Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παιδεία, Πόλη και Παραγωγή συναντήθηκαν στο Ρολόι των Νέων

Παιδεία, Πόλη και Παραγωγή συναντήθηκαν στο Ρολόι των Νέων

0
roloi neoi17

Για δεύτερη χρονιά οι νέοι της Ξάνθης συνταιριάζουν την παιδεία με την παραγωγή για το καλό της πόλης

Επιτυχημένη η εναρκτήρια ημερίδα, παρουσία πολλών νέων, αλλά και μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης

Με μεγάλη συμμετοχή και κάθε επισημότητα ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Μαρτίου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης (Χατζιδάκειο) η δεύτερη σύνοδος για το Ρολόι των Νέων. Με μια ανοιχτή εκδήλωση με την μορφή ημερίδας, οι νέοι της πόλης μας προσκάλεσαν εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της παραγωγής και της παιδείας για να αναπτύξουν διαφορετικά θέματα με ένα κοινό παρανομαστή: την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της πόλης. Είναι το δεύτερο συνέδριο που οργανώνεται από νέους μαθητές και φοιτητές της Ξάνθης, χωρίς κανένα κομματικό προσανατολισμό ή παρέμβαση, στο πλαίσιο της προσομοίωσης του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών του δήμου. Μιας διαδικασίας που δίνει στα νέα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν έμπρακτα τον τρόπο λειτουργίας των αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από απτά και υπαρκτά προβλήματα του δήμου, ούτως ώστε να μπουν στην διαδικασία να προτείνουν λύσεις και ιδέες για την επίλυσή τους. Όπως αναφέρουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για το Ρολόι των Νέων, η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν μπορούν μεν να συμμετέχουν στο Ρολόι ως μέλη των επιτροπών και του δημοτικού συμβουλίου, αλλά θέλουν να νιώσουν τον ‘’χτύπο’’ του όλου εγχειρήματος αλλά και την ζέση των νέων για μια καλύτερη πόλη με την συμμετοχή όλων.

Ελπίδα για το μέλλον μια γενιά Ξανθιωτών που θέλει η φωνή της να ακουστεί

roloi episimoi17Στην εναρκτήρια αυτή συνεδρίαση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Δρεμσίζη, οι οποίοι και αστειεύτηκαν με τους περσινούς και φετινούς ‘’διαδόχους’’ τους στα έδρανα. Χαιρετισμό εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη απηύθηνε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπούτος, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια πάντα θα στηρίζει παρόμοιες προσπάθειες. Από τους χορηγούς, ΚΤΕΛ Ξάνθης και Σύλλογο Ρομποτικής, χαιρέτησε τις εργασίες η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Γκαγκώνη, ενώ ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης, Αρχιμ. Παΐσιος Λαζαρίδης, διάβασε το μήνυμα του Μητροπολίτη, όπου μεταξύ άλλων ευχήθηκε να ισχύσει αυτό που δήλωναν οι νέοι στην αρχαία Σπάρτη, να γίνουν δηλαδή καλύτεροι από τους προγόνους τους. Ο εμπνευστής του Ρολογιού των Νέων και ένας εκ των ιδρυτών του, Μιχάλης Σαμαράς, αναφέρθηκε εν συντομία στην τοπική αυτοδιοίκηση που οραματίζονται οι νέοι, με καθημερινή παρέμβαση και έλεγχο της εξουσίας. Όπως τόνισε: «Η αρχαία Αγορά της Αθήνας ήταν το πολιτικό, διαλογικό, φιλοσοφικό, κοινωνικό και οικονομικό κέντρο της πόλης. Πολιτική και Οικονομία, Διοίκηση και Δικαιοσύνη συνυπήρχαν στο ίδιο σημείο, με πλήρη διαφάνεια, έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία. Σε αυτές τις λέξεις θέλει να ξαναδώσει ζωή, ουσία και υπόσταση το Ρολόι των Νέων μέσα από τις εργασίες του σε μια περίοδο αποξένωσης του πολίτη με την πολιτεία».

Τα τρία Π: πόλη, παιδεία, παραγωγή συνδυάζονται και δημιουργούν

michalis samaras17Πριν οι επιμέρους ομάδες αποσυρθούν για την επεξεργασία των θεμάτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν πρόσωπα και παράγοντες της Ξάνθης, που κλήθηκαν να μιλήσουν για τα τρία Π: την παιδεία, την παραγωγή και την πόλη. Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις δυσκολίες που συναντούν και ποια στοιχεία θα πρέπει να έχουν σήμερα ώστε να ξεχωρίσουν, μίλησε ο Ορέστης Στεφάνου του Ηλιακού Μικροζυθοποιείου Ξάνθης, εξηγώντας γιατί επένδυσε στην ηλιακή ενέργεια για την λειτουργία της επιχείρησής του. Ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τους νέους, τόσο μαθητές όσο και φοιτητές, ανέπτυξε ο σύμβουλος ανάπτυξης και επικοινωνίας Θεράπων Φάκας, μιλώντας για την μελλοντική επιχειρηματικότητα και κυρίως για τις δεξιότητες που απαιτούν οι επιχειρήσεις του 21ου αιώνα. Όπως τόνισε, έχει περάσει η εποχή που κάποιος πληρωνόταν για τις γνώσεις που είχε. Πλέον οι νέοι θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτά που ξέρουν συνδυαστικά, αφού τα πιο απαραίτητα εφόδια σε μεγάλες επιχειρήσεις είναι η επίλυση σύνθετων προβλημάτων, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η διαχείριση κρίσεων και η άμεση λήψη αποφάσεων. Στον τομέα της ανάπτυξης από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης μίλησε ο πρώην θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, Μιχάλης Αμοιρίδης, παρουσιάζοντας και εξηγώντας τα όσα έπραξε η Περιφέρεια, τα οποία ήταν κυρίως αποτέλεσμα συνεργασιών για την εκμετάλλευση του αναξιοποίητου πλούτου της περιοχής.

Παιδεία και πολιτισμός, στην Ξάνθη και στο Δροσερό

roloi koino17Ο φιλόλογος και συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος μίλησε για την Ξάνθη ως πόλη των ονείρων μας μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό. Αναφερόμενος εν ολίγοις στην προϊστορία στην περιοχή Ξάνθης, στα κλασικά χρόνια, στα Άβδηρα, στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, έκανε εν συνεχεία ένα περίπατο στην ιστορία της Ξάνθειας από τα βυζαντινά χρόνια ως την απελευθέρωση της Ξάνθης το στα 1919/20. Όπως σημείωσε: «Η Ξάνθη ευτύχησε από τα τέλη του 19ου αιώνα να έχει μια σειρά από πνευματικούς ανθρώπους που διαμόρφωσαν το πρόσωπο της πόλης, στηρίζοντας έτσι το παρόν και το μέλλον της». Ανάμεσα σε αυτούς ξεχώρισε τους ποιητές, συγγραφείς και μουσικούς της περιοχής όπως ο Άργης Κόρακας (1880 – 1940), ο Γ. Ξ. Στογιαννίδης (1912 – 1994), η Κατίνα Βέικου Σεραμέτη (1912 – 1989), ο Στέφανος Ιωαννίδης (1923 – 2001), ο Ευάγγελος Λάμπρου (1927 – 1987) και ο πολυτάλαντος Μάνος Χατζιδάκις (1925 – 1994), τονίζοντας ότι ο πολιτισμός βρίσκεται ανάμεσα στο δίπολο πολιτική-αγορά. Μεταξύ των παρισταμένων και πολλοί νέοι από το Δροσερό, στην ελπίδα και απαίτηση των οποίων για ίσα δικαιώματα και ευκαιρία στην εκπαίδευση μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά, Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Η ανοιχτή εκδήλωση έκλεισε με την αναφορά του δημοσιογράφου Γιάννη Σιδηρόπουλου στην ψηφιακή ενημέρωση και τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και την αξιοπιστία των ειδήσεων που διαβάζει σήμερα ο μέσος Έλληνας σύμφωνα με μελέτες, προτρέποντας τους νέους να αναζητούν πάντα την πηγή της είδησης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …