Η ανεργία είναι γένους θηλυκού. ΟΑΕΔ: Στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, το ποσοστό των ανδρών είναι 39%, των γυναικών είναι 61%.
Ανισοτιμία στην εργασία και χαμηλότερους μισθούς και στις χώρες της Ε.Ε.
Πριν 160 χρόνια, στις 8 Μάρτη 1857, στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες εργάτριες στα εργοστάσια ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργίας, πραγματοποίησαν μεγαλειώδη απεργία και διαδήλωση, διεκδικώντας ανθρώπινη ζωή, με μείωση των ωρών εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και εξίσωση με εκείνους των ανδρών συναδέλφων τους, δουλειά με δικαιώματα. Μια διαδήλωση που βάφτηκε στο αίμα από την άγρα επίθεση της Αστυνομίας κατόπιν εντολήw των βιομηχάνων. Ήταν η πρώτη συντονισμένη και συνειδητοποιημένη επαναστατική πράξη γυναικών μετά από αιώνες καταπίεσης, ανελευθερίας και εργασίας σε συνθήκες δουλείας και η απαρχή της ίδρυσης του φεμινιστικού κινήματος. Με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, μετά από πρόταση της επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν, η 8η Μάρτη ορίσθηκε ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και την ειρήνη, την εργασιακή ισοτιμία των δύο φύλων. Ένα αίτημα που παραμένει ανεκπλήρωτο και αποτελεί πρόταγμα για αγώνα διεκδίκησης και των σύγχρονων γυναικών.
8 Μαρτίου: Η εργατική Πρωτομαγιά των γυναικών – Τι δείχνουν έρευνες
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει στην εξίσωση των δύο φύλων, ωστόσο παραμένει το χάσμα εργασιακών ευκαιριών και αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και όχι σε χώρες τριτοκοσμικές αλλά χώρες προηγμένες της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μικρότερες κατά 23,4% οι αμοιβές των γυναικών στις χώρες της! Είναι ενδεικτικό πως περίπου μία στις τρεις ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε επιχειρήσεις στην ΕΕ καταλαμβάνονται από γυναίκες/μάνατζερ (35%) ενώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ ο μισθός των γυναικών/μάνατζερ είναι κατώτερος από αυτόν των ανδρών. Και το μέλλον δεν προδιαγράφεται ελπιδοφόρο για τις γυναίκες. Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο το 30% των περίπου 7 εκ. εργαζομένων στο τομέα της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών (Τ.Π.Ε), ο οποίος δημιουργεί γύρω στις 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο και παρόλα αυτά αναμένεται να έχει έλλειψη 900.000 θέσεων το 2020.
Η Ελληνίδα στο στόχαστρο της κρίσης– Η ανεργία είναι γένους θηλυκού – Ανισοτιμία στην εργασία
Στην Ελλάδα της κρίσης, είναι γνωστό πως οι γυναίκες πληρώνουν βαρύ τίμημα. Η ανεργία είναι γένους θηλυκού και τα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ είναι χαρακτηριστικά. Στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, το ποσοστό των ανδρών είναι 39%, των γυναικών είναι 61%. Δεν είναι μόνο η ανεργία, δεν είναι μόνο οι απορρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου της εργασίας, η δραματική πτώση των αμοιβών. Όμως και οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα των έμφυλων διακρίσεων στο πεδίο της εργασίας καθώς για την ίδια εργασία αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς από τους άνδρες συναδέλφους τους. Επίσης η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους ξαναέριξε στους ώμους των γυναικών την ευθύνη για τη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών. Την ίδια στιγμή, η κρίση είχε αντίκτυπο στην υγεία. Σύμφωνα με στοιχεία από την Γενική Γραμματεία Ισότητας η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι τραγικά μειωμένη για τις γυναίκες μεσαίου και χαμηλού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου