Επιτυχής κρίθηκε η πρώτη άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμού – Σε σκηνές του στρατού στο προαύλιο ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές
Μεγάλη κινητοποίηση ΕΚΑΒ, αστυνομίας και στρατού – Διασώσεις και απεγκλωβισμοί από την Πυροσβεστική
Μπορεί να αναφερόμαστε συχνά σε προβλήματα της δημόσιας Υγείας, σε ελλείψεις στα νοσοκομεία και ταλαιπωρία στην νοσηλεία των ασθενών. Αναλογιστήκαμε όμως τι θα συνέβαινε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο αν για παράδειγμα είχαμε κάποιο ισχυρό σεισμό; Αυτό το σενάριο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χθες οι άνθρωποι του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου ‘’επιστημονικής φαντασίας’’ σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η χώρα μας. Η άσκηση ετοιμότητας προέβλεπε σεισμό που έπληξε την Ξάνθη, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην Μαιευτική Κλινική και το Χειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση που απαιτήθηκε για την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης και οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας με τη συνεργασία του Νοσοκομείου Ξάνθης, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας και εθελοντικών οργανώσεων διασωστών.
Σε σκηνές οι Πρώτες Βοήθειες, κρεβάτια του Χειρουργικού, εικονικοί και πραγματικοί ασθενείς
Για την ολοκλήρωση της άσκησης στο πίσω προαύλιο του Νοσοκομείου στήθηκαν τέσσερεις σκηνές που φιλοξένησαν τις επιμέρους κλινικές, ενώ το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ακολουθούσε τις οδηγίες των συντονιστών, που συμβουλεύονταν το σενάριο και τα βήματα που ακολουθούνται. Με προσοχή μετέφεραν εκτός δωματίων εικονικούς και πραγματικούς ασθενείς, φροντίζοντας για την ασφάλειά τους. Το πιο εντυπωσιακό μέρος της άσκησης αφορούσε την παρέμβαση της Πυροσβεστικής, η οποία κλήθηκε σαν σε πραγματικό περιστατικό ώστε να υπολογιστεί ο χρόνος μετάβασης των οχημάτων. Με τρία μεγάλα οχήματα, αρκετούς άντρες και γερανοφόρο βρέθηκε στο νοσοκομείο επιχειρώντας να απεγκλωβίσει προσωπικό από τον ανελκυστήρα, έναν ασθενή που δεν μπορούσε να κινηθεί από τον πρώτο όροφο, ο οποίος κατήλθε με ειδικό φορείο, και έναν περιπατητικό ασθενή που μεταφέρθηκε με το μεταλλικό ‘’καλάθι’’ του γερανού. Κατόπιν ανέλαβαν οι άνδρες του ΕΚΑΒ για την μεταφορά των σοβαρότερων περιστατικών σε άλλα ασφαλή νοσοκομεία, ενώ σε όσες περιπτώσεις κρίθηκε απαραίτητα παρείχαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε κούκλα-ασθενή.
Ικανοποίηση των εμπλεκομένων φορέων για τα αποτελέσματα της άσκησης
Παρών στην άσκηση ήταν ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ Ν. Παπαευσταθίου, που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο και την εφαρμογή των έκτακτων σχεδίων για όλα τα ενδεχόμενα, ο οποίος και επέβλεψε τις αντίστοιχες ασκήσεις σε όλα τα Νοσοκομεία της ΑΜ-Θ τις τελευταίες μέρες. Όπως ανέφερε, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων ήταν άψογη, συνεχάρη τους συμμετέχοντες, αλλά παράλληλα επεσήμανε ότι στόχος δεν είναι μόνο να επιδοκιμάσει, αλλά να επισημάνει τυχόν ατέλειες που μπορούν να βελτιωθούν. Χαρακτήρισε σωστή την αντίδραση του προσωπικού του Νοσοκομείου αλλά και όλων όσοι συμμετείχαν και δήλωσε ικανοποιημένος από τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Αρχιπύραρχος, Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ Ν. Ρήγος, τονίζοντας ότι η Πυροσβεστική μπορεί να είναι σε συνεχή επιφυλακή εκ φύσεως, αλλά σε παρόμοιες περιπτώσεις δοκιμάζει κυρίως το επίπεδο της συνεργασία της με τους υπόλοιπους φορείς, το οποίο έκρινε ότι ήταν πολύ υψηλό.
Αχ. Γερόπουλος: «Προτείνουμε στην Διοίκηση του ΕΚΕΠΥ να γίνονται σε ετήσια βάση οι ασκήσεις αυτές»
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης, Αχιλλέας Γερόπουλος, σημείωσε από την πλευρά του ότι η πρώτη αυτή άσκηση ήταν μια καλή ευκαιρία να ενωθούν οι δυνάμεις όλων αυτών των φορέων, ενώ διαπίστωσε την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου που ενήργησαν, τις οποίες και ευχαρίστησε. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια τέτοια άσκηση από την ίδρυση του Νοσοκομείου και είμαστε στη διάθεση του ΕΚΕΠΥ για κάτι αντίστοιχο κάθε χρόνο, ίσως και με άλλα παρόμοια σενάρια, όπως αυτό της πυρκαγιάς».
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ