Επιστολή στον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας για επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και υλοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ
Μ. Μαλτέζος: «Μάθαμε ότι με τις πιέσεις μας ξεκίνησε η αξιολόγηση. Είναι θέμα των υπουργών να δουν πού ‘’κολλάει’’ το θέμα»
Επιστολή στον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Αλέξη Χαρίτση, αντίστοιχα απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θίγοντας φλέγοντα ζητήματα ένταξης επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ, τα οποία χρήζουν άμεσης διευθέτησης. Ο επιστημονικός φορέας των οικονομολόγων, οι οποίοι ασχολούνται και ως μελετητές με την σύνταξη και υλοποίηση προτάσεων χρηματοδοτικών προγραμμάτων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, εκφράζουν και μεταφέρουν γόνιμες παρατηρήσεις σχετικά με τη διαδικασία προόδου των τελευταίων προσκλήσεων.
Ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για άμεση ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης τονίζει στην επιστολή του προς τους υπουργούς ότι ο παράγοντας χρόνος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος στην παρούσα οικονομική συγκυρία και θα πρέπει η διαδικασία αξιολόγησης και υλοποίησης να επιταχυνθούν ώστε να ξεκινήσει η τοποθέτηση πόρων στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Εφιστούν ιδιαιτέρως την προσοχή του υπουργείου Οικονομικών στην αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για τα προγράμματα “Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων” και “Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)”, δεδομένου ότι έχει παρέλθει ένα έτος από την δημοσίευση των προγραμμάτων (11/2/2016) και την αντίστοιχη έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δύο αυτών προγραμμάτων από την πρώτη δέσμη του Νέου ΕΣΠΑ. «Αυτή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των προτάσεων δημιουργεί αφενός στους ενδιαφερομένους κλίμα αναξιοπιστίας προς τον μηχανισμό της πολιτείας που είναι υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ, αφετέρου στερεί από την πραγματική οικονομία αναπτυξιακή δυναμική και από τις επιχειρήσεις πολύτιμους πόρους για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Αναμένουν ώθηση από το ΕΣΠΑ οι επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ
Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης, Μενέλαος Μαλτέζος, τόνισε ότι ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις έπρεπε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους μπορεί να λάβει χώρα μόνο την ‘’νεκρή’’ περίοδο Οκτωβρίου-Απριλίου που αυτές δεν λειτουργούν. «Η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι επιτακτική ανάγκη ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία της Περιφέρειας από επιχειρηματίες που επιθυμούν να μη μένουν στάσιμοι, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για τα δημόσια ταμεία», τόνισε ο κ. Μαλτέζος. Όπως αναλυτικά αναφέρεται στην επιστολή, από τα τέσσερα προγράμματα που δημοσιεύθηκαν στις 11/02/2016 μόλις σε δύο (Πτυχιούχοι και Νεοφυής) έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, ενώ σε κανένα από τα παραπάνω δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ο τελικός πίνακας δικαιούχων. Επιπρόσθετα, δεν έχει δημοσιευθεί ο Β’ Κύκλος των εν λόγω προγραμμάτων που αναμένεται από το Σεπτέμβριο του 2016. Πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το πρόγραμμα «Ενίσχυσης της Απασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», που είχε πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης ζήτηση είναι αντί της δημοσίευσης Β’ Κύκλου –που προβλέπονταν για το 2016 και έχει καθυστερήσει- να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Α’ Κύκλου, ώστε να ενταχθούν περισσότερες προτάσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα την υλοποίηση των επενδύσεων. Στην πρόταση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι η βαθμολογία των προτάσεων που είναι επιλαχούσες ξεπερνάει ακόμη και το 70%.
Περισσότερες διευκρινίσεις για την λειτουργία του Ανοικτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού
Ένα άλλο θέμα που θίγει το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης είναι αυτό της χρηματοδότησης. Επισημαίνοντας ότι παρά την οικονομική κρίση και την απουσία του τραπεζικού τομέα στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Περιφέρειάς μας θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Εργαλείο υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων στο παρόν δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και όσον αφορά την εύρεση εξωτερικών κεφαλαίων είναι η λειτουργία του Ανοικτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού. Ο κ. Μαλτέζος σημείωσε ότι πέρα από τις αρχικές ανακοινώσεις δεν υπάρχει πληροφόρηση για το πώς και πότε θα εκκινήσουν οι διαδικασίες ενεργοποίησης, ενώ βρισκόμαστε σε φάση έγκρισης αποτελεσμάτων και για κάποια προγράμματα ακόμη και υλοποίησης δαπανών. «Χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το πώς θα λειτουργήσει ο Λογαριασμός, γιατί η διαδικασία αυτή διευκολύνει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με το παρελθόν που πραγματοποιούσαν τις πληρωμές, ανέμεναν τον έλεγχο και κατόπιν έκαναν εκταμίευση. Αυτός ο τρόπος θα φέρει πιο άμεσα χρήμα στην τοπική κοινωνία, αφού οι τράπεζες συνεχίζουν να απέχουν από χρηματοδοτήσεις τέτοιων πράξεων», τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Μαλτέζου, η αξιολόγηση ξεκίνησε σε κάποια προγράμματα μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, καθώς όπως τόνισε είναι θέμα της ηγεσίας του υπουργείου να βρει πού ‘’κολλάει’’ το όλο θέμα και δεν προχωρά άμεσα σε μια κρίσιμη περίοδο με τις ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιουργεί η υπερχρέωση της χώρας και το δυσβάσταχτο ιδιωτικό χρέος και με τον χρόνο να μην είναι σύμμαχος. Η επιστολή κλείνει χαρακτηριστικά: «Η κωλυσιεργία και η αναβλητικότητα είναι ίσως ο χειρότερος εχθρός και όλοι πρέπει να εργασθούμε για να κερδίσουμε το αύριο».
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ