Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μετά την καριόκα και ο καβουρμάς πάει για Γκίνες!

Μετά την καριόκα και ο καβουρμάς πάει για Γκίνες!

0
kavourmas-1

Στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης θα παρασκευαστεί πάνω από 300 κιλά καβουρμάς από 4 επιχειρήσεις. Θα χρησιμοποιηθούν 550 κιλά κρέατος

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου θα σερβιριστούν γκουρμεδιές με καβουρμά στους επισκέπτες της Έκθεσης και το Σάββατο 25 Μαρτίου τρώμε Μπακαλιάρο σκορδαλιά στο Αμοιρίδιο. Την Παρασκευή συναυλία

Μετά την καριόκα Ξάνθης τώρα και ο καβουρμάς Θράκης, πρόκειται να διεκδικήσει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, με στόχο την προβολή αυτού του Θρακιώτικου παραδοσιακού προϊόντος και την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της τοπικής γαστρονομίας που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχεία της πολιτισμικής μας κουλτούρας. Ήδη έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης που ανοίγει τις πύλες της την Τετάρτη 22 Μαρτίου, πρόκειται να παρασκευαστεί το μεγαλύτερο σε βάρος κομμάτι καβουρμά με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής από 4 επιχειρήσεις της Θράκης που έχουν την πιστοποίηση για την παρασκευή του προϊόντος. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις, Απόστολος Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε.,Καραχασάν Τζεμαλή & ΣΙΑ Ο.Ε. Ξάνθη και Δελιντζής Α.Ε. από την Ξάνθη και από Διδυμότειχο Σταμπολίδης Ι. & Αφοί Βασιλειάδη Ε.Ε. και την Αλεξανδρούπολη «Νόστιμα». Το εγχείρημα καθώς και την Έκθεση στην οποία συμμετέχουν εκθέτες από όλη την Ελλάδα με ευρείας γκάμας προϊόντα και υπηρεσίες, διοργανώνει το Επιμελητήριο Ξάνθης και η εταιρεία «Κύκλος» στο Αμοιρίδιο της Ξάνθης. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 8μ.μ. της Τετάρτης και διαρκέσει έως την Κυριακή 26 Μαρτίου.

Θα χρησιμοποιηθούν 550 κιλά κρέατος και ο καβουρμάς θα ζυγίζει πάνω από 300 κιλά

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης τόνισε πως έχει γίνει όλη η προετοιμασία και θα ακολουθηθεί κατά γράμμα όλη η διαδικασία που απαιτείται για την ένταξη στο βιβλίο Γκίνες όπως άλλωστε έγινε και με την καριόκα. Αποκάλυψε δε ότι θα χρησιμοποιηθούν 550 κιλά μοσχαρίσιου κρέατος και το τελικό προϊόν αναμένεται να είναι πάνω από 300 κιλά!

Θα σερβιριστούν γκουρμεδιές με καβουρμά στους επισκέπτες της Έκθεσης

Εκτός από το Γκίνες, στόχος είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης – όσοι δεν το γνωρίζουν – τον καβουρμά και για το λόγο αυτό 11 σεφ από εστιατόρια του νομού μας θα παρουσιάσουν πιάτα με καβουρμά την Πέμπτη 23 Μαρτίου από τις 17.00 έως 22.00 και θα τα προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες.

Συναυλία με Dasho Kurti, Βασίλη Προδρόμου, Έλενα Αρτενιάν, Έλσα Καριώτη, Χρύσα Μωραΐτη

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων που συνοδεύουν την έκθεση προσελκύοντας επισκέπτες περιλαμβάνει και μουσική εκδήλωση με συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Dasho Kurti ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη με βαλκανική σφραγίδα που έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους σπουδαίους έλληνες δημιουργούς και τραγουδιστές όπως ο Γ. Νταλάρας, Ε. Βιτάλη, Γλυκερία, Α. Βαρδής, Δ. Ζερβουδάκης, Γ. Καλαντζής, Ε. Τσαλιγοπούλου κ.α. Επίσης θα συμμετέχει ο Βασίλης Προδρόμου και οι τρεις ταλαντούχες και πολλά υποσχόμενες γυναικείες φωνές από την Ξάνθη, η Έλενα Αρτενιάν που έκλεψε τις εντυπώσεις στο τηλεοπτικό μουσικό παιχνίδι The Voice of Greece, η Έλσας Καριώτη η οποία μάγεψε κοινό και κριτική επιτροπή στο Rising Star Greece και η Χρύσας Μωραΐτη που ύστερα από την επιτυχημένη συνεργασία της με τον Μάκη Σεβίλογλου ετοιμάζει δισκογραφική δουλειά. Την ορχήστρα συμπληρώνουν οι Δημήτρης Σίντος στο πιάνο και Θάνος Τσελεμπής στα τύμπανα – κρουστά.

Το Σάββατο τρώμε Μπακαλιάρο σκορδαλιά στο Αμοιρίδιο

Το Σάββατο 25 Μαρτίου θα τηρηθεί το παραδοσιακό έθιμο του μπακαλιάρου. Έτσι οι σεφ Φώτης Βλαχαντώνης, μάγειρας Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Την Κυριακή 26 Μαρτίου από τις 11.00 το πρωί μέχρι και το κλείσιμο της έκθεσης, οι παραγωγοί που έχουν παρασκευάσει τον μεγάλο θρακιώτικο καβουρμά, θα τον διανείμουν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες. Ωρες λειτουργίας της Έκθεσης: Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 17.00 έως 22.00, Σάββατο 13.00 έως 22.00 και Κυριακή 11.00 έως 22.00.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…