Με απόφαση της Εισαγγελίας Καβάλας μετά από κινητοποίηση και καταγγελία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Η Κτηνιατρική Καβάλας έδωσε δοκιμαστική περίοδο 14 ημερών στα σφαγεία Καβάλας για να ελέγξουν εν δράσει το μηχάνημα ακινητοποίησης των ζώων, όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός. Τι προβλέπει η εθνική νομοθεσία
«Σφαγή» στην γειτονική μας Καβάλα μεταξύ των Κτηνοτροφικών Αρχών και των Φιλόζωων με αφορμή τις σφαγές Κόσερ και της προσπάθειας μιας εταιρείας Σφαγείων στο Κοκκινόχωμα Καβάλας να εισάγει τον Εβραϊκό τρόπο σφαγής στην χώρα για εμπορικούς λόγους υλοποιώντας μια συμφωνία με τον Ισραήλ για σφαγή 6.000 αμνοεριφίων.
Η Κτηνιατρική Καβάλας έδωσε δοκιμαστική περίοδο 14 ημερών
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της περιφερειακής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ κ. Αχιλλέας Σαχπαζίδης, το ζήτημα προέκυψε όταν η Κτηνιατρική Διεύθυνση Καβάλας στην οποία απευθύνθηκε η εταιρεία για να πάρει άδεια σφαγής με τον Εβραϊκό τρόπο Κόσερ (Kashrut) μετά από αυτοψία που διενήργησε με τριμελές κλιμάκιο στο σφαγείο εκτίμησε πως το μηχάνημα ακινητοποίησης του ζώου μάλλον δεν πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκή Κανονισμού 1099/2009 καθώς δεν το είδαν εν λειτουργία. Για το λόγο αυτό έδωσαν μια δοκιμαστική περίοδο 14 ημερών στην εταιρεία ώστε να κάνουν την τελική εκτίμηση αφού προηγουμένως κάνουν τον τελικό έλεγχο και το δουν εν λειτουργία, δηλαδή ενώ θα χρησιμοποιείται ο τρόπος σφαγής με ακινητοποίηση και χωρίς αναισθητοποίηση. Να σημειώσουμε πως στην χώρα μας η εθνική νομοθεσία απαγορεύει την σφαγή των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση (με πιστόλι στα βοοειδή και με ηλεκτρικό ρεύμα στα αμνοερίφια). Ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1099/2009 προβλέπει για περιπτώσεις τελετουργικής σφαγής για θρησκευτικούς λόγους να μην γίνεται αναισθητοποίηση – όπως απαιτεί το Εβραϊκό Κόσερ και το μουσουλμανικό Χαλάλ – όμως να γίνεται ακινητοποίηση του ζώου σε ένα ειδικό μηχάνημα. Γι αυτό το μηχάνημα γνωμοδότησε το εν λόγω κλιμάκιο.
Κινητοποίηση των Φιλόζωων και εντολή εισαγγελέα βάζει φρένο στο Κόσερ
Αυτό το διάστημα ήταν αρκετό για κινητοποίηση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας η οποία κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Καβάλας ζητώντας την ακύρωση της διαδικασίας σφαγής με τον τρόπο Κόσερ χαρακτηρίζοντάς την «ως βάναυση και ακόμη πιο επώδυνη διαδικασία η οποία γίνεται χωρίς την αναισθητοποίηση του ζώου». Η Εισαγγελέας Καβάλας έδωσε εντολή για «πάγωμα» της διαδικασίας μέχρις ότου λάβει έγγραφη γνωμοδότηση από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπερ και εγένετο. Το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Μαρτίου, η κ. Εισαγγελέας, αφού μελέτησε τη γνωμοδότηση των Κτηνιατρικών Αρχών και τη σχετική νομολογία, έδωσε αρνητική απάντηση στη διενέργεια των λατρευτικού τύπου σφαγών στην Καβάλα, βάζοντας ένα τέλος στην υπόθεση, τουλάχιστον προς το παρόν. Να σημειώσουμε πως ο τρόπος σφαγής Χαλάλ με πιστοποίηση από τον Μουφτή Κομοτηνής χρησιμοποιείται στην χώρα μας από ένα μόνο κρεοπωλείο που έχει έδρα την Ξάνθη.
Α. Σαχαπαζίδης: «Θέλουμε να προάγουμε την εμπορική δραστηριότητα αλλά με τήρηση της νομοθεσίας»
Όπως σημείωσε ο κ. Σαχαπζίδης πρόθεση της Κτηνιατρικής υπηρεσίας ήταν να προάγει την εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων της περιοχής αλλά με τήρηση της νομοθεσίας. Να σημειώσουμε πως η εταιρεία πριν απευθυνθεί στην Κτηνιατρική Καβάλας απευθύνθηκε στο υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης το οποίο – όπως σημειώνει ο κ. Σαχπαζίδης σε έγγραφό του αναφέρει ρητά η σφαγή να γίνει τηρουμένης της νομοθεσίας.
Φιλόζωοι και Οικολόγοι «σφάζουν» το ΥΠΑΑΤ
Η Π.Φ.Π.Ο. απευθυνόμενη στις αρχές στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και φυσικά κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ τονίζει πως εάν είχε σημειωθεί έστω η παραμικρή ολιγωρία από την Εισαγγελία τότε το σφαγείο που εδρεύει στην περιοχή Κοκκινόχωμα της Καβάλας θα είχε προχωρήσει αυτή η μορφή βάναυσης σφαγής των ζώων, κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Γιώργος Πασχαλίδης, καταγγέλλει πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έδωσε εντολή στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να δώσουν άδεια 14 ημερών στο συγκεκριμένο σφαγείο, επισημαίνοντας, βεβαίως, ότι θα πρέπει να αλλάξει τα μηχανήματά του, όπως ορίζει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Χαρακτήρισε, δε, «απαράδεκτη» την ενέργεια του Υπουργείου, «διότι αναγκάζει τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες να δώσουν άδεια, ενώ στην επιστολή των Υπηρεσιών προς το Υπουργείο σημειώνεται ότι αν υποχρεωθεί ο αρμόδιος υπάλληλος να δώσει άδεια, θα υπακούσει και θα βγει παραπονούμενος». Μάλιστα κατήγγειλε «κυκλώματα συμφερόντων, που βρίσκονται μέσα στο Υπουργείο, στο τμήμα του κ. Αποστόλου, ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα της μεταποίησης.
Τι προβλέπει η εθνική νομοθεσία και τι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός
Σε επιστολή που έστειλε η ΠΦΠΟ την Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Καβάλας με θέμα την Απαγόρευση παράνομων τελετουργικών σφαγών Κόσερ σε σφαγείο της Καβάλας αναφέρεται:«Σύμφωνα με το Άρθρο 26 παράγραφος 1 του ΕΚ 1099/2009 τα κράτη μέλη που μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής του Κανονισμού, είχαν στην Εθνική τους Νομοθεσία αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των ζώων κατά την σφαγή, αυτοί διατηρούνται.
Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω άρθρο αναφέρει τα εξής:
“Ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να διατηρούν σε ισχύ εθνικούς κανόνες που αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ευρύτερη προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους και οι οποίοι ίσχυαν κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού” Ο Ν.1197/81, προϋπήρχε του ΕΚ 1099/2009 και ορίζει ξεκάθαρα στο Άρθρο 2 παράγραφος 2 ότι δεν μπορεί να προηγείται η αφαίμαξη, της ακαριαίας αναισθητοποίησης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου