Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φωτιές» οι δασικοί χάρτες σε πολλά μέρη της χώρας

«Φωτιές» οι δασικοί χάρτες σε πολλά μέρη της χώρας

0
dasikoi xartes systima17

«Βροχή» πέφτουν οι ενστάσεις σε κάποιες περιοχές με το τίμημα να είναι πολύ υψηλό – Η Ξάνθη δεν έχει σ’ αυτή τη φάση περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος

Αργ. Πλέσιας: «Η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή για κάποιες περιοχές. Η Ξάνθη θα έχει ‘’θέμα’’ όταν μπουν μέρη όπως ο Γέρακας και το Εύμοιρο»

Ένα μικρό χάος έχει αρχίσει και προκαλείται με τους δασικούς χάρτες που αναρτά σταδιακά για όλη τη χώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω των κατά τόπους Διευθύνσεων Δασών, καθώς πολλές περιοχές που είναι οικισμοί εδώ και δεκαετίες απεικονίζονται ως «δάση», με αποτέλεσμα κάτοικοι, φορείς, αγρότες και επιχειρήσεις να τρέχουν στην κυριολεξία για να υποβάλουν ενστάσεις, ώστε να μη χάσουν την περιουσία τους. Το κυριότερο θέμα που προέκυψε από την αρχή της διαδικασίας είναι το ύψος του αντιτίμου της ένστασης, ακόμη και αν πρόκειται όντως για λάθος χαρακτηρισμό της Διεύθυνσης Δασών. Παρότι έγινε μια μείωση από το υπουργείο, οι τιμές παραμένουν υψηλές ιδίως όταν πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις με πολλούς ιδιοκτήτες να διαμαρτύρονται πως αγοράζουν εκ νέου τις εκτάσεις τους.

Αίτημα από την ΚΕΔΕ να ‘’παγώσει’’ η διαδικασία ανάρτησης

Η ΚΕΔΕ με απόφασή της ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να «παγώσει» την όλη διαδικασία, να ακυρώσει τους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες και να τους συντάξει εκ νέου με την βοήθεια των δήμων, αφού εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση και αφού ληφθούν υπόψη οι εποικιστικές εκτάσεις και αναδασμοί. Παρόμοια αιτήματα έχουν διατυπώσει και πολλοί περιφερειάρχες προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο οξύ όταν αναρτηθούν δασικοί χάρτες της Αττικής ή άλλων περιοχών κοντά σε δάση. Σήμερα έχει γίνει ανάρτηση δασικών χαρτών σε 33 περιοχές της χώρας, καλύπτοντας συνολικά 46,8 εκατ. στρέμματα. Όπως επεσήμανε στην συνεδρίαση ο πρόεδρος της Αγροτικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζαχρήστας, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι αεροφωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη των δασικών χαρτών είναι του 1945, ενώ σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ευκρίνεια χρησιμοποιούνται αεροφωτογραφίες τους 1960 χωρίς να έχει γίνει επικαιροποίηση σε πολλές περιπτώσεις.

Βασικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί

Όπως τόνισε ο κ. Τζαχρήστας, τα βασικότερα προβλήματα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκαλούνται διότι: Οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αναδασμοί. Οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων περιοχές ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα χαρακτηρίζοντάς τις «αναδασωτέες» και υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλει ένσταση για μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει, λόγω αναρμοδιότητας. Οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές και έχουν κόστος για τον πολίτη. Σχετικά με τη διαδικασία της υποβολής των αντιρρήσεων, με τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας, θα υπολογίζεται το τέλος που αντιστοιχεί και θα εκδίδεται το έντυπο πληρωμής του. Το τέλος αυτό ξεκινά από τα 20 ευρώ για έκταση ως 100 τ.μ. και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ για εκτάσεων άνω των 300 στρεμμάτων. Δηλαδή οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν τα περισσότερα. Η υποβολή των αντιρρήσεων ξεκινά 15 μέρες μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη και διαρκεί για δύο μήνες με την πρόβλεψη επιπλέον 20 ημερών για τους κατοίκους στην αλλοδαπή.

Δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητό ακόμη στην Ξάνθη το θέμα

Όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Αργύρης Πλέσιας, το πρόβλημα είναι όντως έντονο σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά δεν έχει γίνει ακόμη αισθητό στην Ξάνθη λόγω των περιοχών που εντάχθηκαν σ’ αυτή την φάση στους αναρτημένους χάρτες. Όπως σχολίασε, το πρόβλημα θα φανεί όταν χαρτογραφηθούν από την Διεύθυνση Δασών περιοχές όπως το Εύμοιρο και ο Γέρακας. «Η λογική είναι λίγο απλοϊκή και ο νόμος ιδιαίτερα αυστηρός ιδίως για τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες και κάποτε κινδύνευσαν, οπότε οι περισσότερες ενστάσεις θα γίνουν αδίκως. Ρωτά η υπηρεσία: τι ήταν το 1945; Δάσος; Θα μείνει για πάντα δάσος. Ο βαθμός προστασίας είναι υψηλότερος ακόμη και από τους αρχαιολογικούς χώρους, όσο παράξενο και αν ακούγεται. Έχει μια λογική να είναι σκληρή η προστασία της φύσης, γιατί έχουμε αποδείξει ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σε πιο χαλαρό πλαίσιο και έτσι είμαστε σε μία σχέση με την πολιτεία να φοβάται τον πολίτη και τον πολίτη την πολιτεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…