμα που προέκυψε από την ταινία Frozen Ambrosia ήταν αυτό της νομοθεσίας και της προστασίας του φυσικού πλούτου. Ο CP στην ταινία καταγράφει μια παράνομη αμερικανική εταιρεία που έφερε ελικόπτερο στον Όλυμπο, παρκαρισμένο στην αυλή ενός ξενοδοχείου, για να ανεβάζει πλούσιους αναβάτες στις κορυφές και να κάνουν μόνο την κατάβαση. Στην ερώτηση του Νίκου Γερμαντζίδη προς τον Μιχάλη Στύλλα, που έχει το καταφύγιο ‘’Κάκκαλος’’ στον Όλυμπο στα 2.600 μ., πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια δραστηριότητα σε περιοχή που είναι εθνικός δρυμός, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Στην Ελλάδα ζούμε. Οι νόμοι είναι ελαστικοί». Οι ντόπιοι πολιτευτές της περιοχής όταν ο αμερικανός τους ρώτησε αν μπορεί να το κάνει, του είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, θα ‘’καθαρίσουν’’ αυτοί. Η συζήτηση όντως ήταν γόνιμη και αναδείχθηκαν πολλά προβλήματα, αγκυλώσεις και ελλείψεις ακόμη και στην νομοθεσία, που ακόμη και όταν υπάρχει δεν εφαρμόζεται.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται…