Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ένας «Έλληνας Τούρκος» αποκαλύφθηκε στο Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ

Ένας «Έλληνας Τούρκος» αποκαλύφθηκε στο Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ

0
ellinas tourkos parousiasi17

Ο Χρίστος Χριστοδούλου ξεδίπλωσε άγνωστες σελίδες από την ζωή του Μεγάλου Βεζίρη Ιμπραήμ Εντχέμ Πασά

Μια πολυετής αρχειακή έρευνα που καταδεικνύει την κοινή μοίρα Ελλάδας και Τουρκίας μέσα από ένα πολύχρονο κοινό παρελθόν

Το βράδυ της Παρασκευής αρκετοί Ξανθιώτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον συμπολίτη μας Χρίστο Χριστοδούλου κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Ο Έλληνας Τούρκος» στο Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ. Εκτός από τον συγγραφέα για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Ελένη Διαφωνίδου και Σαμή Καραμπουγιούκογλου. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στον Ιμπραήμ Εντχέμ Πασά που αναδείχθηκε σε Πρωθυπουργό – Μεγάλο Βεζίρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ελληνικής καταγωγής από τη Χίο. Ο δημοσιογράφος Χρίστος Χριστοδούλου αναζητεί μέσα από πληθώρα πηγών την αληθινή ιστορία του σημαντικού αυτού προσώπου. Όπως ανέφερε σε σύντομη παρέμβασή του ο συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, το βιβλίο αυτό μαζί με τα προηγούμενα του συγγραφέα που αναφέρονται στον Κεμάλ και στον Ταχσίν Πασά αποτελούν μια τριλογία με κοινή βάση την ειλικρινή από κάθε άποψη παρουσίαση της οθωμανικής και ελληνικής ιστορίας των τελευταίων αιώνων. Τόνισε επίσης ότι η ελληνική ιστοριογραφία εκτός Πανεπιστημίου έχει να επιδείξει σημαντικά ιστορικά έργα, με έρευνα χωρίς έξωθεν εντολή, χωρίς διάθεση επιτέλεσης εθνικού χρέους, σημειώνοντας ότι οφείλουμε πολλά στα έργα και στις έρευνες του Χρίστου Χριστοδούλου, όπως και στην πολιτιστική του προσφορά στην Ξάνθη.

Ο Ξανθιώτης δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Χριστοδούλου

ellinas tourkos christodoulou17Ο Χρίστος Χριστοδούλου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κατάγεται από την Ξάνθη. Ήταν διευθυντής στα γραφεία Αθηνών των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», διευθυντής της δορυφορικής τηλεόρασης της ΕΡΤ και ανταποκριτής σε αμερικανικά, κυπριακά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Το 2006 τιμήθηκε με το μεγάλο δημοσιογραφικό βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Συγγραφέας των πέντε βιβλίων: «Τα φωτογενή Βαλκάνια των αδελφών Μανάκη», «Ο εκδότης Ιωάννης Βελλίδης», «Μουσταφά Κεμάλ» εκδόθηκε το 2007 έκανε 12 εκδόσεις έως το 2009, το 2008 μεταφράστηκε στην Τουρκία, έγινε ντοκιμαντέρ από τον σημαντικό δημοσιογράφο Τζαν Δουνδάρ, το 2009 και μπεστ σέλερ στην Τουρκία και ετοιμάζεται για επανέκδοση στην Θεσσαλονίκη στα τουρκικά αυτή την φορά. Το βιβλίο «Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά» του Οθωμανού Αρχιστρατήγου που παρέδωσε την Θεσσαλονίκη το 1912 έχει ήδη τρεις εκδόσεις.

Ο Χρ. Χριστοδούλου καταγράφει την αγωνία για ένα αρμονικό και δημιουργικό μέλλον

«Τα τελευταία τρία βιβλία του Χρίστου σπάνε έστω και λίγο το τουρκικό μονοπώλιο στην οθωμανική ιστορία, δίνοντας σε μας την ευκαιρία να ανασκαλίσουμε αυτό το κομμάτι της κοινής ιστορίας μας από την δική μας πλευρά, καθώς στην Ελλάδα η περίοδος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αγνοήθηκε εσκεμμένα ως ασύμφορη, άσχετη και ασύνδετη με την ελληνική περιγραφή ή αντίληψη της ιστορίας» ανέφερε με την σειρά του ο Σαμή Καραμπουγιούκογλου. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Χρίστος Χριστοδούλου αναδεικνύεται σε μια σεμνή μορφή αφανάτιστου ανθρώπου που με τα κείμενά του συμβολίζει την δική του αγωνία για ένα μέλλον που πρέπει να είναι καλύτερο από το παρελθόν, ένα μέλλον που οι άνθρωποι και οι λαοί πρέπει να συμβιώσουν αρμονικά και δημιουργικά. «Ο Χρίστος ως ικανός σκαπανέας προσπαθεί να το κάνει μέσα από στη σκόνη και τις υποσημειώσεις της Ιστορίας, φωτίζοντας το παρελθόν ίσως για να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον πιο δημιουργικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο συγγραφέας που αναζητά τι ενώνει και όχι τι χωρίζει τους δύο λαούς

Η δημοσιογράφος Ελένη Διαφωνίδου ανέφερε πως διαβάζει πάντα ανυπόμονα τα βιβλία αλλά και τα άρθρα του κ. Χριστοδούλου που φιλοξενούνται στην «Ε», γνωρίζοντας ότι τα στοιχεία που παραθέτει, αλλά και οι απόψεις του προκύπτουν από βαθιά και συγκριτική γνώση αλλά και από μία οπτική γωνία αντικειμενική και ψύχραιμη. «Ο Χρίστος Χριστοδούλου αποζημιώνει πάντα τον αναγνώστη που ενδιαφέρεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η έρευνά του, ιστορική και δημοσιογραφική, είναι πάντα εις βάθος και ενδελεχής. Οι δεκάδες πηγές που παρατίθενται στο βιβλίο ‘’Ο Έλληνας Τούρκος’’ είναι απόδειξη της εξαντλητικής αναζήτησης, της τεκμηρίωσης, της πληροφορίας. Παρόλα αυτά ο συγγραφέας δεν φανατίζει τον αναγνώστη. Τον ενημερώνει και τον αφήνει να βγάλει ο ίδιος τα συμπεράσματά του, παρότι καταπιάνεται με εξαιρετικά πολύπλοκα θέματα, που πολλές φορές πονάνε και τους δύο λαούς. Ωστόσο, ο Χρίστος Χριστοδούλου έχει εντρυφήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ψάχνει αόκνως τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει. Αποτυπώνει και αποδεικνύει πόσο καθοριστική είναι και για τους δύο λαούς η κοινή μας μοίρα», σημείωσε η ίδια μιλώντας για το βιβλίο και τον συγγραφέα του.

Ένα έργο 3,5 χρόνων μελέτης σε ένα τεράστιο αρχειακό υλικό

Όπως σχολίασαν και κάποιοι εκ των παρισταμένων, όπως ο Ξανθιώτης ιατρός Νίκος Ιωσηφίδης, το βιβλίο περιλαμβάνει την ιστορία που δεν μάθαμε στο σχολείο και αποτελεί μια φανταστική δημοσιογραφική έρευνα για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Ο συγγραφέας ανέφερε ότι χρειάστηκαν 3,5 χρόνια έρευνας σε αγγλικές, γαλλικές και ιταλικές πηγές για να γραφτεί το βιβλίο με αρχειακό υλικό πολλών εθνοτήτων, ώστε τα ασφαλή συμπεράσματα να προέρχονται από την διασταύρωση των πληροφοριών. Στο τέλος της παρουσίασης στον κατάμεστο χώρο του βιβλιοπωλείου ακολούθησε γόνιμος και δημιουργικός διάλογος. Στην ερώτηση γιατί ο Ιμπραήμ Εντχέμ Πασάς έκρυβε την ελληνική και χριστιανική του ταυτότητα, ο Χρίστος Χριστοδούλου ότι αφού αγοράστηκε από τα σκλαβοπάζαρα της Χίου σε πολύ μικρή ηλικία ως θετός Τσερκέζος, μεγάλωσε με την οικογένειά του να τον προϊδεάζει για την μεγάλη καριέρα που θα μπορούσε να έχει, αποβάλλοντας από μέσα του το μακρινό και ζοφερό παιδικό παρελθόν, που θα αποτελούσε φρένο στην περαιτέρω πολιτική του εξέλιξη.

 

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Ellinas_Tourkos_Christodoulou17
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…