Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Κρίση τέλος μόνο με μετάβαση από το ευρώ στο …εθνώ

Κρίση τέλος μόνο με μετάβαση από το ευρώ στο …εθνώ

0
tolios

Το αφήγημα της ΛΑ.Ε για έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Γιάννης Τόλιος, υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του κόμματος

«Είναι εφικτή μια ομαλή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα τώρα παρά το 2010», υποστηρίζει ο κ. Τόλιος. Μιλά για επιχείρηση εκφοβισμού του λαού από την ξένη και την εγχώρια οικονομική ολιγαρχία. Για τα ελληνοτουρκικά: «Υπάρχει πάντα και το «Μολών λαβέ»!

Το αφήγημα της Λαϊκής Ενότητας ότι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση και επανεκκίνησης της οικονομίας θα επιτευχθεί με την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας που θα δώσει την δυνατότητα για αλλαγή των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών που τώρα συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγούν σε φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο ο κ. Γιάννης Τόλιος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής (τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής ανασυγκρότησης).Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα Αφετηρία εξόδου από την κρίση», πραγματοποιήθηκε στην Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 8 το απόγευμα σε καφέ της πόλης (στο εμπορικό κέντρο Cosmos Center), παρουσία των εκπροσώπων του κόμματος στην Ξάνθη, Άγγελου Κολώνια και Αντώνη Κοσμίδη καθώς και νεολαίους του κόμματος.

Με την μνημονιακή πολιτική δεν υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση

Στο αγωνιώδες ερώτημα που τείνει να λάβει …υπαρξιακή διάσταση αφού συνδέεται άμεσα με το μέλλον του λαού και της χώρας και ενυπάρχει σαν προβληματισμός στη σκέψη όλων επιχειρεί να απαντήσει ο κ. Τόλιος στο βιβλίο του, στο οποίο ξετυλίγει μια βεντάλια θεμάτων που άπτονται του θέματος της κρίσης: «Βιώνουμε μια πολύ βαθιά κρίση και έχει αποδειχθεί πως οι ασκούμενες πολιτικές είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες συνεχίζει αυτή την μνημονιακή πολιτική, η οποία δεν έχει καμιά προοπτική. Συνεχίζει να οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό, την οικονομία στα βράχια και επίσης οδηγεί σε απώλεια της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας. Το ζητούμενο λοιπόν είναι ποια είναι η εναλλακτική πολιτική», δηλώνει στο «Ε» ο κ. Τόλιος.

Από το ευρώ στο εθνώ

Παρουσιάζοντας αυτή την εναλλακτική ο κ.Τόλιος υπογραμμίζει ότι το πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη: «Ξεκινάμε με έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας είναι και ανάκτηση όλων των εργαλείων της οικονομικής πολιτικής. Εκεί εντάσσεται η κατάργηση της λιτότητας, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών, η αναστολή πληρωμής του χρέους με στόχο την διαγραφή του, παραγωγική ανασυγκρότηση για μείωση της ανεργίας, η επανεκκίνηση της οικονομίας. Όλη αυτή η δέσμη προτάσεων που ανοίγουν δρόμο για μια ελπιδοφόρο προοπτική για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για την νεολαία».

tolios kosmidisΕίναι εφικτή μια ομαλή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα τώρα παρά το 2010

Στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει ομαλά αυτή η μετάβαση δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει μια ισχυρή και αυτάρκη οικονομία και αντιμετωπίζει και ενεργειακή εξάρτηση, ο κ. Τόλιος σημείωσε πως είναι εφικτή μια ομαλή μετάβαση περισσότερο τώρα απ’ ότι το 2010, καθώς τώρα η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι όπως το 2010, που είχαμε τεράστιο άνοιγμα στο ισοζύγιο εισαγωγών –εξαγωγών και πως η κατάσταση έχει ισορροπήσει από το 2014 και μετά, καθώς όσα εισπράττουμε απ’ αυτά που εξάγουμε, φτάνουν για να πληρώσουμε τις εισαγωγές κι αυτό βέβαια επιτεύχθηκε εξαιτίας των μέτρων που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.

Επιχείρηση εκφοβισμού του λαού από την ξένη και την εγχώρια οικονομική ολιγαρχία

Επεσήμανε δε πως όλη αυτή η κινδυνολογία που αναπτύσσεται είναι στο πλαίσιο μιας επιχείρησης εκφοβισμού του ελληνικού λαού, με μια άκρατη κινδυνολογία η οποία είναι αβάσιμη και τεχνητή γιατί: « Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να κρατήσουν την χώρα μας εντός της ευρωζώνης. Αυτά είναι και ξένα ( Βρυξελλών και Βερολίνου και ΔΝΤ) αλλά και εγχώρια, αυτών της οικονομικής ολιγαρχίας που βρίσκουν ευκαιρία να πλήττουν εργασιακά δικαιώματα, να κάνουν ανακατανομή πλούτου, να πλήττουν εργαζόμενους και συνταξιούχους και αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα. Όλοι αυτοί θέλουν το ευρώ ως ομπρέλα δικής τους προστασίας, των συμφερόντων τους και να έχουν τους άλλους υπόδουλους. Το 2010 είχαμε το 18% του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας και το 2016 το 48% ! Πού θα πάει αυτό; Έτσι όπως πάμε δεν έχουμε μέλλον και η μόνη ελπίδα είναι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Αυτό που λέγεται ευρώ δεν είναι μέσο συναλλαγής αλλά είναι όλο το σύστημα που ελέγχει την ελληνική οικονομία και την κοινωνία και που επιβάλλει αυτές τις πολιτικές της λιτότητας», υπογράμμισε ο κ. Τόλιος.

Στα ελληνοτουρκικά υπάρχει πάντα και το «Μολών λαβέ»

Αναφορικά δε με την επίδραση που θα έχει μια έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη στα εθνικά μας θέματα με δεδομένη την περίοδο όξυνσης των ελληνοτουρκικών, καθώς και της εύφλεκτης γειτονιάς μας που έχει δημιουργήσει το προσφυγικό πρόβλημα στο οποίο η χώρα μας έχει άμεση σύνδεση, ο κ. Τόλιος σημείωσε πως η Ε.Ε. έχει αποδείξει ότι δεν παρέχει προστασία στην χώρα μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και ότι η ασφάλεια της χώρας μας είναι καθαρά δικό μας θέμα: «Όλο τον καιρό που κάνει τα καουμποϊλίκια του ο Ερντογάν βγήκε κανένας από την Ευρώπη να του πει, τι είναι αυτά που κάνεις; Δεν κάνει και δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει ο Ερντογάν κι αυτά είναι θέματα που θα τα λύσουμε μόνοι μας. Το προσφυγικό δεν είναι μόνιμο, ενώ το ευρώ και το μνημόνιο είναι μόνιμο πρόβλημα. Εδώ μιλάμε για την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Έχουμε υπογράψει κανένα συμβόλαιο με την Γερμανία ώστε να έχουμε επικυριαρχία της Γερμανίας; Στην εθνική κυριαρχία και την υπεράσπιση της χώρας υπάρχει πάντα και το «Μολών λαβέ»!

Μαριάννα Ξανθόπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα»

Στήριξη στην πρόταση Τραμπ για αυξημένες δαπάνες – «Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φ…