Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παλιά πόλη και τα προβλήματά της

Παλιά πόλη και τα προβλήματά της

0
palia poli trapez1

Ο οικισμός της παλιάς Ξάνθης είναι “Προστατευόμενος”;

Όταν είναι ένας “προστατευόμενος” εξυπακούεται ότι τυγχάνει του ενδιαφέροντος και της μέριμνας του “προστάτη” ώστε τα ελλείποντα του να αναπληρώνονται και τα ασθενή του να θεραπεύονται προκειμένου να αποδεικνύεται ότι είναι πράγματι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ. Στην περίπτωση όμως της παλιάς Ξάνθης δυστυχώς δεν είναι προστατευόμενος αλλά καταδυναστευόμενος. Και τούτο γιατί αφήνουν τα σπίτια να ερημώνουν και να καταρρέουν από τον πανδαμάτορα χρόνο χωρίς να λαμβάνεται καμιά μέριμνα από την πολιτεία και το Δήμο όχι για την αναστήλωση αλλ΄ ούτε καν για την στήριξη των ετοιμόρροπων. Επομένως είναι κοροϊδία να λέμε ότι είναι προστατευόμενος. Αλλά και την τυχόν ιδιωτική πρωτοβουλία για επιδιόρθωση των κατοικιών τους την περνούν από χίλια μύρια κόσκινα με συνέπεια να αγανακτούν οι κάτοικοι και να προτιμούν να τα εγκαταλείψουν παρά να περιμένουν επί 5 και πλέον χρόνια για μια άδεια. Και για να μην κουράζω περισσότερο δεν επιτρέπουν ” ΜΗΔΕ ΚΕΡΑΜΟΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙΝ ΜΗΔΕ ΚΑΡΦΟΣ ΒΑΛΕΙΝ” Συγκεκριμένα πέρυσι θέλησα να αλλάξω 5-10 κεραμίδια σε μια αποθήκη μου και χρειάσθηκε να περάσω από ένα σωρό διατυπώσεις, να υποβάλω μελέτη από μηχανικό, σχέδιο, με κατόψεις και προσόψεις , φωτογραφίες κ.λπ για να μου επιτραπεί να κάνω αυτή την αλλαγή των κεραμιδιών επειδή λόγω χρόνων έτρεχαν τα νερά της βροχής μέσα στο παλιό αυτό οίκημα μου! Ζητούμε να γίνει πραγματικά ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ από την πολιτεία και τον Δήμο αλλ’ όχι καταδυναστευόμενος. και αντί να μας παιδεύουν να μας βοηθούν (με τους δωρεάν μηχανικούς, σχεδιαστές, φωτογράφους κ.λπ των υπηρεσιών τους) Τότε μόνον θα είναι προστατευόμενος ο οικισμός !

Και εάν δεν επαρκούν οι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, πολιτ. μηχανικοί σχεδιαστές κ.λπ. του Δήμου η της Περιφερειακής ενότητας τότε να επιτραπεί να αναλαμβάνουν οι ιδιώτες μηχανικοί αρχιτέκτονες κ.λπ τη σύνταξη μελετών, σχεδίων και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αρχίσει η ανέγερση η επιδιόρθωση των οικημάτων καθώς και η επίβλεψη των εργασιών σε συνεργασία βέβαια με τους υπευθύνους μηχανικούς του Δήμου κ.λπ και την αμοιβή των να την καταβάλλει το δημόσιο η ο Δήμος. Τότε μόνον μπορεί να χαρακτηρισθεί «προστατευόμενος». Διαφορετικά με ξένα κόλλυβα προσπαθούν να κάνουν μνημόσυνα ο Δήμος και η Πολιτεία. Σαν δεν ντρέπονται λέγω εγώ. Το αποτέλεσμα; Σε λίγες δεκαετίες (αν όχι λίγα χρόνια) η παλιά πόλη θα είναι μισοερειπωμένη και μισοεγκαταλειμμένη για να μην πω θα γίνει ένας νέος ΜΥΣΤΡΑΣ . Δεν θέλω να φαντασθώ ότι μπορεί να γίνει μια νέα Λ…. ( ο νοών νοείτω)

Σήμερα το ένα τρίτο των σπιτιών της παλιάς πόλης είναι εγκαταλειμμένο ή μισοερειπωμένο. Όποιος αμφιβάλλει ας έρθει να του δείξω του λόγου μου το αληθές και με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερα εγκαταλείπονται είτε λόγω θανάτου των παλαιών γερασμένων ήδη κατοίκων της είτε λόγω κληρονομικών διενέξεων των απογόνων μιας και δεν μπορούν να το ξανακτίσουν.

Η παλιά πόλη πνέει τα λοίσθια! Όσο και αν αυτό φαίνεται υπερβολικό.. Χρειάζεται άμεση και γενναία συνδρομή της πολιτείας, με μηχανικούς σχεδιαστές αρχιτέκτονες και λοιπούς τεχνικούς που να προσφέρουν τις υπηρεσίες και γνώσεις τους ΔΩΡΕΑΝ για τους κατοίκους της παλιάς πόλης και γενναία επιδότηση ώστε να επιδιορθωθούν τα υφιστάμενα ή να οικοδομηθούν νέα, έστω με προδιαγραφές που θα δίνουν οι μηχανικοί-αρχιτέκτονες του Δήμου.

Οι γιορτές της παλιάς πόλης αντί να βοηθούν τους κατοίκους αυτής αντίθετα τους δημιουργούν προβλήματα ηχορύπανσης, ενοχλήσεων, καθαριότητας και πολλά άλλα που τελικά κάνουν τους κατοίκους της να μισούν αυτές τις γιορτές. Μια παλιά παροιμία λέγει. Καλό είναι το χωριό όταν κάθεσαι στην πόλη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Ξανθιώτες της «φρικτής» για τον Χατζιδάκι νέας πόλης (πολύ άστοχος, αν μη τι χείριστος, για μένα αυτός ο χαρακτηρισμός της νέας πόλης). Αρέσκονται να κάνουν μια βόλτα την εβδομάδα των γιορτών της σουβλακιάδας της και τον υπόλοιπο χρόνο όχι απλά την αγνοούν αλλά και την περιφρονούν! Δεν κάνουν τον κόπο να ανέβουν εδώ επάνω κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ όπου ερημιά παντού, σιγή νεκρική παντού απλώνεται σε δρόμους και σοκάκια της και να φοβάται κανείς να περπατήσει.

Αν θέλουν τελικά όλοι να ζωντανέψει η παλιά πόλη πρέπει όχι απλά να σκύψουν να μελετήσουν τα προβλήματά της π.χ. πυρκαϊάς κ.λπ αλλά και να αποφασίσουν να επιχορηγήσουν χρηματικά γενναία κάθε οικοδομική δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή, διαφορετικά με τα λόγια όχι μόνον αέρα κτίζουν αλλά και σπίτια γκρεμίζουν !

Πέτρος Γεωργαντζής
Κάτοικος παλιάς πόλης
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…