Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε χαμηλά επίπεδα οι πλειστηριασμοί ακινήτων στην ΑΜ-Θ

Σε χαμηλά επίπεδα οι πλειστηριασμοί ακινήτων στην ΑΜ-Θ

0
lafazanis pleistiriasmoi

Χωρίς παρεμβάσεις και τραμπουκισμούς πραγματοποιούνται όσοι πλειστηριασμοί δεν αφορούν κατοικίες, αφού χάρη στην αποχή των συμβολαιογράφων χορηγούνται άδειες μόνο για άλλα ακίνητα

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Συμβολαιογράφων Χ. Τερζίδης αναλύει το μειωμένο ενδιαφέρον των τραπεζών για πλειστηριασμούς ακινήτων και την ηλεκτρονική εποχή που έρχεται

Οι Τετάρτες έχουν γίνει ο εφιάλτης των συμβολαιογράφων σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Μέλη συλλογικοτήτων κάνουν εφόδους στα Ειρηνοδικεία για να ματαιώσουν πλειστηριασμούς και λίγο με λεκτική βία, λίγο με φυσική τα καταφέρνουν. Παλιότερα κάποιοι φοιτητές Νομικής σνόμπαραν το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, θεωρώντας το βαρετό. Με τα όσα εκτυλίσσονται στις δικαστικές αίθουσες κάποιων πόλεων μάλλον θα πρέπει να ανακαλέσουν την εκτίμησή τους. Παρότι η διαδικασία του πλειστηριασμού γίνεται εντός των Δικαστικών Μεγάρων, δεκάδες πολίτες, πολλάκις συνοδευόμενοι και από εκπροσώπους κομμάτων, βρίζουν, απειλούν και κινούνται επιθετικά εναντίον των συμβολαιογράφων, με τους τελευταίους να αποχωρούν, ματαιώνοντας τους πλειστηριασμούς. Θυμίζουμε ότι πριν μία εβδομάδα οι εργαζόμενοι σε συμβολαιογραφείο της Αθήνας δέχτηκαν την επίσκεψη μελών του Ρουβίκωνα. Το βίντεο είναι λίγων δευτερολέπτων και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τον Ρουβίκωνα να προειδοποιεί «το κράτος, τις τράπεζες και τα κοράκια τους» ότι «θα μας βρείτε μπροστά σας. Σήμερα εμείς, αύριο όλοι».

Χωρίς εντάσεις οι λιγοστοί πλειστηριασμοί σε Ξάνθη και ΑΜ-Θ

Τα φαινόμενα αυτά δεν καταγράφονται ευτυχώς σε όλη την χώρα. Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Συμβολαιογράφων ΑΜ-Θ Χ. Τερζίδη, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά στην Περιφέρειά μας. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της μη ύπαρξης τέτοιων περιστατικών παρέμβασης κατά την διαδικασία των πλειστηριασμών στην περιοχή. Θα πρέπει ίσως να αποδοθεί και στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία ενημέρωσε και συντόνισε τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και τις Αστυνομικές αρχές προκειμένου να προστατευτεί η διαδικασία. Μια διαδικασία που είναι παρόμοια με την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, οπότε είναι υποχρέωση της πολιτείας να την προστατεύσει. Εξάλλου, αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι πολίτες είναι ότι οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να διενεργήσουν τους πλειστηριασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τερζίδης.

Λύση ή πρόβλημα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;

Τι θα συμβεί όμως όταν οι πλειστηριασμοί περάσουν στην ηλεκτρονική εποχή και αρχίσουν να γίνονται στα γραφεία των συμβολαιογράφων; Πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον ο φυλασσόμενος από την αστυνομία χώρος του Ειρηνοδικείου, όπου θα παρεμβαίνουν συλλογικότητες ή ομάδες πολιτών, και αυτό γιατί στην νέα ηλεκτρονική εποχή που θα περάσουν μελλοντικά και οι πλειστηριασμοί, θα διενεργούνται στα γραφεία των συμβολαιογράφων. Ρωτήσαμε τον κ. Τερζίδη αν υπάρχει ο φόβος από παρόμοιες παρεμβάσεις στα γραφεία τους, όπου δεν είναι δυνατόν να έχουν προστασία από την αστυνομία. Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Η ηλεκτρονική διενέργεια των πλειστηριασμών δεν θα γίνει μελλοντικά, αλλά σχετικά άμεσα. Η διαδικασία ήδη ‘’τρέχει’’, διαμορφώνεται το νομικό πλαίσιο και φυσικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει μια τέτοια διαδικασία. Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει. Κίνδυνος σίγουρα υπάρχει όταν θα γίνεται στα γραφεία μας, αλλά επειδή ακριβώς είναι ηλεκτρονική, ευελπιστούμε ότι θα κατανοήσουν οι ενδιαφερόμενοι πως δεν είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε την εξέλιξή της, εκτός και αν κάποιος προβεί σε ‘’χακάρισμα’’ της ίδιας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας».

Λιγοστοί οι πλειστηριασμοί λόγω και της προστασίας των κατοικιών από τους συμβολαιογράφους

terzidisΕκτός της υποχρέωσης των συμβολαιογράφων να διενεργούν τους πλειστηριασμούς ο κ. Τερζίδης θύμισε και την απόφαση που έχουν λάβει όλοι οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας για την μη έκδοση άδειας όταν το ακίνητο αφορά κατοικία. «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι οι συμβολαιογράφοι όχι μόνον δεν είναι αυτοί που ευθύνονται, αλλά είναι αυτοί που προστατεύουν τους πολίτες σήμερα. Επειδή δεν είναι δυνατόν με τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα να διαχωρίσουμε ποια ακίνητα αφορούν πρώτη κατοικία και ποια όχι, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι όλης της χώρας έχουν λάβει πανελλαδικά εδώ και 5-6 μήνες την απόφαση να μην διενεργούνται καθόλου πλειστηριασμοί κατοικιών, παρά μόνον οι υπόλοιπες κατηγορίες. Οι άδειες για να προχωρήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού εκδίδονται από τους κατά τόπους συλλόγους. Έτσι στην περιοχή μας δεν έχουμε πολλά αιτήματα, είτε γιατί οι τράπεζες και οι επισπεύδοντες γνωρίζουν ότι αν πρόκειται για κατοικία δεν θα εγκριθεί το αίτημά τους, είτε γιατί το γενικότερο κλίμα είναι αρνητικό», σχολίασε ο ίδιος. Στο αρνητικό κλίμα που κρατά σε χαμηλά επίπεδα τα αιτήματα για πλειστηριασμό ακινήτων ο κ. Τερζίδης προσέθεσε και το γενικότερο κλίμα που είναι τεταμένο λέγοντας: «Το όλο κλίμα σίγουρα λειτουργεί ανασχετικά στην εκδήλωση μαζικών αιτήσεων για πλειστηριασμούς, ίσως και σκόπιμα, γιατί τράπεζες και επισπεύδοντες γνωρίζουν ότι από την μια θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, κυρίως κοινωνικά, αλλά και οικονομικά, αφού θα υπάρξει ξαφνικά αθρόα προσφορά ακινήτων, η οποία θα φέρει μείωση των τιμών και δυσκολία στην διάθεσή τους στην αγορά».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …