Διένειμε δενδρύλλια στους Ξανθιώτες η Δασική Υπηρεσία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
Δράσεις δενδροφύτευσης χθες στο Δροσερό από το Τμήμα Πρασίνου και τον Σύλλογο «Φίλιππος Δροσερού» και αύριο από το 2ο Γυμνάσιο στο μονοπάτι Σαμακώβ-Κόσυνθος
Οι σχέσεις και οι δεσμοί του ανθρώπου με το δάσος είναι τόσο παλιοί όσο και η ιστορία του. Μπορούμε να πούμε, χωρίς υπερβολή, ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε στο δάσος και εκεί βρήκε τροφή και στέγη. Στην προσπάθεια ανεύρεσης τροφής δημιουργήθηκαν οι πρώτες σχέσεις και ο άνθρωπος συνδέθηκε με το δάσος ως κυνηγός και ως συλλέκτης καρπών και βολβών. Στο στάδιο αυτό η επίδρασή του ήταν μόνο έμμεση και ο άνθρωπος ήταν απλά ένας κρίκος της τροφικής αλυσίδας των φυσικών οικοσυστημάτων. Καθώς όμως εξελισσόταν και οι ανάγκες σε υλικά αγαθά πολλαπλασιάζονταν, ο άνθρωπος σταδιακά μετατράπηκε σε καταστροφέα των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος. Η παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας εορτάζεται ως αφορμή και αφετηρία να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας σχετικώς με την αξία και την ανάγκη προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.
Δωρεάν δενδρύλλια στους Ξανθιώτες μοίρασε το Τμήμα Πρασίνου του δήμου Ξάνθης
Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας η χθεσινή και η Ξάνθη την γιόρτασε μέσω της Δασικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Πρασίνου του δήμου Ξάνθης διανέμοντας δενδρύλλια στους Ξανθιώτες. Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν στην Κεντρική Πλατεία για να προμηθευτούν δωρεάν δεντράκια για τους κήπους και τις αυλές τους, περικυκλώνοντας το φορτηγό της υπηρεσίας, το οποίο άδειασε μέσα σε λίγη ώρα. Την ηλιόλουστη μέρα εκμεταλλεύτηκε και ο Αθλητικός Σύλλογος «Φίλιππος Δροσερού», προχωρώντας μαζί με το Τμήμα Πρασίνου του δήμου σε δεντροφύτευση σε κοινόχρηστους χώρους του οικισμού. Στόχος των δράσεων που οργάνωσε το Τμήμα Πρασίνου ήταν η συμμετοχή και ο εθελοντισμός των συνδημοτών μας, ώστε να διαμορφώσουν οικολογική συνείδηση.
Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας: Δάση και Ενέργεια
Για 46η χρονιά φέτος την 21η Μαρτίου εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Δασών, όπως έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο για την αξία των δασών στη ζωή. Θέμα της φετινής γιορτής είναι «Δάση και Ενέργεια». Τα δάση αποτελούσαν πηγή ενέργειας σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ζωής. Η εκμετάλλευση του ξύλου, τόσο για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού, όσο και για επαγγελματικές χρήσεις, συνιστούσε για αιώνες βασική πηγή ενέργειας. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα που πλεονάζουν οι πηγές ενέργειας, εξακολουθεί το ποσοστό χρήσης ξύλου να είναι υψηλό σε όλες του τις εκφάνσεις: υγρή, στερεή και αέρια μορφή. Οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται παγκοσμίως για την εκμετάλλευση της ξυλείας ως μορφής ενέργειας είναι πολλές και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Η χρήση των δασικών προϊόντων θα πρέπει να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων. Η διαχείριση και εκμετάλλευση επιβάλλεται να γίνεται σε ποσοστό που να καλύπτει μόνο τις πραγματικές ανάγκες, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της αειφορίας των δασών. Η οριοθέτηση των δασών, που επιτυγχάνεται με την ύπαρξη δασικών χαρτών, βοηθά στην καλύτερη διαχείρισή τους, αφού υπάγονται στο προστατευτικό πλαίσιο των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και η εκμετάλλευσή τους γίνεται ελεγχόμενη. Η αειφορία των δασών βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ευαισθητοποίηση και την επαγρύπνηση των πολιτών. Η ανάγκη για περιβαλλοντική εκπαίδευση γίνεται επιτακτική και αποτελεί δείγμα πολιτισμού.
Δεντροφύτευση στο μονοπάτι Σαμακώβ-Κόσυνθος από το 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ξάνθης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Π.Ε. Ξάνθης με αφορμή την 21 Μαρτίου διοργανώνουν σήμερα περιβαλλοντική δράση στην οποία θα συμμετάσχουν συμμετέχουν 70 μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης. Η δράση αφορά τη δεντροφύτευση ελάτων σε περιοχή του περιαστικού δάσους της πόλης μας (Κόσυνθος – μονοπάτι Σαμακώβ) με την καθοδήγηση δασολόγων της Διεύθυνσης Δασών και την παρουσία των εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου που συντονίζουν Περιβαλλοντικά Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων. Η υλοποίηση της δράσης θα ξεκινήσει σήμερα στις 10:30 π.μ. με τόπο συνάντησης της ομάδας τον χώρο στη γέφυρα του Κοσύνθου και με κατεύθυνση το “Μονοπάτι της Ζωής”.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ